Τα ζώα που είναι πλησιέστερα σε μας ζουν την αναμονή. Τα σκυλιά περιμένουν το αφεντικό να επιστρέψει στο σπίτι και ο χιμπαντζής στο κλουβί του μαθαίνει να περιμένει το φαγητό του. Αλλά την αίσθηση της ελπίδας μάλλον δεν την έχουν. Οι άνθρωποι έχουν την ικανότητα της αυταπάτης, τού να φτιάχνουν μύθους που τους καθησυχάζουν. Μπορεί μέσα στις χιλιετίες της βιολογικής μας εξέλιξης αυτός να έγινε ένας μηχανισμός αυτοσυντήρησης.
Ο Αντριου Μπράνσον (Andrew Brunson) ήλπιζε ότι θα αποφυλακιζόταν στις 18 Ιουλίου. Ο αμερικανός ιερέας κλείστηκε στις φυλακές της Τουρκίας τον Σεπτέμβριο του 2016, σχεδόν δύο χρόνια πριν. Δεν αποφυλακίστηκε, και η επόμενη δικάσιμος είναι τον Οκτώβριο. Ο εισαγγελέας ζητεί 35 χρόνια κάθειρξη για κατασκοπεία και για την υποστήριξή του σε δύο τρομοκρατικές οργανώσεις, των Κούρδων και των γκιουλενιστών. Ο ίδιος λέει ότι υπηρετεί μόνο τον Χριστό και ότι κηρύττει το μήνυμά του.
Ο Α. Μπ. ζει με τη σύζυγό του, τη Νορίν, στην Τουρκία τα τελευταία 25 χρόνια. Αγάπησε αυτή την χώρα και μάλιστα το ζευγάρι ζήτησε να αποκτήσουν την τουρκική ιθαγένεια. Οταν τον κάλεσαν να παρουσιαστεί στο αστυνομικό τμήμα νόμισε ότι θα του ανακοίνωναν ότι αυτή η αίτηση είχε γίνει δεκτή. Οι κατηγορίες βασίζονται μόνο σε κάποιες καταγγελίες μαρτύρων που «άκουσαν» ή που «έκριναν» ότι… Δεν παρουσιάστηκαν συγκεκριμένα στοιχεία.
Ο Τ. Ερντογάν ευθαρσώς έχει δηλώσει: «Εσείς οι Αμερικάνοι έχετε έναν δικό μας ιερέα (τον Γκιουλέν) και εμείς έναν δικό σας. Δώστε τον παπά να πάρετε τον παπά σας». Ο Τραμπ επανειλημμένα ζήτησε από τον Τ. Ερντογάν να απελευθερώσει τον Α. Μπ. που τον θεωρεί όμηρο. Το αμερικανικό Κογκρέσο είναι εξαγριωμένο με τις αποφάσεις της τουρκικής «Δικαιοσύνης». Η ΕΕ και σχεδόν όλοι οι φορείς που έχουν σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα εξανίστανται.
Αυτή η υπόθεση πέρα από τις διπλωματικές της συνέπειες έχει και οικονομικές για την Τουρκία. Πολλοί ανέμεναν ότι ο Α. Μπ. θα αποφυλακιζόταν στις 18 Ιουλίου, αφού είχαν προηγηθεί οι επαφές Ερντογάν – Τραμπ στη συνάντηση του ΝΑΤΟ. Πριν τη δίκη το δολάριο είχε κατέβει στις 4,76 τουρκικές λίρες. Με την απόφαση εκτινάχτηκε στις 4,84. Το τουρκικό χρηματιστήριο υποχώρησε 1%. Πολλές από τις εμπορικές και στρατιωτικές συμφωνίες με την Αμερική εξαρτώνται από την υπόθεση Α. Μπ.
Παρόλα αυτά ο Τ. Ερντογάν, που σαφώς καθοδηγεί τη «Δικαιοσύνη» της χώρας του, συνεχίζει την ομηρεία και αποδείχτηκε ότι είναι ένας πολύ σκληρός και κυνικός διαπραγματευτής. Ρισκάρει και δίνει την εντύπωση ότι αψηφά τις συνέπειες της πρακτικής του. Αυτό τον καθιστά και αποτελεσματικό; Βραχυπρόθεσμα, μάλλον ναι. Το μέλλον θα δείξει τα τελικά αποτελέσματα της στάσης του. Πάντως, είναι μια πρωτοφανής περίπτωση.
Οσο για τον όμηρο Α. Μπράνσον, νομίζω ότι η ελπίδα τον βοηθά. Με την προϋπόθεση ότι πιστεύει πραγματικά στην αυταπάτη του. Η πραγματικότητα είναι καλοδεχούμενη και ανεκτή μόνο από λίγους ανθρώπους. Η πλειονότητα έχει τη δύναμη της αυταπάτης και του μύθου.
Ο Ηρακλής Μήλλας είναι διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης και έχει διδάξει σε διάφορα πανεπιστήμια της Ελλάδας και της Τουρκίας