Επείγουσα ανάγκη κατάρτισης οργανωμένου σχεδίου από το αρμόδιο υπουργείο Υγείας για την ψυχολογική στήριξη όσων βιώνουν την τραγωδία της Ανατολικής Αττικής διαπιστώνουν οι οργανώσεις που ήδη στέκονται εθελοντικά στο πλευρό ανθρώπων οι οποίοι είδαν ζωές και περιουσίες να χάνονται στις φλόγες. Οι εθελοντές ζητούν συγκρότηση κλιμακίων ψυχολόγων ή και δημιουργία τηλεφωνικής γραμμής υποστήριξης. Είναι ενδεικτικό ότι ορισμένες οργανώσεις προγραμματίζουν από μόνες τους καμπάνιες ενημέρωσης για ζητήματα υγείας που αφορούν την επόμενη μέρα του πύρινου ολέθρου και άλλες σκέφτονται να στήσουν τα δικά τους κέντρα υποστήριξης παιδιών και ενηλίκων.
«Δεν έχει εξηγήσει κανείς στους πυρόπληκτους τι πρέπει να κάνουν και τι να προσέχουν όσο παραμένουν στα καμένα. Πρέπει κάποιος να τους πει να φορούν, για παράδειγμα, μάσκα για την προστασία του πνευμονολογικού. Επίσης όσοι καθαρίζουν ή επισκευάζουν τα κατεστραμμένα σπίτια να προσέχουν τους τραυματισμούς και τον κίνδυνο τετάνου», λέει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου Νικήτας Κανάκης και προσθέτει: «Πηγαίνουμε πόρτα πόρτα στους οικισμούς, ενισχύουμε και το Κέντρο Υγείας Ραφήνας και βλέπουμε τεράστια ανάγκη για ψυχολογική στήριξη. Λογικά και το κράτος θα έπρεπε να ήταν εδώ. Ελπίζουμε να ακολουθήσει τώρα. Σε τέτοιες περιπτώσεις βέβαια τα αντανακλαστικά των οργανώσεων είναι πιο γρήγορα και ευέλικτα».
Προς το παρόν μόνο ψυχολόγοι του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) βρίσκονται στο Κέντρο Υγείας Ραφήνας – Πικερμίου (τηλ. 2294320011), ενώ στο εργαστήριο της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Γουδή, όπου εκτυλίσσονται δραματικές σκηνές με τους συγγενείς αγνοουμένων, διέθεσε ψυχολόγους το Πυροσβεστικό Σώμα.
ΘΑ ΖΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ ΠΛΗΓΕΣ. Και ενώ η φωτιά ισοπέδωσε οικισμούς σε λίγα λεπτά, οι επιζώντες της πύρινης κόλασης θα ζουν με τις πληγές για μήνες ή και χρόνια σύμφωνα με τους ειδικούς. «Συναντάμε ανθρώπους σε σοκ. Είναι καταρρακωμένοι, θέλουν να μιλήσουν, να ακούσουν μια κουβέντα. Καλούνται να διαχειριστούν ταυτόχρονα πένθος, οργή, απελπισία. Και όλα θα γίνουν εντονότερα το επόμενο διάστημα. Γιατί μετά το πρώτο σοκ έρχεται η συνειδητοποίηση και αναπτύσσεται μετατραυματικό σύνδρομο. Οι άνθρωποι αυτοί θέλουν σταθερή στήριξη. Τους το χρωστάμε. Μετά τις ιστορίες διάσωσης, ας αρχίσουν οι ιστορίες της επόμενης μέρας», σημειώνει ο πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου (διατηρούσε σπίτι στον Νέο Βουτζά που κάηκε ενώ και ο ίδιος έχασε φίλους και γείτονες). Μεταξύ άλλων οργανώσεων, ομάδα παρέμβασης απέστειλε στην Ανατολική Αττική η Κλίμακα, επισημαίνοντας ότι και η 24ωρη Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία –1018 (έχει ήδη δεχθεί μεγάλο αριθμό κλήσεων) «παραμένει σε ετοιμότητα για να υποστηρίζει ψυχολογικά όσους βιώνουν τον πόνο και την απώλεια». Οπως τονίζει η ψυχίατρος και συστημική ψυχοθεραπεύτρια της ΜΚΟ Αλεξία Κλεισούρα «αν ένα παιδί έχασε μέλη της οικογένειας του και την φροντίδα του ανέλαβαν άλλοι ενήλικοι, καλό είναι οι τελευταίοι εφόσον νιώθουν ότι το χρειάζονται να ζητήσουν βοήθεια ειδικού προκειμένου να στηρίξουν όσο γίνεται περισσότερο το παιδί».
1.Περιορίστε την έκθεση των παιδιών σε εικόνες και αφηγήσεις μέσω ΜΜΕ, Διαδικτύου και συζητήσεων μεταξύ ενηλίκων.
2.Προωθήστε το αίσθημα ασφάλειας: περιγράψτε τις προσπάθειες που γίνονται για τη φροντίδα των ανθρώπων.
3.Δώστε χώρο στις ερωτήσεις τους. Πρέπει να γνωρίζετε τι φοβούνται, τι κατανοούν και τι χρειάζονται.
4.Αποφεύγετε τις λεπτομερείς περιγραφές και μην τα κατακλύζεται με τυχόν δικά σας συναισθήματα φόβου, θυμού, αγωνίας.
5.Διατηρήστε μια ρουτίνα και την καθημερινότητά σας.
* Από το Συμβουλευτικό Κέντρο Στήριξης στο Πένθος «Μέριμνα»