«Κάνε το καλό και ρίξ’ το στον γιαλό»λέει μια παλιά παροιμία, της οποίας το νόημα ισχύει αλλά δεν ισχύει!
Εξηγείται αυτό το οξύμωρο σχήμα, διότι, ναι μεν οι αγαθοεργίες δεν (πρέπει να) γίνονται για να διαφημίζονται, ωστόσο υπάρχουν στιγμές που επιβάλλεται η δημοσιοποίησή τους.
Η ανταπόκριση του αθλητικού κόσμου στη φρικαλέα και ανείπωτη τραγωδία είναι συγκινητική τόσο με τα μηνύματα συμπαράστασης όσο και με την υλική βοήθεια η οποία προσφέρθηκε από την πρώτη στιγμή πανταχόθεν.
Στέκομαι σε τρία περιστατικά που αποδεικνύουν την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας των σπορ και τη γενναιοδωρία στα συναισθήματα και στις πράξεις.
Προχθές το απόγευμα ο Μιχάλης Πελεκάνος ο οποίος συνεχίζει την καριέρα του στον Οίακα Ναυπλίου και ο προπονητής του Προμηθέα Χαλανδρίου Μάικ Ευαγγελίτσης δημοσιοποίησαν μέσω Facebook την επιθυμία τους να φιλοξενήσουν και να στέρξουν με κάθε τρόπο οικογένειες που επλήγησαν από τη δαντική κόλαση.
Την ίδια στιγμή ο Γιώργος Μπόγρης επέστρεφε άρον άρον από τις διακοπές του, γέμιζε το αυτοκίνητο του με νερά, τρόφιμα, φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης και πήγαινε στο Μάτι για να τα μοιράσει στα θύματα, μάλιστα έκανε και δρομολόγια για να εξυπηρετήσει όσους είχαν ανάγκη να μετακινηθούν.
Δεν είναι μόνο ο Μπόγρης, ο Πελεκάνος και ο Ευαγγελίτσης που έδειξαν καίρια ανακλαστικά. Την ίδια στιγμή ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δημιουργούσε μέσω Twitter έναν σύνδεσμο για την ανεύρεση των αγνοούμενων, η ΠΑΕ Ολυμπιακός πρόσφερε ένα εκατομμύριο ευρώ, άλλες ομάδες και διάφοροι φορείς συγκέντρωναν τρόφιμα και φάρμακα και πάει λέγοντας…
Ολες αυτές οι ενέργειες δίνουν νόημα στην περιβόητη κοινωνική ευθύνη, που ευτυχώς δεν είναι ένας μοντέρνος όρος κενός περιεχομένου. Συν τοις άλλοις –για να χρησιμοποιήσω κιόλας το λάβαρο του Κόμπε και του ΛεΜπρόν στο ΝΒΑ –αποδεικνύεται ότι και στην Ελλάδα αντιμαχόμαστε για τα καλά το «shut up and dribble»!