Τα προβλήματα απονομής της Δικαιοσύνης έχουν αναδειχθεί τόσο από τα θεσμοθετημένα όργανα των δικηγορικών συλλόγων όσο και από τις δικαστικές ενώσεις. Για την επίλυσή τους απαιτείται η βούληση της πολιτείας, η οποία πρέπει να λάβει σημαντικές αποφάσεις προς αυτό τον σκοπό. Σε τοπικό επίπεδο τα Δικαστήρια της Λάρισας αντιμετωπίζουν πλείστα και χρόνια προβλήματα. Κατ’ αρχάς θα πρέπει να τονιστεί ότι η Λάρισα έχει έναν μεγάλο Δικηγορικό Σύλλογο που αριθμεί σήμερα 732 μέλη, στην Εφετειακή δε περιφέρεια που υπάγονται τα Πρωτοδικεία Βόλου, Τρικάλων και Καρδίτσας δραστηριοποιούνται περίπου 1.800 δικηγόροι.
Αναφορικά με τη λειτουργία όλων των δικαστικών μονάδων παρουσιάζονται προβλήματα που μπορούν να οριοθετηθούν σε δύο άξονες:
Α. Σε αυτά που αφορούν ελλείψεις ανθρωπίνου δυναμικού και
Β. σε αυτά που αφορούν την έλλειψη υλικοτεχνικών υποδομών.
Ειδικότερα και αναφορικά με τα προβλήματα του 1ου άξονα
1. Ελλείψεις δικαστικών λειτουργών στο Εφετείο.
Στο ποινικό τμήμα του Εφετείου εκδικάζεται πληθώρα σοβαρών υποθέσεων (π.χ. εγκληματικών οργανώσεων) με πολλές διακοπές συνεδριάσεων και απασχόληση δικαστών και δικαστικών γραμματέων . Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση έκδοσης πολιτικών αποφάσεων που είναι εις βάρος του πολίτη.
2. Ελλείψεις δικαστικών υπαλλήλων σε όλες τις βαθμίδες των Δικαστηρίων της Λάρισας (έλλειψη περίπου 20 γραμματέων σε όλες τις βαθμίδες).
3. Ελλειψη μηχανοργάνωσης
Β. Σε αυτά που αφορούν την έλλειψη υλικοτεχνικών υποδομών
1. Το Δικαστικό Μέγαρο της Λάρισας είναι ένα παλιό κτίριο (1970) που δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τις σημερινές ανάγκες της πόλης και των γειτονικών Πρωτοδικείων. Συγκεκριμένα εξαιτίας της έλλειψης στέγης τα ύδατα απορρέουν στους υπόγειους χώρους και πλημμυρίζουν τα αρχεία του Πρωτοδικείου και του Εφετείου «προάγοντάς» τα σε εστίες τρωκτικών και ζωυφίων. Είναι σχεδόν απροσπέλαστη η είσοδος στο αρχείο του Πρωτοδικείου. Περαιτέρω παρατηρείται το φαινόμενο των σπασμένων σωληνώσεων των αποχετεύσεων με αποτέλεσμα την εκροή των λυμάτων, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο την υγεία των ευρισκομένων εντός του Δικαστικού Μεγάρου. Με δαπάνες του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας επισκευάσθηκαν οι τουαλέτες των Δικαστηρίων προκειμένου να καταστούν λειτουργικές για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους δικηγόρους. Και όμως ο Δικηγορικός Σύλλογος ετησίως καταβάλλει στο ΤΑΧΔΙΚ (υπηρεσία που ασχολείται με την κατασκευή και συντήρηση των δικαστικών μεγάρων της χώρας) ποσό μεγαλύτερο των 80.000 ευρώ.
2. Ελλειψη αιθουσών. Οι αίθουσες δεν επαρκούν για τις συνεδριάσεις των δικαστηρίων και παρατηρείται το απαράδεκτο φαινόμενο στις σκάλες να συνωστίζονται δικηγόροι, εντολείς, μάρτυρες αναμένοντας την εκδίκαση υποθέσεων.
3. Ελλειψη γραφείων για τη στέγαση υπηρεσιών (σε χώρο 10 τ.μ. στοιβάζονται έως και 5 υπάλληλοι) και το αρχείο του Ειρηνοδικείου βρίσκεται στους διαδρόμους .
Το υπουργείο Δικαιοσύνης θα πρέπει να λάβει όλα εκείνα τα μέτρα για την εύρυθμη λειτουργία των Δικαστηρίων στη Λάρισα. Να αυξήσει τις οργανικές θέσεις των δικαστικών λειτουργών, να προσλάβει εξειδικευμένο υπαλληλικό προσωπικό και να προβεί στην επισκευή και βελτίωση όλων των χώρων του μεγάρου. Δεν μπορεί να ανακοινώνεται ίδρυση νέων πρωτοδικείων όταν τα ήδη λειτουργούντα δικαστήρια παρουσιάζουν εικόνες τριτοκοσμικής χώρας και εγκατάλειψης.
Η Νικολέττα Ν. Μπασδέκη είναι πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας