Ο Κιλιάν Εμπαπέ έζησε πρωτόγνωρες στιγμές στην επιστροφή της Εθνικής Γαλλίας στο Παρίσι μετά την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου στη Ρωσία. Στη διαδρομή με το ανοιχτό πούλμαν έβλεπε χιλιάδες συμπατριώττες του να γιορτάζουν στους δρόμους της γαλλικής πρωτεούουσας και φανταζόταν ότι ζούσε ένα όνειρο: «Δεν είχα γεννηθεί το 1998, έτσι δεν έχω δει ποτέ τους οπαδούς να πανηγυρίζουν στο Σανζ Ελιζέ», έλεγε.
Ο σημερινός προπονητής της Εθνικής Ντιντιέ Ντεσάν είχε σηκώσει το τρόπαιο το 1998. Ο Εμπαπέ βοήθησε είκοσι χρόνια αργότερα να μπει και το δεύτερο αστέρι στη φανέλα της Γαλλίας.
Είναι ο «αρχηγός», αυτός που οδηγεί μία χρυσή γενιά αθλητών από διάφορα σπορ. Παιδιά γεννημένα στη διετία 1997-1999. Οχι μόνο από το ποδόσφαιρο αλλά και από τον χώρο του τένις, της γυμαστικής, του μπάσκετ.
Το γκολ που πέτυχε στον τελικό κόντρα στην Κροατία στο Λουζνικί τον ανέβασε στην κορυφή μαζί με τον Πελέ. Τα τελευταία 60 χρόνια από τη διοργάνωση της Σουηδίας κανένας ποδοσφαιριστής κάτω των 20 δεν είχε σκοράρει σε τελικό. Ο Εμπαπέ το κατάφερε κι αυτό. Στα 19 του αναδείχτηκε καλύτερος νέος παίκτης του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Εφυγε από τη Ρωσία έχοντας σημειώσει τέσσερα γκολ, έχοντας ένα σπουδαίο παιχνίδι κόντρα στην Αργεντινή και πλέον με αρκετό θράσος διεκδικεί τον τίτλο του κορυφαίου ποδοσφαιριστή από τους Λιονέλ Μέσι και Κριστιάνο Ρονάλντο. Η ΦΙΦΑ ανακοίνωσε τους υποψήφιους, ανάμεσα τους είναι και αυτός, όχι όμως, και ο συμπαίκτης του στην Παρί Σεν Ζερμέν, ο Βραζιλιάνος Νεϊμάρ.
«Επαιξα όπως συνήθως. Είναι ένα όνειρο, αλλά δεν τελειώνει. Εχω τη φιλοδοξία να προχωρήσω ακόμα περισσότερο», είπε ο 19χρονος κρατώντας στα χέρια του το τρόπαιο. Η έκρηξη που δημιουργησε με την είσοδο του στην ελίτ των σπουδαίων αθλητών προκάλεσε σεισμό στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.
Στον Κιλιάν Εμπαπέ αρέσουν τα δύσκολα. Στους φίλους του ποδοσφαίρου συστήθηκε σε ηλικία 18 χρονών, φορώντας τη φανέλα της Μονακό. Ηταν η πρώτη χρονιά που ο Λεονάρντο Ζαρντίμ τον χρησιμοποιούσε βασικό στην πρώτη ομάδα.
Εξαιρετική κίνηση, ταχύτητα, γκολ, δημιούργησε αίσθηση τόσο στο γαλλικό πρωτάθλημα όσο και στο Τσάμπιονς Λιγκ, στο οποίο εκείνη τη χρονιά η Μονακό είχε εξαιρετική παρουσία και έφτασε έως την ημιτελική φάση (αποκλείστηκε από τη Γιουβέντους). Ολοι άρχισαν τις συγκρίσεις με τον Τιερί Ανρί και τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Οι μνηστήρες δεν άργησαν να εμφανιστούν. Η Παρί Σεν Ζερμέν έδρασε ακαριαία. Πρόσφερε 180 εκατ. ευρώ στη Μονακό και τον έφερε στο Παρκ ντε Πρενς. Τα υπόλοιπα είναι γνωστά.
Την ίδια στιγμή η γενιά του αρχίζει να μαγνητίζει τον χώρο του παγκόσμιου αθλητισμού. Από τον Λούκα Ντόνσιτς, τον σλοβένο μπασκετμπολίστα, που έπειτα από μία σπουδαία καριέρα στη Ρεάλ Μαδρίτης αποφάσισε να γνωρίσει το αμερικανικό όνειρο στο ΝΒΑ, έως τον τενίστα Αλεξάντερ Σβέρεφ τον κορυφαίο νεαρό αθλητή στην παγκόσμια καταταξη, αλλά και την καταπληκτική αμερικανίδα γυμνάστρια Σιμόν Μπάιλς που γοήτευσε τους πάντες στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.
Να γνωρίσουμε αυτά τα παιδιά λοιπόν:
Λούκα Ντόνσιτς. Ο 19χρονος Σλοβένος έγινε ο νεότερος αθλητής που αναδείχτηκε πολυτιμότερος παίκτης στην κανονική περίοδο της Ευρωλίγκας αλλά και στο Φάιναλ Φορ της διοργάνωσης, καθώς οδήγησε τη Ρεάλ στον τίτλο. Ηδη τα βραβεία ήταν αρχίσει από την προηγούμενη σεζόν όταν αναδείχτηκε ο κορυφαίος νέος παίκτης στην Ευρωλίγκα, αλλά και στο ισπανικό πρωτάθλημα. Στη Μαδρίτη είναι από το 2012, ωστόσο στην πρώτη ομάδα της Ρεάλ αγωνίστηκε για πρώτη φορά την περίοδο 2014-2015. Από τις 9 Ιουλίου ανήκει στους Ντάλας Μάβερικς και ετοιμάζεται να αγωνιστεί στον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ.
Εγκάν Μπερνάλ. Ο 21χρονος κολομβιανός ποδηλάτης θεωρείται από τα ανερχόμενα αστέρια στο άθλημα. Δεν είναι τυχαίο ότι από φέτος ανήκει στην Team Sky, μία ομάδα στην οποία έχει αγωνιστεί ο περίφημος Μπράντλεϊ Γουίγκινς (πρώτος Βρετανός που νίκησε το 2012 στον Γύρο Γαλλίας) ενώ τώρα είναι συναθλητής ενός άλλου σπουδαίου βρετανού ποδηλάτη, του Κρις Φρουμ. Να σημειώσουμε ότι ο Μπερνάλ αγωνίζεται αυτή την περίοδο στον Γύρο Γαλλίας.
Νοά Λάιλς. Ο 20χρονος αμερικανός σπρίντερ έχει ξεπεράσει αυτά που έκανε στην ηλικία του ο Γιουσέιν Μπολτ. Παγκόσμιος πρωταθλητής στα 100 μ. στους Νέους το 2016, έχει ξεκινήσει εκπληκτικά φέτος τη χρονιά και έχει σημειώσει 9.88 στα 100 μ. και 19.65 στα 200 μ., μία επίδοση που πέτυχε πριν από λίγες ημέρες στο μίτινγκ Diamond League στο Μονακό.
Χουάν Μιγκέλ Ετσεβαρία. Ο 19χρονος κουβανός αθλητής τρέλανε όσους ήταν στο στάδιο της Στοκχόλμης καθώς πέταξε στα 8.83 μ. στο μήκος, μόλις 12 εκατοστά από το στοιχειωμένο παγκόσμιο ρεκόρ του Πάουελ (8.95 μ.).
Δυστυχώς όμως γι’ αυτόν η επίδοσή του δεν αναγνωρίστηκε επίσημα καθώς ο άνεμος ήταν οριακά πιο ευνοϊκός.
Κάτι Λεντέτσκι. Η 21χρονη Αμερικανίδα Κέιτι Λεντέτσκι είναι το μεγάλο όνομα στην κολύμβηση. Κυρίαρχη του παιχνιδιού στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, είχε τέσσερα χρυσά μετάλλια (200 μ., 400 μ., 800 μ. ελ. και 4Χ200 μ. ελ.) και ένα ασημένιο (4Χ100 μ. ελ.). Στα 400 και 800 μ. σημείωσε και παγκόσμιο ρεκόρ.