Ακυρες λόγω ελλιπών δικαιολογητικών είναι 30% των αιτήσεων για συνταξιοδότηση στον ΕΦΚΑ όταν χιλιάδες ασφαλισμένοι περιμένουν έως και και 2 χρόνια για να πάρουν τις συντάξεις – φιλοδωρήματα που δημιούργησε ο νόμος Κατρούγκαλου. Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) ανακοίνωσε ότι θα στραφεί δικαστικά με μηνύσεις και αγωγές κατά παντός υπευθύνου, αφού η κατάσταση στους υποψήφιους συνταξιούχους είναι πλέον απελπιστική. Μάλιστα καταγράφονται περιπτώσεις υποψήφιων συνταξιούχων που πεθαίνουν περιμένοντας την έκδοση της σύνταξης ενώ τραγική είναι η κατάσταση με τα ΑμεΑ.
Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εργασίας, σήμερα οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές των συνταξιοδοτικών ταμείων προς τους ασφαλισμένους ανέρχονται σε 847 εκατ. ευρώ και αφορούν 175.000 εκκρεμείς αιτήσεις για κύριες, επικουρικές και εφάπαξ. Οσον αφορά τις κύριες εκκρεμούν 55.000 αιτήσεις. Το κόστος για την εξόφλησή τους ανέρχεται σε 220 εκατ. ευρώ. Κάθε μήνα εκδίδονται 18.000 οριστικές αποφάσεις για συντάξεις, ενώ κατατίθενται 12.000 νέες αιτήσεις. Την ίδια ώρα, στα 242 εκατ. ευρώ ανέρχεται το κόστος καταβολής περίπου 90.000 εκκρεμών επικουρικών συντάξεων ενώ στα 385 εκατ. ευρώ ανέρχεται το κόστος καταβολής 31.000 εκκρεμών εφάπαξ. Δείγμα της εικόνας διάλυσης του ΕΦΚΑ είναι η απόφαση να δοθεί εξάμηνη παράταση στην καταβολή των νέων συντάξεων και εφάπαξ. Συγκεκριμένα, αντί για τέλος του περασμένου Ιουνίου, η κυβέρνηση αποφάσισε ότι θα εξοφλήσει το μεγαλύτερο μέρος των σημερινών εκκρεμών αιτήσεων έως το τέλος Δεκεμβρίου!!!
ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΠΟΙΗΣΗ. Η σοβαρή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί οδηγεί τους υποψήφιους συνταξιούχους σε περιθωριοποίηση, δεδομένου ότι θα λάβουν ψαλιδισμένες συντάξεις και εφάπαξ και παράλληλα αναγκάζονται να ζουν με τις μικρές προσωρινές συντάξεις.
Χαρακτηριστικό της αδράνειας –εκτός από την απουσία ηλεκτρονικών υποδομών και δεδομένων –είναι ότι δεν έχουν εκδοθεί οι απαιτούμενες εγκύκλιοι για διάφορες κατηγορίες ασφαλισμένων, ενώ δεν υπάρχει η απαιτούμενη μηχανογραφική εφαρμογή μετά την ένταξη των Ταμείων στον ΕΦΚΑ με αποτέλεσμα να εξαιρούνται από την έκδοση συνταξιοδοτικών αποφάσεων μέχρι και σήμερα οι ασφαλισμένοι με διαδοχική ασφάλιση του πρώην Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, καθώς και του πρώην ΙΚΑ με διατάξεις Δημοσίου. Ετσι, εδώ και δυο χρόνια από την ψήφιση του Ν. 4387/16 (νόμος Κατρούγκαλου) εξακολουθούν να μη βγαίνουν πράξεις συνταξιοδότησης με διαδοχική ασφάλιση στο Δημόσιο, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η έκδοση του εφάπαξ και στη συνέχεια η έκδοση των ψαλιδισμένων επικουρικών συντάξεων.
Ειδικά στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης, σύμφωνα με την ομοσπονδία των εργαζομένων στο ΙΚΑ, εκκρεμούν τουλάχιστον 18.000 συνταξιοδοτικά αιτήματα (14.000 αφορούν στον πρώην ΟΑΕΕ), τα οποία με το παλαιό καθεστώς θα είχαν λάβει απορριπτικές αποφάσεις και θα είχαν διαβιβαστεί στον επόμενο φορέα. Λόγω ενιαίου φορέα, αυτό διοικητικά είναι ασύμβατο. Αλλά και στη Γενική Διεύθυνση Χορήγησης Συντάξεων Δημόσιου Τομέα που ανήκε στο ΓΛΚ και τώρα υπάγεται στον ΕΦΚΑ, εκκρεμούν 284.597 υποθέσεις, εκ των οποίων οι 102.863 είναι αιτήματα αναγνώρισης υπηρεσίας, στρατιωτικής θητείας, συντάξιμης υπηρεσίας κ.ά., ενώ 82.823 είναι αιτήσεις για επιστροφή ΕΑΣ και διαφόρων ποσών αναδρομικών. Μάλιστα, στον τεράστιο αυτόν όγκο αιτημάτων καλούνται να ανταποκριθούν μόλις 52 υπάλληλοι.
ΑΛΧΗΜΕΙΕΣ. Στο μεταξύ τις «αλχημείες και τις απάτες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ γύρω από τις συντάξεις, με τις οποίες κλιμακώνεται η επίθεση στους συνταξιούχους», καταγγέλλει η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ με αφορμή διάταξη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή.
Οπως επισημαίνει, «την ίδια στιγμή που σηκώνει (σ.σ. η κυβέρνηση) κουρνιαχτό για τη δήθεν προσπάθειά της να μην εφαρμόσει τον νόμο 4387/16 και να μην περικόψει τις συντάξεις, προσπαθώντας να καλλιεργήσει ψεύτικες ελπίδες στους συνταξιούχους, έσπευσε να ψηφίσει διάταξη σε νόμο που αποδίδει τις συντάξεις σε όσους θα συνταξιοδοτούνται από εδώ και στο εξής από τον επόμενο μήνα της κατάθεσης των δικαιολογητικών τους. Μέχρι τώρα η απόδοση της σύνταξης ξεκινούσε από την ημερομηνία κατάθεσης των δικαιολογητικών. Η μετάθεση για τον επόμενο μήνα σημαίνει πως η κυβέρνηση αφαιρεί από τους εν λόγω συνταξιοδοτούμενους τη σύνταξη ενός μήνα, ή το μέρος της που αντιστοιχούσε στις ημέρες από την κατάθεση των δικαιολογητικών μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα. Κι όλα αυτά για να συνεχίσουν να εμφανίζουν πλεονάσματα ο ΕΦΚΑ και η κυβέρνηση». Και καταλήγει: «Καταγγέλλουμε την αλχημεία της κυβέρνησης και της στέλνουμε το μήνυμα πως οι συνταξιούχοι δεν πρόκειται να πέσουμε στην παγίδα της απατηλής προπαγάνδας της. Θα κλιμακώσουμε τους αγώνες μας με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και δυναμικότητα, για να ανατρέψουμε την πολιτική της, συνεχίζοντας τον μαραθώνιο των κινητοποιήσεων που ξεκινήσαμε από την αρχή της χρονιάς».