Το αντικείμενο από λευκή πορσελάνη με χρυσές λεπτομέρειες είναι εμπνευσμένο από τον ιωνικό πολιτισμό. Κομψό, απλό, απέριττο, μοιάζει με μικρογλυπτό. Ο άνθρωπος που το δημιούργησε είναι ο διάσημος τούρκος designer Elad Yifrach. O Elad, πολύ νέος στην ηλικία, ταξιδεύει σε ολόκληρο τον κόσμο παρουσιάζοντας (για τη διεθνή L’ Objet) αντικείμενα, πολλά από τα οποία είναι εμπνευσμένα από την αρχαία Ελλάδα. Τα έργα του βρίσκονται σε μερικούς από τους πλέον εντυπωσιακούς χώρους στην Τουρκία, στον Καναδά, στο Λος Αντζελες, στη Νέα Υόρκη, στο Παρίσι, στο Λονδίνο και βέβαια στην Ελλάδα. Οι Τούρκοι δείχνουν να τρέφουν μια ιδιαίτερη αδυναμία στη χώρα μας. Κάποια χρόνια πριν οι γείτονες που έκαναν συχνές επισκέψεις στην πατρίδα μας (κυρίως στα νησιά του Βορείου Αιγαίου) ήταν αυτοί με τα υψηλά εισοδήματα. Εφθαναν στη Χίο και σε άλλα κοντινά νησιά με πολυτελή σκάφη. Συνήθιζαν να ξοδεύουν αρκετά χρήματα. Αργότερα οι… άσπονδοι φίλοι ανακάλυψαν τη Μύκονο και το λαμπερό lifestyle της. Κάποιοι άλλοι τούρκοι μεγαλοεπιχειρηματίες δημιούργησαν big business στην Ελλάδα. Αυτός ο οποίος έφθασε από τους πρώτους εδώ «στήνοντας» και επενδύοντας σε πραγματικά σοβαρές δουλειές είναι ο Φερίτ Σαχένκ. (Δραστηριοποιείται κυρίως στον κατασκευαστικό αλλά και στον τουριστικό κλάδο.)

Τα πολυτελή resorts στο Μπόντρουμ και ο Abloh στη Μύκονο
Τον τελευταίο χρόνο οι Τούρκοι έχουν κυριολεκτικά χτίσει μια «μικρή πόλη» μέσα στην Αθήνα. Οι γείτονες οι οποίοι ζητούν άσυλο στην Ελλάδα είναι πλέον πάρα πολλοί. Τώρα μάλιστα με την κατάρρευση της τουρκικής οικονομίας, αυξάνονται και πληθύνονται. Υπάρχει πλέον ρεκόρ αιτήσεων Τούρκων για άσυλο στην Ελλάδα. Οι περισσότεροι από αυτούς δεν είναι βέβαια του οικονομικού επιπέδου του Φερίτ Σαχένκ ή μελών της πάμπλουτης οικογένειας Κοτς. Ακόμα όμως και εκείνοι οι οποίοι ανήκουν στη μεσαία τάξη ξοδεύουν αρκετά χρήματα. Οι Τούρκοι των πολύ υψηλών εισοδημάτων, φίλοι και υποστηρικτές οι περισσότεροι από αυτούς του Ταγίπ Ερντογάν, σπαταλούν τεράστια ποσά στη Μύκονο, η οποία αποτελεί πλέον τη μεγάλη τους αδυναμία. Οι τούρκοι μεγιστάνες ξεκινούν από το Μπόντρουμ και το Κουσάντασι με τα υπερπολυτελή resorts, τα εστιατόρια με το fusion μενού και τις μεγάλες μαρίνες για να φθάσουν στο νησί με το εκτυφλωτικό λευκό. Οι τούρκοι μεγαλοεπιχειρηματίες στηρίζουν την οικονομία του Νησιού των Ανέμων, διασκεδάζοντας στα γνωστά beach bars αλλά και με ατελείωτο shopping στις ακριβότερες boutiques του αιγαιοπελαγίτικου νησιού. Με φόντο mega yachts με εκπληκτικές γραμμές, όπως το «Optima 88», το «Al Lusail» κ.ά. Οι Τούρκοι, λάτρεις των τελευταίων trends, μοιάζουν ενθουσιασμένοι για το γεγονός ότι το παγκοσμίου ακτινοβολίας brand Οff-White άνοιξε στη Μύκονο την πρώτη του boutique. Το συγκεκριμένο κατάστημα είναι το πρώτο άλλωστε στην Ευρώπη. Στο Νησί των Ανέμων για τα εγκαίνια είχε «πετάξει» μάλιστα ο Virgil Abloh, ιδιοκτήτης και σχεδιαστής του οίκου, αλλά και στενός φίλος και συνεργάτης του Kanye West. O Virgil έπαιξε μάλιστα μουσική στο club «Moni»..

.

Η Χίος του καλοκαιριού γεμάτη μουσικές και παραστάσεις…

Η Χίος, γοητευτική, ιδιαίτερη, «τυλιγμένη» στα αρώματα της μαστίχας, του τριαντάφυλλου και των λεμονιών. Η Χίος των απλών πολιτών που έχουν αγκαλιάσει τους μετανάστες αλλά και η γενέτειρα μερικών από τους ισχυρότερους και σημαντικότερους πλοιοκτήτες. Ανθρώπους με διεθνή ακτινοβολία στον δύσκολο και άκρως ανταγωνιστικό χώρο της ναυτιλίας, οι οποίοι τα καλοκαίρια κατοικούν στα Καρδάμυλα και τις Οινούσσες. Το Μουσικό Φεστιβάλ Χίου εισήλθε στον δεύτερο χρόνο του. Η θερινή περίοδός του αρχίζει την ερχόμενη Παρασκευή (27 Ιουλίου) και θα διαρκέσει έως τις 4 Αυγούστου. Το Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Χίου πραγματοποιείται σε όλες τις περιοχές του νησιού. Ξεκινάει από την πόλη της Χίου και φθάνει μέχρι τους Ολύμπους και το Πυργί. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συναυλίες, εργαστήρια για παιδιά, αλλά και σύνθετες μουσικοθεατρικές παραστάσεις. Το συγκεκριμένο Φεστιβάλ θα τιμήσουν και φέτος γνωστοί καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ξεχωρίζω την παράσταση (την ερχόμενη Παρασκευή) «Η όπερα της Μαστίχας» (στο Δημοτικό Σχολείο Ολύμπου) και την εκπαιδευτική δράση για παιδιά «Ανταρσία στη μέση του πελάγους» (Δευτέρα 30 Ιουλίου) με την υπογραφή του Ιδρύματος Μαρία Τσάκος.