Ενας παραδοσιακός μεζές, που φτιάχνουμε τα καλοκαίρια, ο γαύρος μαρινάτος συνοδεύει ιδανικά το παγωμένο ούζο ή τσίπουρο, που μοιραζόμαστε με την παρέα μας.

Υλικά

1/2 κιλό γαύρο

300-400 γρ. χοντρό αλάτι

300 γραμμάρια μηλόξιδο ή ξύδι από κρασί

300 γρ. ελαιόλαδο

1 πιπεριά τσίλι

1 σκελίδα σκόρδο

φλούδες από 1 λεμόνι

1 κουταλάκι γλυκού μαύρο πιπέρι σε κόκκους

4 κλαδάκι δεντρολίβανο

ηλιέλαιο όσο χρειαστεί

Εκτέλεση

Αν δεν μπορείτε να τραβήξετε με μια κίνηση κεφάλι και εντόσθια από τα ψαράκια μας, αφαιρέστε με μαχαίρι κόβοντας και το κεντρικό κόκκαλο προσέχοντας να μην κόψετε και την ουρά. Πλένουμε το γαύρο καλά και στραγγίζουμε σε σουρωτήρι. Παράλληλα ρίχνουμε σε ένα ταψάκι χοντρό αλάτι για να καλύψουμε τη βάση του. Μεταφέρουμε το φιλεταρισμένο γαύρο πάνω στο αλάτι δημιουργώντας μια στρώση και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία προσθέτοντας αλάτι και τα φιλέτα του γαύρου, μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Τα αφήνουμε στο ταψάκι για 30-45 και τότε τον βγάζουμε και τον ξεπλένουμε. Στεγνώνουμε τα φιλέτα σε απορροφητικό χαρτί. Σε ένα άλλο ταψί προσθέτουμε το μηλόξιδο ή το ξύδι από κρασί, ελαιόλαδο, την πιπεριά τσίλι κομμένη σε λεπτές φέτες, το σκόρδο ψιλοκομμένο, φλούδες λεμονιού, πιπέρι σε κόκκους, δεντρολίβανο και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Προσθέτουμε και τον γαύρο με τρόπο ώστε να καλυφθεί με τη μαρινάδα, σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και αφήνουμε τα υλικά μας για κάποιες ώρες. Οταν ο γαύρος ασπρίσει για τα καλά δείγμα ότι είναι έτοιμος σουρώνουμε και τον μεταφέρουμε σε βάζο με ηλιέλαιο (η και ελαιόλαδο) και τον διατηρούμε στο ψυγείο.