Αμεσος συσχετισμός δεν υπάρχει. Αλλά ενώ γερμανοί πολιτικοί και νομικοί ερίζουν για την απέλαση του ισλαμιστή, πρώην σωματοφύλακα του Μπιν Λάντεν, Σάμι Α. στην Τυνησία, η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε χθες να κηρύξει την Τυνησία, την Αλγερία, το Μαρόκο και τη Γεωργία «ασφαλείς» χώρες. Τη σχετική πρόταση του υπουργείου Εσωτερικών ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο στη χθεσινή, τελευταία συνεδρίαση πριν τις θερινές διακοπές.
Η απόφαση αυτή είναι καθοριστική για όσους προέρχονται από τις συγκεκριμένες χώρες και σκοπεύουν να ζητήσουν άσυλο στη Γερμανία. Η αίτησή τους κατά κανόνα θα απορρίπτεται και θα ακολουθεί η άμεση επαναπροώθηση ή απέλασή τους στην «ασφαλή» πλέον χώρα προέλευσης. Κάθε αίτηση ασύλου θα εξετάζεται μεμονωμένα αλλά οι γερμανικές Αρχές θα ξεκινούν από την αφετηρία ότι δεν συντρέχει λόγος προστασίας μέσω της χορήγησης ασύλου. «Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης είναι ένα ακόμα βήμα στην αποκατάσταση της ισορροπίας ανάμεσα στον ανθρωπισμό μέσω χορήγησης ασύλου σε διωκόμενα άτομα και της τάξης με την αποφασιστική συμπεριφορά έναντι προσώπων που δεν χρειάζονται προστασία», είπε ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ.
Με τη χθεσινή απόφαση η κυβέρνηση Χριστιανικής Ενωσης και Σοσιαλδημοκρατών στέλνει μήνυμα στους πολίτες των χωρών αυτών ότι δεν έχει νόημα να επιχειρήσουν τη μετάβασή τους στη Γερμανία, καθώς η αίτησή τους για άσυλο θα απορριφθεί. Ούτως ή άλλως οι περισσότερες αιτήσεις ασύλου απορρίπτονταν τελευταία από τις γερμανικές Αρχές. Την προηγούμενη χρονιά εξετάστηκαν 15.000 αιτήσεις από τις χώρες αυτές. Το ποσοστό έγκρισης ήταν για τη Γεωργία 0,6%, για την Αλγερία 2%, για το Μαρόκο 4,1% και για ην Τυνησία 2,7%.
Στη λίστα με τις «ασφαλείς» χώρες η Γερμανία έχει εντάξει από τη δεκαετία του 1990 τις αφρικανικές Γκάνα και Σενεγάλη και από το 2014 τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων Αλβανία, ΠΓΔΜ, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Κόσοβο και Μαυροβούνιο.
Διαδικαστικά, την απόφαση θα πρέπει να εγκρίνει και το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο, το όργανο εκπροσώπησης των κρατιδίων. Η προσπάθεια που έγινε πριν έναν χρόνο απέτυχε, επειδή οι τοπικές κυβερνήσεις με συμμετοχή των Πρασίνων και της Αριστεράς απέρριψαν τον χαρακτηρισμό των συγκεκριμένων χωρών ως «ασφαλείς». Οι Πράσινοι συνεχίζουν να απορρίπτουν την αλλαγή, «συνεχίζει να ισχύει ότι στις χώρες του Μαγκρέμπ δημοσιογράφοι, μειονότητες και ομοφυλόφιλοι δεν είναι ασφαλείς από διώξεις και φυλακίσεις», είπε ο πρόεδρος των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ. Ωστόσο, ο Πράσινος πρωθυπουργός της Βάδης-Βυρτεμβέργης Βίνφριντ Κρέτσμαν άφησε να εννοηθεί ότι θα εγκρίνει ένα τέτοιο βήμα. Η Υπηρεσία Μεταναστών και Προσφύγων – Bamf ανακοίνωσε ότι θα φέρει πίσω στη Γερμανία έναν Αφγανό του οποίου η αίτηση ασύλου απορρίφθηκε παρατύπως. Εκπρόσωπος της υπηρεσίας ανακοίνωσε ότι θα δρομολογηθούν όλα τα απαραίτητα βήματα για την επιστροφή του Αφγανού που είχε ζητήσει άσυλο στο κρατίδιο του Μεκλεμβούργου-Πομερανίας αλλά απελάθηκε στο Αφγανιστάν πριν ολοκληρωθεί η εξέταση της αίτησής του.
H υπόθεση αυτή όπως και η απέλαση στην Τυνησία του σωματοφύλακα του Μπιν Λάντεν, παρά τη δικαστική απαγόρευση, ενίσχυσαν τις φωνές που ζητούν να μεταφερθεί σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης η ευθύνη των απελάσεων που βρίσκεται σήμερα στα τοπικά κρατίδια.
Στη Βαυαρία ο δεξιός Χριστιανοκοινωνιστής πρωθυπουργός Μάρκους Ζέντερ έδωσε χθες το πράσινο φως για το νέο σώμα συνοριοφυλάκων που αναλαμβάνει δράση στη μεθοριακή ζώνη με την Αυστρία. Ο εξοπλισμός των βαυαρών συνοριοφυλάκων θα ανταποκρίνεται στην τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Οι αρμοδιότητές τους όμως θα είναι περιορισμένες. Ο Ζέντερ θα ήθελε να μπορούν να επαναπροωθούνται άμεσα από τα βαυαρικά σύνορα πρόσφυγες και μετανάστες που περνούν τα γερμανικά σύνορα και συλλαμβάνονται από τους συνοριοφύλακες. Αυτό ωστόσο παραμένει στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας και της κυβέρνησης του Βερολίνου.