Αναφορές για έναν εμπρηστικό μηχανισμό (γκαζάκι) που φέρεται να βρέθηκε σε ένα αποτεφρωμένο τσουβάλι στην περιοχή της Καλλιτεχνούπολης –κοντά στο σημείο έναρξης της πυρκαγιάς –όπως και για ορισμένα άλλα ασαφή ευρήματα φαίνεται να τροφοδοτούν τα κυβερνητικά σενάρια για «οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού» πίσω από την πολύνεκρη τραγωδία της Ραφήνας αλλά και τις υπόλοιπες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε Κινέτα, Αγίους Θεοδώρους, Πανόραμα των Αγίων Αποστόλων κ.λπ.
Ακόμη στο μικροσκόπιο των Αρχών είναι οι δύο διαδοχικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν κοντά στην Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου, στο ύψος της Κινέτας, λίγες ώρες πριν από την έναρξη της καταστροφικής φωτιάς στα Γεράνεια Ορη. Η Διεύθυνση Εγκλημάτων Εμπρησμού του Πυροσβεστικού Σώματος πραγματοποιεί μυστική έρευνα για να εντοπίσει «σχέσεις» μεταξύ αυτών των περιστατικών και αν υπάρχει «κοινή ομάδα δραστών» ή συντονισμένο σχέδιο πυρπόλησης των δασών.
ΟΙ ΥΠΑΙΝΙΓΜΟΙ. Επιτελείς της Κατεχάκη μιλούν για «μια σοβαρή έρευνα που ίσως αναδείξει ενδιαφέροντα στοιχεία. Στις 23 Ιουλίου, όταν υπήρξε η δραματική κατάσταση στο Μάτι, εκδηλώθηκαν μόνο στην Αττική 15 πυρκαγιές. Κι αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο». Με διατύπωση υπαινιγμών ότι «ίσως πρόκειται για σχέδιο ακροδεξιών ή προβοκατόρων που ήθελαν ν’ αναστατώσουν τη χώρα».
Μια εκδοχή ωστόσο που έχει λογικά και πρακτικά κενά και αγγίζει τα όρια της συνωμοσιολογίας. Οπως έχει συμβεί κι άλλες φορές στο παρελθόν προκειμένου να εξηγηθούν οι καταστροφές από την πύρινη λαίλαπα…
Αρχικά λοιπόν η Πυροσβεστική Υπηρεσία εστιάζει το ενδιαφέρον της σε δύο πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν περίπου τρεις ώρες πριν από την καταστροφή στην Κινέτα. Η πρώτη εκδηλώθηκε στις 4.37 π.μ. στο 57ο χιλιόμετρο της Παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών – Κορίνθου, δίπλα από τον δρόμο, η οποία κατασβήστηκε σχεδόν αμέσως. Η δεύτερη εκδηλώθηκε στις 5.27 π.μ. στο 55ο χιλιόμετρο της Νέας Εθνικής Οδού Αθηνών – Κορίνθου, πάλι σε απόσταση λίγων μέτρων από τον δρόμο. Σημειώνεται ότι εκείνη την ημέρα είχε εκδηλωθεί και τρίτη πυρκαγιά στο ύψος των διυλιστηρίων του Ισθμού, πάλι με σημείο έναρξης κοντά στον δρόμο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Πυροσβεστική εξετάζει υλικό από κάμερες ή και από σαρώσεις κινητών τηλεφώνων για ν’ αντλήσει στοιχεία για τον εντοπισμό των αναφερόμενων εμπρηστών.
ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ. Ωστόσο, πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της Πυροσβεστικής επισήμαναν ότι πράγματι οι δύο ενάρξεις πυρκαγιών με διαφορά μιας ώρας, σε κοντινά σημεία, όπως και το περιστατικό των διυλιστηρίων μπορεί να δημιουργούν ορισμένα ερωτήματα. Ομως πρέπει να συνεκτιμηθεί ότι η φωτιά που έπληξε την Κινέτα ξεκίνησε σχεδόν από τη βουνοκορφή των Γερανείων, σε δύσβατο σημείο. Κι επιπλέον υπάρχουν ενδείξεις ότι αιτία της πυρκαγιάς είναι βραχυκύκλωμα από καλώδια της ΔΕΗ, όπως αποδείχθηκε και στην περίπτωση της περσινής φωτιάς στους Αγίους Αποστόλους. Και για την οποία επίσης είχαν αρχικά διατυπωθεί υπαινιγμοί για «έργο εμπρηστών».
Πλήρης μυστικότητα από τους ερευνητές της Πυροσβεστικής υπάρχει και για τη φωτιά στην Καλλιτεχνούπολη που οδήγησε στην τραγωδία στον πευκώνα της Ραφήνας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένα ευρήματα στην περιοχή, ανάμεσα σε αυτά και η συγκεκριμένη μικρή φιάλη υγραερίου (σχετική φωτογραφία παρουσιάζουν «ΤΑ ΝΕΑ» –παραμένει άγνωστο αν σχετίζεται με την εκδήλωση της φωτιάς), φαίνεται να έχουν κινήσει το ενδιαφέρον των Αρχών. Προκειμένου να «τεκμηριωθεί» το ιδιότυπο σενάριο για καταστροφικό έργο άγνωστων εμπρηστών.
ΤΑ ΚΑΛΩΔΙΑ. Ωστόσο και εδώ εμπειρογνώμονες αναφέρουν ότι «σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαν οι τυχόν… εμπρηστές στην περιοχή της Καλλιτεχνούπολης να ήταν μάντεις και να στόχευαν στην καταστροφή που ακολούθησε στη Ραφήνα, που ήταν σε απόσταση αρκετών χιλιομέτρων. Συνήθως τα πύρινα μέτωπα από εκείνο το σημείο κατευθύνονται προς την ήδη καμένη περιοχή της Πεντέλης. Η καταστροφή υπήρξε διότι, εκτός των άλλων, εκείνες τις ώρες φύσηξαν δυτικοί σφοδροί άνεμοι που σπανίως παρουσιάζονται στη συγκεκριμένη περιοχή. Κι έτσι ώθησαν τις πύρινες φλόγες στο Μάτι. Ακόμη πρέπει και σε αυτή την περίπτωση να συνεκτιμηθούν οι δηλώσεις του δημάρχου Ραφήνας – Πικερμίου Βαγγέλη Μπουρνούς, ότι κοντά στο σημείο εκδήλωσης της πυρκαγιάς στην Καλλιτεχνούπολη είδε κομμένο καλώδιο της ΔΕΗ…».
Τέλος, όπως προκύπτει και από μελέτες του ειδικού αναλυτή, πρώην ανώτατου αξιωματικού της Πυροσβεστικής Αδριανού Γκουρμπάτση, το ποσοστό των πυρκαγιών με άγνωστη αιτία είναι κάθε χρονιά της τάξης του 35%-60%.