Στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν μακροημέρευσε πολιτικά –εκδιώχθηκε από τον Λευκό Οίκο την επομένη των ρατσιστικών επεισοδίων στο Σάρλοτσβιλ. Αλλά ο Στιβ Μπάνον, γκουρού της αμερικανικής Ακρας Δεξιάς, δεν το βάζει κάτω. Οπως ανακοίνωσε στον ιστότοπο Daily Beast ετοιμάζεται να ιδρύσει στην Ευρώπη έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό, το The Movement –το Κίνημα. Με ποιον σκοπό; Να συντονίσει τα αντιευρωπαϊκά κόμματα ενόψει των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που έχουν προγραμματιστεί για την άνοιξη του 2019. Ο βασικός του αντίπαλος είναι ο Τζορτζ Σόρος, ο εβραιοουγγρικής καταγωγής αμερικανός επενδυτής και μέγας χορηγός της φιλελεύθερης δημοκρατίας –από το 1984 έχει ξοδέψει περισσότερα από 32 δισεκατομμύρια δολάρια για την προώθηση των φιλελεύθερων αξιών.
Αυτή του η δραστηριότητα είναι ο λόγος για τον οποίο μπήκε στο στόχαστρο της λαϊκιστικής Δεξιάς, η οποία τον κατηγορεί για κάθε υπαρκτή και ανύπαρκτη συνωμοσία. Η φιλοδοξία του Στιβ Μπάνον, πρώην επικεφαλής του ιστοτόπου της αμερικανικής Ακρας Δεξιάς Breitbart, είναι να συντονίσει την «λαϊκιστική διεθνή» που ονειρεύεται εδώ και καιρό. Το πρώτο βήμα εξάλλου έχει ήδη γίνει: το Breitbart απέκτησε και ευρωπαϊκή εκδοχή με γραφεία σύνταξης στο Λονδίνο και τη Ρώμη. Το Κίνημα είναι το επόμενο βήμα. Ο στόχος είναι να λειτουργήσει ως δεξαμενή σκέψης της Ακρας Δεξιάς και να μετασχηματίζει σε πολιτική τη δυσαρέσκεια που εισπράττουν τα αντιευρωπαϊκά κόμματα στην Ευρώπη από τους πολίτες.
Το Κίνημα στην ουσία θα αναλύει δεδομένα και θα προτείνει στρατηγικές. Παράλληλα όμως θα συγκεντρώνει πόρους και θα αναζητεί χρηματοδότηση για την δημιουργία αυτής της λαϊκιστικής συμμαχίας η οποία, εκτιμούν οι αναλυτές, θα μπορούσε να κερδίσει ακόμη και το ένα τρίτο των εδρών στις εκλογές του ερχόμενου Μαΐου. Αυτό σημαίνει ότι οι λαϊκιστές θα μετατρέπονταν από μια περιθωριακή σε μια πανίσχυρη δύναμη στους κόλπους του Ευρωκοινοβουλίου κα συνεκδοχικά της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Ο Μπάνον φιλοδοξεί να βοηθήσει προς αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση. Οπως εξάλλου υπενθυμίζει η ιταλική «Ρεπούμπλικα», έχει υπάρξει στέλεχος της Cambridge Analytica, της βρετανικής εταιρείας που χρησιμοποίησε τα δεδομένα εκατομμυρίων χρηστών του Facebook για να επηρεάσει τους ψηφοφόρους υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ. Στην εταιρεία δεν συμμετέχει πια. Βρίσκεται όμως σε ανοικτή γραμμή με τους λαϊκιστές τόσο της Δυτικής όσο και της Ανατολικής Ευρώπης. Στο πλαίσιο αυτό έχει συναντηθεί με τον ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπαν, την πρώην ηγέτιδα του γαλλικού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν και τον πρώην ηγέτη του ξενοφοβικού UKiP Νάιτζελ Φάρατζ στη Βρετανία.
Το πρότυπο που φαίνεται να έχει υπόψη του είναι αυτό της Ιταλίας. «Εάν δουλέψει στην Ιταλία, μπορούμε να εισαγάγουμε το μοντέλο παντού» έχει πει. Οτι «το μοντέλο δουλεύει» θα προσπαθήσει να πείσει και το Κίνημά του που αυτή τη στιγμή έχει μόλις δέκα υπαλλήλους αλλά από το 2019 θα είναι πλήρως λειτουργικό. Κι αν προς το παρόν αφιερώνει τις δυνάμεις του στις ενδιάμεσες εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες τον ερχόμενο Νοέμβριο, από τον επόμενο χρόνο θα βρίσκεται, όπως δηλώνει, όλο και πιο συχνά στην Ευρώπη. «Καλύτερα βασιλιάς στην κόλαση παρά υπηρέτης στον παράδεισο» λέει ο ίδιος παραφράζοντας τον Σατανά σε ένα από τα αγαπημένα του βιβλία, τον «Χαμένο παράδεισο» του Τζον Μίλτον. Η κόλαση σε αυτή την περίπτωση θα ήταν η Γηραιά Ηπειρος και οι φιλελεύθερες αξίες της.