Ηρθη μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης το καθεστώς εξαίρεσης το οποίο είχε επιβληθεί μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016, η οποία εξώθησε την Αγκυρα να εξαπολύσει σειρά εκκαθαρίσεων στους κρατικούς θεσμούς και όχι μόνο, που σάρωσαν επίσης αντιπολιτευόμενους και τα μέσα ενημέρωσης.
Η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης παρατάθηκε επτά φορές, κάθε φορά για τρίμηνες περιόδους. Η ισχύς της εξέπνευσε την 01:00 σήμερα Πέμπτη, αφού η κυβέρνηση, απλώς, δεν ζήτησε από το τουρκικό κοινοβούλιο να την ανανεώσει.
Με τα αμφιλεγόμενα μέτρα που εφάρμοσε η κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πάνω από 110.000 δημόσιοι λειτουργοί καθαιρέθηκαν, αποπέμφθηκαν, τέθηκαν σε διαθεσιμότητα ή εκδιώχθηκαν από τις θέσεις τους, πάνω από 1.500 άνθρωποι, ανάμεσά τους στρατιωτικοί και δημοσιογράφοι, καταδικάστηκαν σε ισόβια, ενώ πάνω από 77.000 άνθρωποι συνελήφθησαν διότι φέρονται να συνδέονται με το δίκτυο του θρησκευτικού τάγματος του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, στον οποίο η Αγκυρα προσάπτει την ευθύνη για την ενορχήστρωση του αποτυχημένου στρατιωτικού πραξικοπήματος.
Δρακόντειος «αντιτρομοκρατικός» νόμος
Μολονότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης τερματίστηκε, η κυβέρνηση του Ερντογάν, ο οποίος αυτόν τον μήνα ορκίστηκε εκ νέου αρχηγός του κράτους αναλαμβάνοντας για πρώτη φορά εκτελεστική προεδρία με δραματικά ενισχυμένες εξουσίες, έχει ήδη εισηγηθεί δρακόντειο «αντιτρομοκρατικό» νόμο προς αντικατάστασή της, που επικρίνεται από την αντιπολίτευση.
Ο νόμος δίνει υπερεξουσίες στην στρατοχωροφυλακή, η οποία θα μπορεί να εφαρμόζει τοπικά στρατιωτικό νόμο, περιορίζοντας ατομικές ελευθερίες για λόγους εθνικής ασφάλειας.
Η προτεινόμενη νομοθεσία χορηγεί εξουσίες στους τοπικούς κυβερνώντες να περιορίσουν την πρόσβαση σε ορισμένους ανθρώπους σε μέρη της επαρχίας τους, αν υποπτεύονται ότι το άτομο θα διαταράξει τη δημόσια τάξη, ενώ επιτρέπει στις αρχές να συνεχίσουν τις μαζικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και να κρατούν υπόπτους έως και 12 μέρες. Διευρύνει, δε, τις απαγορεύσεις διαδηλώσεων, με τις εκτιμήσεις για καλύτερες ημέρες να είναι δυσοίωνες.
Ταυτόχρονα, ο τούρκος πρόεδρος, αλλάζοντας το Σύνταγμα, κατάφερε να πάρει στα χέρια του υπερεξουσίες, έχοντας τον κύριο και μοναδικό λόγο ακόμα και σε θέματα Δικαιοσύνης, με τους πολιτικούς αντιπάλους να τονίζουν ότι λίγα θ’ αλλάξουν από ‘δω και πέρα.
«Ο τερματισμός της κατάστασης έκτακτης ανάγκης δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως η λήξη της μάχης μας ενάντια στην τρομοκρατία» δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αμπουλχαμίτ Γκιουλ, προσθέτοντας ότι «η πιο ανυποχώρητη και αποφασιστική μάχη ενάντια σε όλα τα είδη τρομοκρατίας, ειδικά ενάντια στην FETO, θα συνεχιστεί μέχρι τέλους».
Στο στόχαστρο και ο Κιλιτσντάρογλου
Σαφείς ενδείξεις για το πώς υπολογίζει να κυβερνήσει την Τουρκία από εδώ και στο εξής δίνει ο Ερντογάν και από το γεγονός ότι στρέφεται τώρα κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου βρίσκεται αντιμέτωπος με δικαστική έρευνα για σκίτσο που ανέβασε στο Twitter.
Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο γενικός εισαγγελέας της χώρας διέταξε έρευνα γι ανάρτηση του προέδρου του ρεπουμπλικανικού κόμματος στην οποία περιλαμβάνεται σκίτσο όπου απεικονίζονται διάφορα ζώα με το πρόσωπο του Ταγίπ Ερντογάν (κάτω).
Eleştiriye ve mizaha tahammül edeceksin, etmelisin! Hapse atarak eleştirinin ve mizahın önüne geçemezsin. pic.twitter.com/D30J2cHsa6
— Kemal Kılıçdaroğlu (@kilicdarogluk) 17 Ιουλίου 2018
Το σκίτσο συνοδευόταν με ανάρτηση που ανέφερε: «Θα ανεχτείς την κριτική και το χιούμορ!».
Ο Ερντογάν κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά σε βάρος του Κιλιτσντάρογλου και 72 ακόμη βουλευτών του CHP που είχαν αναδημοσιεύσει το σκίτσο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Με βάση το τουρκικό δίκαιο, ο εισαγγελέας μπορεί να ζητήσει άρση ασυλίας για τον ηγέτη του ρεπουμπλικανικού κόμματος και εφόσον συμβεί κάτι τέτοιο, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να βρεθεί στη φυλακή μέχρι να γίνει η δίκη του.
Η προσβολή του προέδρου είναι αδίκημα που τιμωρείται με κάθειρξη έως τέσσερα έτη στην Τουρκία και οι δικηγόροι του Ερντογάν έχουν καταθέσει πάνω από 1.800 αγωγές σε βάρος πολιτών για τέτοιες κατηγορίες.
Την ίδια ώρα, σε βάρος του Κιλιτσντάρογλου επιβλήθηκε πρόστιμο-μαμούθ για δυσφήμιση του προέδρου Ερντογάν και της οικογένειάς του αναφορικά με ισχυρισμούς για μεταφορά χρηματικών ποσών στο εξωτερικό.
Ο Ερντογάν έχει απορρίψει τους ισχυρισμούς του προέδρου του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, λέγοντας τον περασμένο Νοέμβριο ότι η οικογένειά του «δεν έχει στείλει ούτε δεκάρα στο εξωτερικό».
Ο Κιλιτσντάρογλου έχει έκτοτε κληθεί να καταβάλει αποζημίωση στον Ερντογάν σε πολλές υποθέσεις, αλλά η τελευταία δικαστική απόφαση, που διατάσσει την πληρωμή 359.000 λιρών (75.000 δολαρίων) στον πρόεδρο και το περιβάλλον του, είναι το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα ποσό.
Οι δυο έλληνες στρατιωτικοί και οι λεονταρισμοί στο εξωτερικό
Εκτός από πλήρη κυριαρχία και υποταγή που επιθυμεί ο Ερντογάν στο εσωτερικό, δείχνει να μην υπολογίζει κανέναν και στις σχέσεις του στο εξωτερικό, προβαίνοντας σε νέους «λεονταρισμούς».
Μετά την απόφαση για συνέχιση της κράτησης των δύο ελλήνων στρατιωτικών και την πιθανότητα να καταδικαστούν έως και δύο χρόνια, ήρθε η σειρά του αμερικανού πάστορα που κρατείται χωρίς να έχει δικαστεί.
Τουρκικό δικαστήριο αποφάσισε τη συνέχιση της κράτησης του αμερικανού πάστορα που κατηγορείται για τρομοκρατική δράση και κατασκοπεία, σε υπόθεση που έχει προκαλέσει ένταση ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία.
Ο Αντριου Μπράνσον, πάστορας από τη Βόρεια Καρολίνα που έχει ζήσει στην Τουρκία επί δύο δεκαετίες, κατηγορείται ότι υποστήριξε την οργάνωση που η Αγκυρα κατηγορεί για το αποτυχημένο πραξικόπημα.
Ο επιτετραμμένος των ΗΠΑ στην Τουρκία δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον ανησυχεί για την κατάσταση του πάστορα και άλλων αμερικανών κρατουμένων και ότι δεν πιστεύει πως υπάρχει η παραμικρή ένδειξη για την ενοχή του.
Πριν από λίγους μήνες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, είχε απευθύνει έκκληση στην Τουρκία για την απελευθέρωση του Μπράνσον.
«Ο πάστορας Αντριου Μπράνσον, εξαίρετος κύριος και χριστιανός ηγέτης από τις Ηνωμένες Πολιτείες, περνάει από δίκη και τον κατατρέχουν στην Τουρκία χωρίς κανέναν λόγο» είχε αναφέρει ο Τραμπ μέσω Twitter.