Δεν έχει τέλος όπως όλα δείχνουν η κόντρα των μετόχων της Papa John’s, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες πίτσας στις ΗΠΑ, με τον ιδρυτή της Τζον Σνάτερ.

Το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας ενέκρινε σχέδιο για να αποκρούσει κάθε προσπάθεια του ιδρυτή της να αποκτήσει ποσοστό που θα του επιτρέψει να κερδίσει και πάλι τον έλεγχο. Η Papa John’s θέλει να αποστασιοποιηθεί από τον Σνάτερ ο οποίος αναγκάστηκε να παραιτηθεί πριν λίγες ημέρες όταν κατηγορήθηκε για ρατσιστικά σχόλια. Ο 56χρονος Σνάτερ παραδέχτηκε ότι χρησιμοποίησε προσβλητικές λέξεις για μειονότητες κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης και ζήτησε συγγνώμη. Εχει επίσης δηλώσει ότι έκανε λάθος που παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου της εταιρείας αφήνοντας σαν εννοηθεί ότι δεν θα αποχωρήσει χωρίς να δώσει μάχη.

Ο Σνάτερ ελέγχει ακόμη το 29% των μετοχών της εταιρείας η οποία πλέον δεν του επιτρέπει ούτε να έχει γραφείο στις εγκαταστάσεις της. Η Papa John’s υιοθέτησε ειδικά δικαιώματα για τους μετόχους, τα οποία χρησιμοποιούνται όταν υπάρχει ο κίνδυνος επιθετικής εξαγοράς. Μόνο που αυτή τη φορά ο κίνδυνος που θεωρεί η εταιρεία ότι υπάρχει προέρχεται από τον ίδιο τον ιδρυτή της.

Στις ΗΠΑ, όπως και σε άλλες χώρες, υπάρχει πολύ μεγάλη ευαισθησία ιδιαίτερα σε συμπεριφορές που μπορεί να θεωρηθούν ρατσιστικές. Μετά τα σχόλια του Σνάτερ, την εταιρεία εγκατέλειψαν πολλοί με τους οποίους η Papa John’s είχε εμπορικές σχέσεις. Τώρα ζητά από τον Σνάτερ να παραιτηθεί και από μέλος του διοικητικού συμβουλίου, αν και ο ίδιος ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει νομικά την Papa John’s για τις κατηγορίες που του προσάπτει.

Οι μετοχές της εταιρείας πάντως έχουν χάσει σχεδόν το ένα τρίτο της αξίας τους το τελευταίο έτος λόγω διαφόρων προβλημάτων, περιλαμβανομένων και αυτών που σχετίζονται με τον ιδρυτή της. Σύμφωνα με το περιοδικό «Forbes» που επικαλείται 37 νυν και πρώην εργαζόμενους της Papa John’s, ο Σνάτερ κατασκόπευε το προσωπικό και είχε κατηγορηθεί για σεξουαλικά ανάρμοστη συμπεριφορά που οδήγησε σε τουλάχιστον δύο εξωδικαστικούς συμβιβασμούς.

Η Papa John’s ιδρύθηκε το 1984 όταν ο «Πάπα» Τζον Σνάτερ αποφάσισε να φύγει από το εστιατόριο του πατέρα του και να κάνει τα δικά του πρώτα επιχειρηματικά βήματα. Για να πετύχει το στόχο του πούλησε το σπορ αυτοκίνητό του, μια Camaro Z28 του 1971, για να αγοράσει εξοπλισμό παραγωγής πίτσας. Η προσπάθεια είχε επιτυχία και η εταιρεία μπήκε στο χρηματιστήριο το 1993. Μέχρι το 1994 είχε 500 καταστήματα σε όλες τις πολιτείες ενώ μέχρι το 1997 είχε 1.500. Το 2009 ο Σνάτερ κατάφερε να εντοπίσει την Camaro που είχε πουλήσει το 1984 προσφέροντας αμοιβή 250.000 δολάρια.