Έκτακτη σύγκλιση της Διάσκεψης των Προέδρων αύριο, Τετάρτη 25 Ιουλίου, προκειμένου να αποφασιστεί η συμβολή της Βουλής για την αντιμετώπιση της ανείπωτης τραγωδίας που έπληξε την Αττική, ανακοίνωσε πριν από λίγο ο πρόεδρος του Σώματος, Νίκος Βούτσης και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο διενέργειας γενικευμένης συζήτησης για το θέμα, καθώς η Βουλή δεν αναστέλλει τη λειτουργία της.
«Σήμερα είναι μια θλιβερή ημέρα ανείπωτης καταστροφής στα όρια της εθνικής τραγωδίας. Είμαστε στη φάση της αποτίμησης, της καταγραφής και η όποια συνολική εκτίμηση θα γίνει, αρχής γεγομένης, από τη μεγάλη σύσκεψη που θα γίνει στο Μαξίμου στις δύο το μεσημέρι» είπε ο πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε: «Ακόμα επιχειρούν όλες οι αρχές για να υπάρχει μια ακριβής εικόνα για τα θύματα και την τεράστια αυτή καταστροφή σε έναν πυκνοκατοικημένο αστικό ιστό μέσα σε συνθήκες ασύμμετρης απειλής από μια πυρκαγιά, η οποία από τους ισχυρούς ανέμους και τη μεγάλη ταχύτητα με την οποία έπνεαν, οδήγησε σε αυτήν την τραγωδία».
Όπως ανέφερε ο κ. Βούτσης, είναι η πρώτη φορά που σε έναν πυκνοκατοικημένο αστικό ιστό αυτό το φαινόμενο διαμορφώνει αυτήν την εικόνα της απίστευτης τραγωδίας και των συνεπειών σε ανθρώπινες ζωές. «Θέλω να σας πω το αυτονόητο. Ότι η Βουλή λειτουργεί. Η Βουλή, από την παράδοσή της, εδώ και δεκαετίες, σε όλες τις κρίσιμες στιγμές, δεν αναστέλλει τη λειτουργία της, ακριβώς γιατί είναι το δημόσιο βήμα, έτσι ώστε να υπάρχει η δυνατότητα σε όλη αυτήν τη φάση της αποτίμησης της τραγωδίας, να μπορούν και οι πολιτικές δυνάμεις και η κυβέρνηση να απευθύνονται με στοιχεία, με εκτιμήσεις και άρα το πένθος που όλους μας διακατέχει δεν αναστέλλει τη λειτουργία της Βουλής, έτσι ώστε και οι προεδρεύοντες και τα στελέχη των κομμάτων θα έχουν την υποχρέωση να τοποθετηθούν σε αυτήν την τραγωδία» σημείωσε.
Ο κ. Βούτσης ανακοίνωσε ότι αύριο, στις 10:00, θα πραγματοποιηθεί έκτακτη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, ενώ ήδη σήμερα έγινε μία έκτακτη σύσκεψη με τους αντιπροέδρους του Κοινοβουλίου, προκειμένου να καθοριστούν οι γενικές αρχές, με τις οποίες θα λειτουργήσει η Βουλή σήμερα και αύριο. Μέτρα αρωγής εκ μέρους της Βουλής θα ανακοινωθούν μετά τη Διάσκεψη των Προέδρων και στη συνεδρίαση του Τμήματος, την Πέμπτη 26 Ιουλίου, οπότε μπορεί, ενδεχομένως, να υπάρξει γενίκευση της συζήτησης. Η συμβολή της Βουλής μπορεί να έχει είτε τη μορφή της υλικής αρωγής είτε νομοθετικό χαρακτήρα των μέτρων που μπορεί να χρειαστεί να ληφθούν.
«Η Βουλή θα είναι παρούσα» τόνισε ο ίδιος και εξήγησε ότι μετά τη μεγάλη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, η Βουλή θα κάνει ό,τι χρειαστεί προκειμένου να εναρμονιστεί και να ανταπεξέλθει στον ρόλο που οφείλει να διαδραματίσει, να δώσει το δημόσιο βήμα για την έκθεση των μέτρων ανακούφισης.
Ο πρόεδρος της Βουλής ρωτήθηκε εάν «ο όρος ασύμμετρη απειλή έχει σχέση μόνο με το φυσικό φαινόμενο ή αν διαφαίνεται και κάτι άλλο πίσω από αυτό». «Προς ώρας έχει να κάνει με το φυσικό φαινόμενο, το οποίο διαμόρφωσε συνθήκες που δεν ήταν αντιμετωπίσιμες σε συγκεκριμένες στιγμές, με πύρινες φλόγες που προχωρούσαν με μεγάλες ταχύτητες» απάντησε και δεν έκρυψε την ανησυχία του ότι με την προσέγγιση που γίνεται σήμερα στις κατοικίες μπορεί να βρεθούμε και μπροστά σε οικογενειακές τραγωδίες. «Κανείς προς ώρας δεν έχει ενδείξεις ότι είχαμε ασύμμετρη απειλή με την έννοια της υποβολιμιαίας και εμπρηστικής δράσης. Δεν υπάρχουν αυτήν τη στιγμή τέτοια στοιχεία προς ανακοίνωση. Αν υπάρξει οτιδήποτε από τις αρμόδιες υπηρεσίες θα το ακούσουμε με προσοχή και θα το αποτιμήσουμε» συμπλήρωσε.
Ως προς τη συνεδρίαση του Τμήματος την Πέμπτη, ο κ. Βούτσης διευκρίνισε ότι η Βουλή θα ανακοινώσει τη συμβολή της, ενώ είναι πιθανό και η κυβέρνηση να κάνει ανακοινώσεις, αλλά δεν έχει αποφασιστεί ακόμα κάτι τέτοιο. «Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να διασφαλίσουμε ότι η Βουλή είναι ανοιχτή και λειτουργεί, όπως γινόταν πάντα, και σε πολύ δραματικές επίσης καταστάσεις στο περελθόν» επισήμανε.
Στο ερώτημα εάν υπήρξε ζήτημα συντονισμού στη χθεσινή διαχείριση, ο πρόεδρος της Βουλής απάντησε ότι αυτές οι ημέρες είχαν εντοπιστεί ως πολύ κρίσιμες και επικίνδυνες για τέτοια φαινόμενα, θα δοθούν συγκεκριμένες εξηγήσεις, αλλά το σίγουρο είναι πως όλες οι δυνάμεις, και οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής μπήκαν στη μάχη. Εξάλλου, υπογράμμισε ότι την ίδια στιγμή υπήρχε, ήδη, ένα πολύ μεγάλο μέτωπο, χθες, στη δυτική Αττική, στην Κινέττα και «εκεί ήταν το σύνολο σχεδόν των δυνάμεων και άρα υπάρχει ίσως μια υστέρηση χρόνου, αλλά αυτό θα αποτιμηθεί. Εν πάση περιπτώσει, όλες οι εμπλεκόμενες αρχές ήταν σε επιφυλακή, είχαν σχέδια συγκεκριμένα και ήταν παρούσες».