Ενας Αμβρόσιος άναψε φωτιές. Ως γνωστόν, από χθες, το έγραψα κι εγώ, ο μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας έκανε μια εμπρηστική γραπτή δήλωση στο προσωπικό του ιστολόγιο που έμελλε να πυροδοτήσει ένα μεγάλο σπιράλ αντιδράσεων και έναν εμφύλιο στους κύκλους της Ιεραρχίας. Από χθες που κυκλοφόρησε η τοποθέτησή του, μια τοποθέτηση εντελώς ακραία, μαθαίνω επικράτησε έντονος προβληματισμός στην Εκκλησία.

Αθεΐα

«Σε καιρούς αποστασίας από τον δρόμο του Θεού θα εκδηλώνεται η οργή του Πανοικτίρμονος Θεού με διάφορα φυσικά καταστροφικά φαινόμενα, όπως για παράδειγμα σεισμοί, πείνα, επιδημίες και αρρώστεις λοιμικές, αιματοχυσίες, εγκληματικότης, καταστροφικές φωτιές, σύννεφα καπνού, που θα ανεβαίνουν μέχρι τον ουρανό! Ποιος, άραγε, να είναι ο υπεύθυνος για την απομάκρυνση του Νεοέλληνα από τον δρόμο του Θεού; Ποιος άλλος; Ο άθεος Πρωθυπουργός κ. Αλέξιος Τσίπρας και οι Συνεργάτες του» έγραψε ο Αμβρόσιος. Σχεδόν αμέσως όμως τον άδειασε ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου, Ενημερώσεως και Επικοινωνίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Χάρης Κονιδάρης λέγοντας πως ο εκ Καλαβρύτων εκφράζει αποκλειστικά και μόνο τις προσωπικές του απόψεις. Λογικό.

Αδειασμα

Μαθαίνω όμως πως από την πρώτη επίσης ώρα υπήρξε δυσφορία και από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. «Είναι λυπηρό το φαινόμενο. Ο Θεός είναι αγάπη. Ο Θεός δεν εκδικείται, προτρέπει όλους μας να αγαπάει ο ένας τον άλλον. Συνηθίζουμε να λέμε ότι είναι προσωπικές οι απόψεις αυτές, αλλά και οι προσωπικές απόψεις έχουν ένα όριο γιατί το γενικότερο διάγραμμα, η εικόνα του Θεού μας, είναι ότι ο Θεός είναι αγάπη δεν είναι τιμωρός, δεν είναι εκδικητής» ανέφερε ο Ιερώνυμος. Μάλιστα αυτό το δεύτερο είναι που δυσαρέστησε περισσότερο εκείνον και πολλούς ιεράρχες. Πως οι δηλώσεις Αμβρόσιου εμφάνιζαν έναν Θεό τιμωρό και επίσης διαμόρφωναν ένα ρεύμα εχθρότητας απέναντι στην Εκκλησία. Ειδικά, τώρα, που έχει ξεκινήσει μια συζήτηση για τον διαχωρισμό της από το κράτος, τουλάχιστον στο κομμάτι του δημόσιου διαλόγου.

Πόλεμος

Βεβαίως οι γνώστες των της Εκκλησίας παρατήρησαν ότι πριν από τον Ιερώνυμο είχαν ήδη προλάβει άλλοι. «Φτάνει πια, Αγιε Καλαβρύτων. Δεν είναι ο Χριστός μας αυτός που τάχα εκφράζετε» είπε για παράδειγμα ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμος. Προσέξτε εδώ την λεπτομέρεια: ο Ανθιμος είναι πνευματικό τέκνο του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθιμου. Κοινώς ανήκει, το λέω σχηματικά, σε μια συντηρητική πλευρά της Ιεραρχίας. Φανταστείτε τώρα πόσο συντηρητικός και ακραίος είναι ο λόγος του Αμβρόσιου που εξεγέρθηκε μέχρι και η συντηρητική πλευρά. Βέβαια, όπως μου λέει η πηγή μου στα εκκλησιαστικά, σήμερα η μάχη που γίνεται στην Εκκλησία είναι αυτή της επόμενης μέρας. Και το πρόβλημα του Αμβρόσιου είναι πως δεν περιλαμβάνεται στην επόμενη μέρα. Μου είπε δε η ίδια πηγή που εμπιστεύομαι πως ο εν λόγω ιεράρχης αδικεί τον εαυτό του γιατί στην περιοχή του έχει να επιδείξει έργο (γηροκομεία κ.τ.λ.).

Υπερσυντηρητικός

Να πω επίσης με τον Αμβρόσιο δεν στοιχίζεται κανείς ιεράρχης. Κοινώς, όπως μου μεταφέρθηκε, εκφράζει ένα υπερσυντηρητικό πλαίσιο ή μια παλιά γενιά ιεραρχών που μπερδεύουν τον δημόσιο λόγο με τον λόγο σε έναν στενό πυρήνα συνεργατών. Οπως μου μεταφέρθηκε μάλιστα, κατά την εκλογή Χριστόδουλου, ο Αμβρόσιος ήταν «κλειδωμένος σε ένα γραφείο για να μην αντιδρά».

Η Ζωή ζητεί παραιτήσεις

Οτι ηΖωή Κωνσταντοπούλουείναι πυρ και μανία με την κυβέρνηση είναι γνωστό. Χθες όμως προχώρησε ένα βήμα παραπάνω, με αφορμή την τραγωδία στην Ανατολική Αττική. Ανακοίνωσε την κατάθεση μήνυσης για ανθρωποκτονία κατά συρροή με ενδεχόμενο δόλο και έκθεση. Τη δε πρωτοβουλία της συνόδευσε με ένα κείμενο στα κοινωνικά δίκτυα. Ζητεί την άμεση ανάληψη της ευθύνης για τις επιπτώσεις των πυρκαγιών από την κυβέρνηση αλλά και την παραίτηση όποιου έχει –όπως σημειώνει –«τη στοιχειώδη ευθιξία απέναντι στην πρωτόγνωρη εθνική τραγωδία». Καταλήγει μάλιστα πως «αυτή είναι η ευθύνη μας απέναντι στους συνανθρώπους μας. Ενάντια στους επικίνδυνους κυβερνήτες». Μαθαίνω κιόλας πως θα πάρει πρωτοβουλίες για τους πυροπαθείς.

ΛΑΕ κατά πλειστηριασμών

Οπως θυμάστε, η Τετάρτη είναι μέρα πλειστηριασμών. Μάλιστα αυτή τη μέρα η Λαϊκή Ενότητα τουΠαναγιώτη Λαφαζάνηκαι άλλες συλλογικότητες έχουν καθιερώσει ένα μεγάλο κίνημα αποτροπής τους. Χθες οργάνωσαν παρέμβαση μπροστά στα γραφεία του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών – Πειραιώς και Νήσων, Ζωοδόχου Πηγής και Ακαδημίας, με αίτημα την ακύρωση όλων των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Μου λένε οι σύντροφοι της ΛΑΕ πως πήρε και χαρακτηριστικά αλληλεγγύης προς τα θύματα και τους πληγέντες των πυρκαγιών με κεντρικό σύνθημα «Φωτιές και τράπεζες μας κλέβουν τη ζωή». Για την Ιστορία, οι πλειστηριασμοί δεν έγιναν ενώ δεν θα γίνουν και τις προσεχείς μέρες.