Καταφύγιο στις διατάξεις του πτωχευτικού κώδικα και ειδικότερα στο άρθρο 106α που προβλέπει την προστασία από τους πιστωτές της αναζητεί τώρα ο όμιλος της Folli – Follie, ο οποίος αιφνιδίως κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα αίτηση λήψης προληπτικών μέτρων. Οι τράπεζες και η πλειονότητα των μετόχων και πιστωτών της εταιρείας έμαθαν για την κίνηση αυτή της διοίκησης μόλις χθες, ενώ ακόμη και η Fosun, η οποία αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο μέτοχο της FFG, δεν είχε λάβει καμία ενημέρωση.
Σε ανακοίνωσή της η διοίκηση της Folli Follie προς τις χρηματιστηριακές αρχές αναφέρει ότι προχώρησε στην κίνηση αυτή στο πλαίσιο της διασφάλισης και προστασίας της δραστηριότητάς της. Συγκεκριμένα, κατέθεσε αίτηση για τη λήψη προληπτικών μέτρων επί της οποίας μάλιστα εκδόθηκε προσωρινή διαταγή, ενώ η εκδίκαση της υπόθεσης έχει οριστεί να πραγματοποιηθεί στις 12 Σεπτεμβρίου 2018.
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός της προστασίας της εταιρείας έχει ζητηθεί προστασία και για τα φυσικά πρόσωπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου. Αν και η ανακοίνωση της εταιρείας FF προς τις χρηματιστηριακές αρχές δεν κάνει αναφορά σε λεπτομέρειες σχετικά με τη αίτηση που κατέθεσε αλλά και την προσωρινή απόφαση που έλαβε, σημειώνει ότι «η εν λόγω προστασία που παρασχέθηκε από τις δικαστικές αρχές στην εταιρεία σκοπό έχει τη διατήρηση της εύρυθμης λειτουργίας της εταιρείας και την αποφυγή μείωσης της αξίας της εταιρικής περιουσίας από επιθετικές συμπεριφορές, με τις οποίες η εταιρεία βρίσκεται αντιμέτωπη το τελευταίο χρονικό διάστημα, αλλά και να επιτρέψει στην εταιρεία να σχεδιάσει απρόσκοπτα και να προτείνει ένα ολοκληρωμένο πλάνο αναδιοργάνωσης με στόχο να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά της σε όλους τους τομείς δραστηριοποίησής της».
Οπως υπογραμμίζει η ανακοίνωση σε σχέση με το πλάνο αναδιοργάνωσης που σχεδιάζει «κυρίαρχο σημείο αυτού του πλάνου θα αποτελέσει η πλήρης αναδιοργάνωση της χρηματοοικονομικής λειτουργίας της εταιρείας για την προστασία των συμφερόντων των μετόχων, πιστωτών, συνεργατών και επενδυτών της και τη διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας».
Παράγοντες της αγοράς σημείωναν ότι η εξέλιξη αυτή συνδέεται άμεσα με την ανάκληση την περασμένη εβδομάδα από την εταιρεία ορκωτών ελεγκτών της ECOVIS της έκθεσης ελέγχου επί των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων της εταιρείας για τη χρήση που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2017. Για την κατάθεση της αίτησης υπαγωγής σε καθεστώς προστασίας η εταιρεία FF συγκέντρωσε, όπως άλλωστε απαιτεί και ο νόμος, την έγγραφη δήλωση πιστωτών που εκπροσωπούν ποσοστό τουλάχιστον 20% του συνόλου των απαιτήσεων χωρίς να έχει γίνει γνωστό ποιους αφορά.
Εκτός πάντως από τον αιφνιδιασμό για τον οποίο μιλούν τραπεζικές πηγές αναφορικά με την κίνηση της FF, ουδεμία ενημέρωση για το θέμα φέρεται να είχαν και οι εκπρόσωποι της κινεζικής εταιρείας Fosun, η οποία αποτελεί μεγαλομέτοχο της ελληνικής εισηγμένης.
Από πηγές κοντά στη Fosun, που αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο μέτοχο της FF, αναφερόμενες στην εξέλιξη σχετικά με την κατάθεση αίτησης υπαγωγής στις διατάξεις του Πτωχευτικού Κώδικα εξέφρασαν την έκπληξή τους δεδομένου ότι, όπως υποστηρίζουν, δεν υπήρξε προηγούμενη ενημέρωση προς το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας στο οποίο η κινεζική Fosun διαθέτει εκπροσώπηση και τόνιζαν ότι δεδομένης της τροπής που έχει πάρει η υπόθεση αλλά και της σοβαρότητας της απόφασης για την αίτηση προληπτικών μέτρων θα έπρεπε να είχε ενημερωθεί.
Πάντως από τον Ιούνιο έρευνα για την υπόθεση της FF έχει ξεκινήσει και η οικονομική εισαγγελία έπειτα από διαταγή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών.