Πολλά πράγματα που έμεναν αμετακίνητα για δεκαετίες φαίνεται να αλλάζουν τώρα.
Το θέμα είναι πως επί ημερών μιας αριστερής κυβέρνησης μοιάζουν να σπάνε ταμπού χρόνων, ταμπού για την ίδια βέβαια, θα συμπλήρωνα. Γιατί όμως όλα αυτά;
Διότι πώς αλλιώς μπορεί να εξηγήσει κάποιος ότι η Αρχαιολογική Υπηρεσία, η οποία εδώ και πενήντα τέσσερα χρόνια δίνει μάχες για να διατηρηθεί αδόμητη η θέση που συνδέεται, σύμφωνα με τις πηγές αλλά και τις ανασκαφικές έρευνες, με τον ναό της Αρτέμιδος Αγροτέρας και του Διός Μειλιχίου στο Μετς, τώρα το κλίμα άλλαξε και ετοιμάζεται να προτείνει στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο τη δόμηση υπό όρους του συγκεκριμένου χώρου;
Ρεαλισμός
Για να σας θυμίσω την ιστορία, επειδή υπάρχουν για χρόνια και πολλές διαμαρτυρίες κατοίκων που θέλουν το μνημείο προστατευμένο. Ηταν Ιούλιος του 1964 όταν γνωμοδότησε για πρώτη φορά το ΚΑΣ υπέρ της απαλλοτρίωσης του χώρου, η οποία μισό αιώνα μετά δεν έχει υλοποιηθεί, γεγονός που προκαλεί τη λογική αντίδραση των πολλών παλαιών, αλλά και όψιμων ιδιοκτητών του χώρου.
Τώρα το κόστος της απαλλοτρίωσης της περιοχής (προστατεύεται βάσει κηρύξεως του 1960, σύμφωνα με την οποία χαρακτηρίστηκε η κοίτη του Ιλισού ως αρχαιολογικός χώρος με ζώνες προστασίας 50 μ. εκατέρωθεν αυτής) εκτιμάται πλέον στα 2,2 εκατ. ευρώ. Και η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων θεωρεί ότι τα χρήματα είναι πολλά για την «προστασία και ανάδειξη του χώρου λόγω της ιστορικότητας και της ιδιαίτερης σημασίας του τόσο στη λατρεία όσο και στη συμπλήρωση του τοπογραφικού χάρτη της ανατολικής όχθης του Ιλισού, εκτός των τειχών της πόλεως των Αθηνών».
Μετεξεταστέα υπουργός
Επίσκεψη
Μουσαφίρη θα έχουμε στις 30 Ιουλίου στην Αθήνα και το διαβάζετε αποκλειστικά εδώ.
Ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ θα έρθει στα μέρη μας, θα δει τον Τσίπρα προφανώς και μαθαίνω πως θα ανοίξουν όλα τα ζητήματα, όπως κατάσταση ελληνικής οικονομίας, έξοδος από Μνημόνια, χρέος.
Εφυγε το «γεράκι της Αθήνας»
Οι Τούρκοι τον έλεγαν «το γεράκι της Αθήνας». Πτέραρχος με πολλές ώρες πτήσεων, έζησε την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, αρχηγός ΓΕΕΘΑ και μετέπειτα υφυπουργός Αμυνας στην κρίση των Ιμίων. Ο Νίκος Κουρής που έφυγε χθες στα ογδόντα οκτώ του χρόνια άφησε το δικό του αποτύπωμα – τον αποχαιρέτησε ειδικά το ΚΙΝΑΛ με μια ωραία ανακοίνωση.
Ενας παλιός του χώρου των διεθνών σχέσεων μου θύμισε λοιπόν το εξής: στις αρχές της δεκαετίας του ‘90 και ενώ ο Ψυχρός Πόλεμος είχε τελειώσει, ο Κουρής σε μια ομιλία του στο Ζάππειο είχε πει κάτι ενδιαφέρον για το ΝΑΤΟ. Πως ως στρατηγική συμμαχία-αντίβαρο στο Σύμφωνο της Βαρσοβίας ή θα έπρεπε να διαλυθεί ή θα δημιουργούσε νέους αντιπάλους για να υποστηρίξει την ύπαρξή του. Μαντέψτε τι έγινε.
Για τον Δήμο Αθηναίων
Το σκέφτεται σοβαρά. Το ξέραμε. Κουβεντιαζόταν. Αλλά χθες ήταν η πρώτη φορά που το είπε κάπως πιο επίσημα σε συνέντευξη στο ραδιόφωνο των «Παραπολιτικών». Για τον Κωστή Μπακογιάννη ο λόγος που φαίνεται πως κάνει ένα βήμα πιο κοντά στο να διεκδικήσει τον Δήμο Αθηναίων. Τι είπε ακριβώς: «Για μένα είναι μια πάρα πολύ μεγάλη απόφαση, η οποία σε απόλυτο βαθμό εξαρτάται από το πόσο μεγάλη είναι η πρόκληση της Αθήνας, δεν εξαρτάται από τίποτε άλλο. Είναι τιμητικό να συζητούν το όνομά μου για τον Δήμο της Αθήνας, το σκέφτομαι, δεν μπορώ να πω ότι δεν το σκέφτομαι, ξέρω πολύ καλά ότι η Αθήνα είναι μια πολύ μεγάλη υπόθεση, την Αθήνα πρέπει να τη σέβεσαι, είναι μια απόφαση που θα την πάρω τη σωστή στιγμή και θα την ανακοινώσω». Αν θέλετε τη δική μου εκτίμηση, είναι πως ναι, θα κατέβει.