Πριν από λίγες ημέρες η Βαρκελώνη φιλοξένησε τη συνάντηση των εκπροσώπων από όλα τα ευρωπαϊκά κόμματα Πειρατών για την κατάρτιση του κοινού εκλογικού προγράμματός τους ενόψει των ευρωεκλογών του 2019. Μετά το «θαύμα» των Πειρατών της Ισλανδίας, που το 2012 πέτυχαν την είσοδό τους στη Βουλή με 5,2%, οι τσέχοι εραστές όχι των νέων τεχνολογιών αλλά και της άμεσης δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελεύθερης διακίνησης της γνώσης χωρίς πατέντες και πνευματικά δικαιώματα έκαναν ένα βήμα παραπάνω: στις εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου έγιναν η τρίτη δύναμη της τσεχικής Βουλής με ποσοστό 10,8%, κάτι που δεν έχει προηγούμενο. Σχεδόν αμέσως μετά την εκλογική τους επιτυχία, οι Πειρατές της Τσεχίας ανακοίνωσαν τη συνεργασία τους με το κίνημα DiEM25 του Γιάνη Βαρουφάκη.
«Οι Πειρατές είμαστε συνεχώς σε αναζήτηση κινήσεων, είτε μιλάμε για πολιτικά κόμματα είτε για εθελοντικές οργανώσεις είτε για μη κυβερνητικές οργανώσεις –με οποιονδήποτε νιώθουμε ότι έχει κάτι να προσθέσει στη φιλοσοφία μας» εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο Μίκουλας Πέκσα, βουλευτής και αντιπρόεδρος του κόμματος των Πειρατών στην Τσεχία. «Δεν θεωρούμε ότι τα ξέρουμε όλα. Είμαστε ανοιχτοί σε εμπειρία και γνώση και πιστεύουμε ότι το DiEM είναι ούτως ή άλλως ένα κίνημα που έχει πολλά κοινά στη φιλοσοφία του με τη δική μας. Επιπλέον, δεν χρειάζεται να συμφωνεί η πλειοψηφία για να ληφθεί μια απόφαση. Αρκεί να το προτείνουν τρεις Πειρατές. Αυτό συνέβη και με την περίπτωση Βαρουφάκη».
Η ανακοίνωση της συνεργασίας πάντως αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό από τα τσεχικά ΜΜΕ. Κάποιοι σχολίασαν ότι οι Πειρατές έχουν περισσότερα να κερδίσουν από τον Γιάνη Βαρουφάκη αν τον χρησιμοποιήσουν ως παράδειγμα προς αποφυγή, παρά προς μίμηση. «Οι Πειρατές μπορούν να διδαχθούν από την ιστορία του ίδιου του Βαρουφάκη. Καλός στη θεωρία, κακός στην πράξη. Και σε ό,τι αφορά μικρά κόμματα που αποκτούν ξαφνικά μεγάλη δύναμη, μπορούν αντίστοιχα να δουν τι συνέβη με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα» γράφτηκε στην ηλεκτρονική εφημερίδα iRozhlas.
Ανεξάρτητα από την εξέλιξη της συνεργασίας αυτής, οι Πειρατές εκτιμούν ότι το 2015 η Ελλάδα θα έπρεπε να είχε επιεικέστερη αντιμετώπιση από την Ευρωπαϊκή Ενωση και ότι δεν έπρεπε να της επιβληθούν τόσο αυστηρά μέτρα. «Αν είχαν δημιουργηθεί οι συνθήκες ώστε να παραμείνει στη χώρα το εργατικό και επιστημονικό δυναμικό που αναγκάστηκε να φύγει στο εξωτερικό, τα οφέλη θα ήταν περισσότερα για εσάς» εκτιμά ο Μίκουλας Πέκσα. «Εγιναν λάθη στη διαδικασία, στη διαπραγμάτευση. Οι όροι θα μπορούσαν να είναι καλύτεροι, και όχι τόσο ασφυκτικοί για την Ελλάδα».
Γιατί όμως οι χώρες του Βίσεγκραντ δεν δέχονται πρόσφυγες; «Δείτε τι γίνεται στη Γερμανία και θα καταλάβετε» απαντά ο αντιπρόεδρος των Πειρατών. «Οι περιοχές της πρώην Ανατολικής Γερμανίας αντιδρούν και δεν δέχονται τη φιλοξενία προσφύγων, ενώ στη Δυτική Γερμανία δεν υπάρχουν τέτοια προβλήματα. Τα ίδια και στο Βίσενγκραντ. Γιατί συμβαίνει αυτό; Επειδή το κομμουνιστικό καθεστώς είχε απομονώσει αυτές τις χώρες για πολλές δεκαετίες. Οι άνθρωποι που ζούσαν και ζουν εδώ δεν είχαν επαφή με ξένους, με ανθρώπους με διαφορετικό τρόπο ζωής, διαφορετικό θρήσκευμα. Εμείς οι Πειρατές πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να κρατήσουμε την ελευθερία της κίνησης εντός της ΕΕ. Δεν μπορείς να ξαναστήσεις εσωτερικά σύνορα. Αν δεν μπορούμε να ελέγξουμε αυτό το πρόβλημα, οι χώρες – μέλη θα κλείσουν τα σύνορά τους. Πρέπει να βρεθεί μια λύση για όλους» καταλήγει.