Αντιδράσεις, αρνητικά σχόλια, αλλά και συμπαράσταση, επιφύλαξε η επόμενη μέρα της απόφασης του Μεσούτ Οζίλ να ανακοινώσει την αποχώρησή του από την Εθνική Γερμανίας, καταγγέλλοντας την ποδοσφαιρική ομοσπονδία για «ασέβεια και ρατσισμό».
Οπως φαίνεται, ανοίγει και πάλι η συζήτηση στη Γερμανία για τον ρατσισμό, αλλά και την κοινωνική ενσωμάτωση των μεταναστών. Ο Οζίλ αντιμετώπισε έντονη κριτική εξαιτίας της φωτογραφίας του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι επικρίσεις ήταν πολλές και έγιναν ακόμα περισσότερες με αφορμή τον αποκλεισμό της Εθνικής Γερμανίας στη φάση των ομίλων στο Μουντιάλ της Ρωσίας, αλλά και τις δικές του εμφανίσεις που χωρίς αμφιβολία δεν ήταν ανάλογες της αξίας του. «Γερμανός είμαι όταν νικάμε, αλλά όταν χάνουμε είμαι μετανάστης» ήταν ο τίτλος στην αναφορά της Deutsche Welle. O 29χρονος ποδοσφαιριστής με την προχθεσινή του ανακοίνωση μέσω Twitter κατηγόρησε τον πρόεδρο της ομοσπονδίας Ρέινχαρτ Γκρίντελ ότι τον αντιμετώπιζε με αυτόν ακριβώς τον τρόπο.
Η καγκελαρία
«Στα μάτια του Γκρίντελ και των συνεργατών του είμαι Γερμανός όταν νικάμε, αλλά μετανάστης όταν χάνουμε». Το θέμα έφτασε μέχρι την καγκελαρία. Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε πως «η Ανγκελα Μέρκελ σέβεται την απόφαση του Οζίλ. Είναι ένας μεγάλος παίκτης, που έχει προσφέρει πολλά στην εθνική ομάδα. Η Γερμανία, μια χώρα που σέβεται όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως καταγωγής».
Η γερμανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία απέρριψε με ανακοίνωσή της τις κατηγορίες, σημειώνοντας: «Απορρίπτουμε κατηγορηματικά ότι η ομοσπονδία συνδέεται με τον ρατσισμό. Η DFB έχει ασχοληθεί πάρα πολύ με την κοινωνική ενσωμάτωση στη Γερμανία εδώ και πολλά χρόνια».
Ο Τζεμ Ετσντεμιρ, πρώην επικεφαλής των Πρασίνων και ένας από τους σημαντικότερους πολιτικούς τουρκικής καταγωγής, δήλωσε ότι θα είναι πολύ δύσκολο πλέον για τον Γκρίντελ να παραμείνει στη θέση του προέδρου της ομοσπονδίας, καθώς αρκετοί παίκτες με τουρκική ή κροατική καταγωγή θα αισθάνονται ότι δεν ανήκουν σε ένα φιλικό περιβάλλον. Ωστόσο, επισήμανε πως «κανένας ποδοσφαιριστής δεν θα έπρεπε να φωτογραφίζεται με έναν αυταρχικό ηγέτη», αναφερόμενος μάλιστα και σε μια φωτογραφία του Λόταρ Ματέους με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο Γοκάι Σοφουόγλου, ηγέτης της τουρκικής κοινότητας στη Γερμανία, κάλεσε τον Ρέινχαρτ Γκρίντελ να παραιτηθεί. «Η εθνική ομάδα διαθέτει ποδοσφαιριστές με διαφορετική καταγωγή. Ηταν μια εξαιρετική ενσωμάτωση, η οποία τώρα κινδυνεύει να χαθεί εξαιτίας ανίκανων ηγετών» είπε.
Η απόφαση του 29χρονου ποδοσφαιριστή της Αρσεναλ προκάλεσε διάφορες αντιδράσεις: η υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας Καταρίνα Μπάρλεϊ είπε πως «είναι ανησυχητικό σημάδι ότι ένας τόσο μεγάλος ποδοσφαιριστής στη χώρα του, όπως ο Μεσούτ Οζίλ, δεν αισθάνεται επιθυμητός λόγω ρατσισμού και δεν θέλει να εκπροσωπεί τη γερμανική ομοσπονδία».
Παράλληλα, ο πρώην πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας Τέο Τσβάντσιγκερ χαρακτήρισε την αποχώρηση Οζίλ και τη στάση της ομοσπονδίας ως «ένα ισχυρό πλήγμα στις προσπάθειες ενσωμάτωσης», προσθέτοντας «αυτά είναι λάθη επικοινωνίας και οι διαφορετικής καταγωγής ποδοσφαιριστές δεν πρέπει να αισθάνονται ως Γερμανοί δεύτερης κατηγορίας». Ολα αυτά σε μια περίοδο που η γερμανική κοινωνία παρακολουθεί μια πολιτική συζήτηση για την εισροή 1,6 εκατ. μεταναστών από το 2014, κάτι που είχε ως συνέπεια την άνοδο του ακροδεξιού κόμματος.
Εκατοντάδες χιλιάδες Τούρκοι έφτασαν στη Γερμανία τη δεκαετία του ’60 για να εργαστούν και, σύμφωνα με μια έρευνα του κέντρου κοινωνικών επιστημών του Βερολίνου, ελάχιστη προσπάθεια έγινε από τις Αρχές ώστε να μάθουν τη γλώσσα και να ενταχθούν στην κοινωνία. Μάλιστα, η έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο έδειξε πως όχι μόνο οι Τούρκοι, αλλά και άλλοι μετανάστες αντιμετώπισαν διακρίσεις όταν υπέβαλαν αίτηση για εργασία.
Αιχμές
Η ειδική εντεταλμένη της γερμανικής κυβέρνησης για την ενσωμάτωση και τη μετανάστευση Ανέτε Βίντμαν – Μάουτς απέδωσε ευθύνες και στον Οζίλ, ενώ ο πρόεδρος της Νεολαίας των χριστιανικών κομμάτων Τσίμπιακ σχολίασε: «Είναι αφελές να ισχυρίζεται κάποιος ότι μία φωτογραφία με τον Ερντογάν εν μέσω του προεκλογικού αγώνα δεν κρύβει πολιτικές σκοπιμότητες». Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας ήταν ιδιαίτερα αρνητικός, χρησιμοποιώντας μάλιστα και το γεγονός ότι ο Οζίλ αγωνίζεται στην Αρσεναλ.
«Δεν πιστεύω πως η περίπτωση ενός εκατομμυριούχου που ζει και εργάζεται στην Αγγλία μάς δίνει μια ολοκληρωμένη εικόνα για την επιτυχία ή αποτυχία της ενσωμάτωσης μεταναστών στη γερμανική κοινωνία».
Η Αλίς Βάιντελ, ηγέτις του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία, υποστήριξε: «Το όνειρο της ενσωμάτωσης δεν λειτουργεί ακόμα και με εκατομμυριούχους ποδοσφαιριστές», χαρακτηρίζοντας τον Οζίλ ως «παράδειγμα αποτυχημένης ενσωμάτωσης». Φυσικά, το θέμα προκάλεσε αντιδράσεις και στην Τουρκία. «Η Αγκυρα στηρίζει από καρδιάς την τίμια στάση του αδελφού μας Μεσούτ Οζίλ» δήλωσε ο υπουργός Αθλητισμού Μεχμέτ Κασαπογλού.
Παράλληλα, η σύμβουλος του Ταγίπ Ερτογάν Γκουλνούρ Αϊμπέτ έγραψε στο Twitter: «Ο τρόπος που αντιμετωπίστηκε ο Οζίλ είναι ασυγχώρητος». Ενα θετικό πάντως για τον Μεσούτ Οζίλ είναι ότι η Adidas, με την οποία έχει συμβόλαιο έως το 2020, ανακοίνωσε ότι τον στηρίζει απόλυτα.
ΟΥΛΙ ΧΕΝΕΣ

«Για μένα, αγνοείται εδώ και χρόνια»

Εντύπωση προκάλεσε και η σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Μπάγερν Ούλι Χένες στον Μεσούτ Οζίλ.

«Από αθλητική και μόνο άποψη, ο Οζίλ δεν έπρεπε εδώ και χρόνια να είχε θέση στην εθνική ομάδα» είπε στην «Bild» o παράγοντας της γερμανικής ομάδας. «Στα δικά μου μάτια είναι ένας παίκτης που αγνοείται εδώ και χρόνια. Αποχώρησε από την Εθνική με τη δικαιολογία της άσχημης αντιμετώπισης που είχε από την ομοσπονδία, όμως θα πρέπει να αναρωτηθεί και ο ίδιος πότε ήταν η τελευταία φορά που νίκησε τον αντίπαλό του στο παιχνίδι ένας εναντίον ενός. Τα τελευταία χρόνια αγωνίζεται χάλια και τώρα έχει κρυφτεί πίσω από την ιστορία με τον Ερντογάν» πρόσθεσε ο Χένες. Ο Τζερόμ Μπόατενγκ, επίσης μέλος της Εθνικής Γερμανίας στο Μουντιάλ της Ρωσίας, έχει γεννηθεί στο Βερολίνο, αλλά η καταγωγή του πατέρα του είναι από την Γκάνα. Ο Μπόατενγκ ανέβασε στον λογαριασμό του στο Τwitter, μία φωτογραφία του με τον Οζίλ γράφοντας: «It was a pleasure, Abi». Στην τουρκική γλώσσα το «abi» σημαίνει «αδελφός». Σημειώνουμε ότι ο Οζίλ δικαιολόγησε τη φωτογραφία με τον Ερντογάν υποστηρίζοντας ότι δεν είχε σχέση με την πολιτική, αλλά με τον σεβασμό προς το ανώτατο αξίωμα της πατρίδας της οικογένειάς του.