Μερικές φορές χρειάζεται μια μεγάλη καταστροφή, όπως οι πυρκαγιές της Δευτέρας, έτσι ώστε λαοί και ηγεσίες να ξεχάσουν τις διαφορές τους. Ο ένας μετά τον άλλον ξένοι πρόεδροι και πρωθυπουργοί με τηλεφωνήματα και τηλεγραφήματα εξέφρασαν τη συμπαράσταση και τη στήριξή τους στην Ελλάδα. Δύο ονόματα ξεχώρισαν, αυτά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Βλαντίμιρ Πούτιν. Με τον πρώτο ο Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία ευχαριστώντας τον για «ετοιμότητα συνδρομής της Τουρκίας με πυροσβεστικά αεροσκάφη από την πρώτη στιγμή». Ο δεύτερος έστειλε συλληπητήριο τηλεγράφημα προς τον Πρωθυπουργό και τον Προκόπη Παυλόπουλο. «Ο πρόεδρος (…) συμμερίζεται ειλικρινά το πένθος του αδελφού λαού» ανέφερε το Κρεμλίνο, τονίζοντας την πρόθεση της Ρωσίας «να προσφέρει την αναγκαία βοήθεια ώστε να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της θεομηνίας».
Θερμές ήταν οι εκδηλώσεις συμπαράστασης από τους ευρωπαίους εταίρους της χώρας –ήδη από το πρωί ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είχε δηλώσει στον Τσίπρα την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «για διάθεση των αναγκαίων μέσων και πόρων» προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Είτε με τηλεφωνήματα προς τους ανώτατους πολιτικούς άρχοντες είτε με γραπτές εκδηλώσεις συμπαράστασης, η Ανγκελα Μέρκελ, ο Εμανουέλ Μακρόν, ο Ολλανδός Μαρκ Ρούτε, ο Βούλγαρος Μπόικο Μπορίσοφ, ο Πορτογάλος Αντόνιο Κόστα, ο Ιταλός Τζουζέπε Κόντε και ο Ισπανός Πέδρο Σάντσεθ δήλωσαν έτοιμοι να συνδράμουν. Η Ισπανία, μάλιστα, θρήνησε τους δικούς της νεκρούς πριν από σχεδόν έναν χρόνο.
Ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ. Πρώτος απ’ όλους, ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, πριν ακόμα γίνει αντιληπτό το μέγεθος της καταστροφής, διέθεσε 60 πυροσβέστες, δασοπυροσβέστες και στελέχη της Πολιτικής Αμυνας. Ιδιαίτερης σημειολογίας ήταν τα μηνύματα των βαλκάνιων γειτόνων. Ο Ζόραν Ζάεφ μίλησε για «τρομερή τραγωδία» και τον «φίλο ελληνικό λαό». Ο αλβανός πρόεδρος Ιλίρ Μέτα δήλωσε «συγκλονισμένος» από τα όσα συνέβησαν. «Σας διαβεβαιώνω», ανέφερε, «ότι σε αυτές τις δύσκολες στιγμές εγώ και ο αλβανικός λαός είμαστε μαζί σας». Τα δικά του ειλικρινή συλληπητήρια εξέφρασε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, τονίζοντας στον έλληνα ομόλογό του πως τον συγκλόνισε «η τραγική μοίρα των θυμάτων» και δηλώνοντας έτοιμος να παράσχει κάθε βοήθεια.
Σε συνάντησή του με τον υπουργό Αμυνας, ο αμερικανός πρεσβευτής Τζέφρι Πάιατ εξέφρασε την πρόθεση των ΗΠΑ να βοηθήσουν όπου κριθεί αναγκαίο, ενώ ήδη μη επανδρωμένα αμερικανικά αεροσκάφη συμμετέχουν στις επιχειρήσεις. Συλληπητήρια μηνύματα για τα θύματα των πυρκαγιών υπήρξαν επίσης από την πρεσβευτή του Ηνωμένου Βασιλείου Κέιτ Σμιθ, την αυστριακή υπουργό Εξωτερικών Κάριν Κνάισλ, τα υπουργεία Εξωτερικών της Λιθουανίας και της Σλοβακίας και τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.