Χωρίς ορατό τέλος συνεχίζεται το θρίλερ που ζουν οι δύο έλληνες στρατιωτικοί, οι οποίοι κρατούνται επί σχεδόν πέντε μήνες φυλακισμένοι στην Αδριανούπολη. Ενώ εντείνεται η αγωνία στις οικογένειές τους, ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Φώτης Κουβέλης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της δεκαοκτάμηνης κράτησης για πρώτη φορά, σε σχετικές του δηλώσεις στον Σκάι, αποτυπώνοντας τη γενικότερη αμηχανία της κυβέρνησης που όταν σημειώθηκε το γεγονός πριν από μήνες έλεγε πως οι στρατιωτικοί θα αποφυλακίζονταν αμέσως. Το πολύμηνο μαρτύριο των δύο Ελλήνων (ακόμα δεν τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, ενώ έχουν απορριφθεί πέντε αιτήματα αποφυλάκισης) έχει προκαλέσει απόγνωση στις οικογένειές τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πατέρας του υπολοχαγού Αγγελου Μητρετώδη, Νίκος Μητρετώδης, υποστήριξε (protothema.gr) ότι η νέα απόρριψη του αιτήματος αποφυλάκισης των Δύο από τον τούρκο εισαγγελέα δεν αποτέλεσε έκπληξη για την οικογένεια. «Τα περιμένουμε πια όλα. Είναι προσχήματα όλα αυτά που χρησιμοποιούν εναντίον των παιδιών, ότι δεν έχουν μόνιμη κατοικία, ότι είναι ύποπτοι για φυγή και όλα τα άλλα. Προσπαθούν να βγάλουν μια αρνητική απόφαση» υποστήριξε ο πατέρας του υπολοχαγού, ο οποίος θεωρεί ότι η απόφαση του εισαγγελέα αποτελεί εσκεμμένη επιλογή που εντάσσεται σε ένα πολιτικό παιχνίδι το οποίο παίζεται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. «Ετσι το ερμηνεύουμε εμείς. Είναι ένα πολιτικό παιχνίδι σε πολύ υψηλό επίπεδο και πρέπει να λειτουργήσουμε με τους κανόνες αυτούς» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Μητρετώδης, ο οποίος λέει επίσης ότι και τα δύο παιδιά κάνουν υπομονή μέχρι να τελειώσει η περιπέτειά τους. «Καλά είναι και οι δύο, αλλά σκεφτείτε ότι είναι κλεισμένοι σε έναν χώρο, χωρίς επικοινωνίες, χωρίς δραστηριότητες, χωρίς επαφές, χωρίς φίλους, και κάνουν μεγάλη υπομονή» υποστήριξε.
Τα κινητά τηλέφωνα. Το στοιχείο, από την άλλη, που προκάλεσε αίσθηση είναι η αποκάλυψη του Φώτη Κουβέλη ότι τελικά οι Τούρκοι δεν επέτρεψαν στην ελληνική πλευρά να παρίσταται στην εξέταση των κινητών τηλεφώνων των δύο στρατιωτικών. Ο τουρκικές Αρχές αναζητούσαν στο περιεχόμενο των συσκευών τυχόν στοιχεία που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τεκμήρια κατασκοπευτικής δράσης των δύο Ελλήνων. Γι’ αυτόν τον σκοπό είχε μεταβεί στην Τουρκία και έλληνας εμπειρογνώμονας ώστε να βοηθήσει στην καταγραφή των στοιχείων. Ο Κουβέλης όμως αποκάλυψε τελικά πως κάτι τέτοιο οι Τούρκοι δεν το επέτρεψαν.
Την ίδια ώρα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος ανέβασε τους τόνους εναντίον της Τουρκίας για την κράτηση των δύο Ελλήνων κάνοντας λόγο από το βήμα της Βουλής για «εχθρική» και πολιτικά απαράδεκτη πράξη. «Ηαδικαιολόγητη, παράνομη, πολιτικά απαράδεκτη και εχθρική κράτηση των δύο ελλήνων στρατιωτικών από την Τουρκία είναι αντίθετη στο άρθρο 6 της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου περί δίκαιης δίκης, καθώς και στον ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό» ανέφερε ο Κατρούγκαλος, αποκαλύπτοντας τον εκνευρισμό και την ενόχληση που υπάρχουν στην Αθήνα για το παζάρι. Μετά την άρση του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης, οι δύο Ελληνες αναμένουν σχετικά σύντομα η τουρκική Δικαιοσύνη να προχωρήσει στην απαγγελία κατηγοριών. Ωστόσο, η σύνδεση που έχει κάνει η τουρκική πολιτική ηγεσία ανάμεσα στους δύο στρατιωτικούς και τους οκτώ τούρκους αξιωματικούς που αιτήθηκαν πολιτικού ασύλου στην Ελλάδα ακυρώνει επί της ουσίας κάθε κανόνα δικαίου.
Ο ρόλος του Ακάρ. Σε αυτό το κλίμα αναμένεται το επόμενο διάστημα το θέμα να τεθεί και μέσω στρατιωτικών διαύλων. Ο ορισμός του τούρκου στρατηγού Χουλουσί Ακάρ στη θέση του υπουργού Αμυνας από τον Ταγίπ Ερντογάν ανοίγει και πάλι τον «διάδρομο» συνεννόησης με τον έλληνα αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη, ο οποίος έπειτα από προτροπή των δύο ηγετών διατηρεί ανοιχτό κανάλι επικοινωνίας με τον Χουλουσί Ακάρ. Ο στρατηγός Ακάρ σε όλες τις επικοινωνίες του με τον έλληνα ναύαρχο είχε ακούσει προσεκτικά τα όσα ειπώθηκαν και είχε αφήσει παράθυρο παρέμβασής του με την ιδιότητα του αρχηγού των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Ενδεχομένως τώρα με την πολιτική του ιδιότητα να υπάρξουν μεγαλύτερα περιθώρια παρέμβασης.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι κατά την απόρριψη του αιτήματος αποφυλάκισης ο τούρκος εισαγγελέας «έδειξε» ποινή διετίας, αφού έκανε λόγο για «ισχυρή υποψία του εγκλήματος της εισόδου τους σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη», αδίκημα για το οποίο η κατώτερη ποινή είναι τα δύο έτη. Την επόμενη περίοδο τα δικαστήρια στη γειτονική χώρα αναμένεται να λειτουργήσουν με τη θερινή σύνθεσή τους, πράγμα που σημαίνει ότι πιθανότατα να υπάρξει αλλαγή του δικαστή και ίσως να εξεταστεί νέο αίτημα αποφυλάκισης. Αυτό δημιουργεί κάποιες ελπίδες, ωστόσο όλα δείχνουν ότι μόνο με πολιτική παρέμβαση θα λάβει τέλος η περιπέτεια των δύο ελλήνων στρατιωτικών, οι οποίοι σήμερα συμπληρώνουν 142 ημέρες προφυλακισμένοι.