Μισθό 310 ευρώ τον μήνα παίρνει ο ένας στους τρεις εργαζομένους στη χώρα μας, χαμηλότερο δηλαδή και από τα 360 ευρώ που είναι το επίδομα ανεργίας. Και ενώ η κυβέρνηση υπόσχεται αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, τα στοιχεία του ΕΦΚΑ για τις πραγματικές αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα αποκαλύπτουν το μέγεθος της κοροϊδίας που επιχειρείται εις βάρος των εργαζομένων.

Οχι μόνο λόγω των συμβολικών αυξήσεων που θα προβλέπονται στον κατώτατο μισθό, αλλά κυρίως γιατί πολύ μικρός αριθμός εργαζομένων αμείβεται με αυτόν, με τη συντριπτική πλειοψηφία να βρίσκεται κάτω από το όριο των 586 ευρώ ή να μην επηρεάζεται καθόλου απο την εξέλιξη των κατώτατων αποδοχών.

Η αλήθεια είναι ότι, παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης, οι μισθοί χρόνο με τον χρόνο ακολουθούν την κατηφόρα λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης της μερικής απασχόλησης που οδηγεί σε μισθούς φτώχειας και σε πλασματική μείωση της ανεργίας.
ΟΙ ΜΕΣΕΣ ΑΜΟΙΒΕΣ. Μάλιστα τα επίσημα στοιχεία του ΕΦΚΑ δείχνουν ότι τον περασμένο Φεβρουάριο οι μέσες μεικτές αμοιβές των μισθωτών έπεσαν στο ποσό των 929 ευρώ (785 ευρώ καθαρά), από 944 ευρώ το 2017, παρουσιάζοντας μείωση κατά 1,5%. Ακόμα χαμηλότερος είναι ο μέσος μισθός των μερικώς απασχολουμένων. Εδώ οι μεικτές αμοιβές τους ανέρχονται σε 378 ευρώ (310 ευρώ). Τον μισθό αυτόν λαμβάνουν πάνω από 613.000 εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα. Αντιστοιχεί μάλιστα στο 63% του κατώτατου μισθού (378 ευρώ έναντι 586 ευρώ).
Σύμφωνα, με τα επίσημα στοιχεία του ΕΦΚΑ τα οποία προκύπτουν από την επεξεργασία των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ) που υποβλήθηκαν στον Οργανισμό τον Φεβρουάριο του 2018, ο αριθμός των ασφαλισμένων – μισθωτών οι οποίοι δηλώθηκαν στις ΑΠΔ ανέρχεται σε 1.958.122 άτομα, εκ των οποίων 1.926.172 σε κοινές επιχειρήσεις και 31.950 σε οικοδομοτεχνικά έργα. Το δραματικό στοιχείο αφορά τον αριθμό όσων εργάζονται με μερική απασχόληση, οι οποίοι τον Φεβρουάριο μειώθηκαν ελαφρώς στα 613.119 άτομα, από 626.079 τον Ιανουάριο και 646.079 τον Δεκέμβριο του 2017. Αντίστοιχα ο μεικτός μισθός για τους 613.119 μερικώς απασχολουμένους τον Φεβρουάριο του 2018 ήταν 378,21 ευρώ (περίπου 310 ευρώ καθαρά), από 393,80 ευρώ τον Ιανουάριο και 397,61 ευρώ τον Δεκέμβριο του 2017.

ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ. Εκτιμάται ότι τα επόμενα χρόνια το όριο της φτώχειας θα βρεθεί σε υψηλότερα επίπεδα διότι, εκτός από τη μείωση των εισοδημάτων, δημιουργείται σταδιακά μια νέα κατηγορία, οι λεγόμενοι εργαζόμενοι – φτωχοί, άνθρωποι δηλαδή οι οποίοι θα εργάζονται με ευέλικτη μορφή απασχόλησης και οι αμοιβές τους θα κυμαίνονται από 200 έως 300 ευρώ τον μήνα, δηλαδή κάτω από 4.150 ευρώ ετησίως, που είναι το όριο της φτώχειας σήμερα.
Οπως παρατηρεί ο καθηγητής του Παντείου Σάββας Ρομπόλης, εκτός από την κατηγορία των φτωχών συνταξιούχων διευρύνεται και η κατηγορία των φτωχών εργαζομένων, η οποία αναφέρεται κατά βάση σε νέους εργαζομένους με κάθε μορφής ευέλικτη απασχόληση, με την έννοια ότι οι μηνιαίες αμοιβές τους δεν ξεπερνούν το όριο (382 ευρώ) της φτώχειας.
Οπως επισημαίνεται στη φετινή εκθεση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ για την ελληνική οικονομία, η εξάπλωση της μερικής απασχόλησης και η γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας έχουν καταδικάσει μεγάλο τμήμα του εργαζόμενου πληθυσμού να διαβιώνει σε συνθήκες φτώχειας. Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το ποσοστό φτώχειας σε εργαζομένους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου κυμαίνεται περίπου σε τριπλάσια επίπεδα σε σχέση με τους εργαζομένους με συμβάσεις αορίστου χρόνου, καθιστά προφανές πως οι σταθερές και πλήρεις σχέσεις απασχόλησης εξασφαλίζουν σαφώς καλύτερη προστασία από τη φτωχοποίηση.