Ώς την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές ο αριθμός των νεκρών παρέμενε σταθερά στους 88. Αν δεν υπάρχει κάποιου είδους «παρέμβαση», την οποία δεν μπορεί να συλλάβει ο νους μου, τι είδους και με ποιον τρόπο έχει γίνει αυτή, τότε δεν υπάρχουν αγνοούμενοι. Εχουν όλοι βρεθεί. Είτε είναι στο νεκροτομείο είτε στα νοσοκομεία.
Είναι έτσι; Κι αν συμβαίνει αυτό, γιατί δεν βγαίνει ένα κυβερνητικό στέλεχος να διαβεβαιώσει σχετικά τους εκατοντάδες αγωνιώντες συγγενείς και φίλους που τους αναζητούν μάταια;
Φοβάμαι ότι κάτι «παίζει» με όλο αυτό, και επειδή κυκλοφορούν ανόητες φήμες, καλό είναι η κυβέρνηση διά του εκπροσώπου της ή κάποιου άλλου να ξεκαθαρίσει το θέμα. Να πάψει πια η επώδυνη σύγχυση που επικρατεί.
Ανίκανη κυβέρνηση
Σε ό,τι αφορά τώρα τη μεγάλη ανακάλυψη περί εμπρησμών που κατέγραψαν οι δορυφόροι τους οποίους επικαλείται το σαΐνι, αρμόδιος επί Διαστήματος, δορυφόρων και εξωγήινης ζωής, υπουργός Παππάς, έχω να του πω ότι «ήμουνα νιος και γέρασα» καλύπτοντας ως δημοσιογράφος τέτοια γεγονότα.
Εκείνη δε η περιοχή, το Νταού Πεντέλης, μπορεί να έχει καεί και εκατό φορές –τον ενημερώνω. Και η ίδια η Πεντέλη άλλες τόσες. Παλιότερα από βοσκούς και καλλιεργητές, μετά από οικοπεδοφάγους, και τα τελευταία χρόνια από ανώμαλους που ήθελαν να βλέπουν τις πυροσβεστικές να τρέχουν και τα αεροπλάνα να πετάνε από πάνω τους ρίχνοντας νερό. Και;
Του «χάλασαν» το καλοκαίρι
Στο μεταξύ, με πόνο ψυχής πληροφορούμαι ότι όλο τον προγραμματισμό τού ανατρέπει του Αλέξη Τσίπρα η τραγωδία με την πυρκαγιά στο Μάτι. Οπως μου έλεγαν προχθές σε πέριξ της Πλατείας Φιλικής Εταιρείας, της γνωστής Πλατείας Κολωνακίου, καφέ, ο Πρωθυπουργός δεν είχε εγκαταλείψει την ιδέα μιας πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, ακόμη και μέσα στο φθινόπωρο. Οτι αυτά που κυκλοφορούσαν για αιφνιδιαστικές εκλογές στις 7 ή τις 14 Οκτωβρίου δεν ήταν αποκυήματα φαντασίας ή ευσεβείς πόθοι της ΝουΔου. Το σκεπτικό του ήταν να αιφνιδιάσει, λέει, με εκλογές, ενώ θα ήταν νωπές ακόμη οι εξαγγελίες παροχών που θα έκανε στη ΔΕΘ το διήμερο 8 και 9 Σεπτεμβρίου. Εκεί όπου θα σήμαινε (και θα σημάνει ασφαλώς, το πιστεύω) πανηγυρικά το τυπικό τέλος των Μνημονίων και της εξόδου της χώρας από την κρίση –ασχέτως αν και στα Μνημόνια παραμένουμε, και από την κρίση δεν βγαίνουμε.
Τώρα όμως με τις βαριές ευθύνες που έχει η κυβέρνηση για τη φονική πυρκαγιά και την κοινή πεποίθηση ότι ηγείται μιας ανίκανης και γι’ αυτό επικίνδυνης κυβέρνησης, η ιδέα των εκλογών για σύντομα τουλάχιστον, επί του παρόντος, εγκαταλείπεται. Και χωρίς, δε, να προσμετρηθεί το πολιτικό κόστος που έχει ήδη προσωπικά ο ίδιος και η κυβέρνησή του από τη συμφωνία των Πρεσπών για το Μακεδονικό.
Μ’ αυτά και μ’ αυτά, «χάλασε» το καλοκαίρι του ανθρώπου. Εκεί που την είχε αράξει στο σπίτι τού συγκροτήματος του εφοπλιστή Μαρτίνου στο Λαύριο και την περνούσε ζάχαρη, μία ώρα από την Αθήνα, ξένοιαστος από σκοτούρες. Τον… σκέφτομαι.
Ξέρει τι κάνει αυτός…
Τούτων δοθέντων, στο κρίσιμο ερώτημα αν μπορεί η βιβλική καταστροφή στο Μάτι, που κόστισε τόσες ζωές και τόσες περιουσίες, να αποτελέσει την αφορμή για έκτακτες πολιτικές εξελίξεις, ανεξάρτητες των σχεδιασμών Τσίπρα, απαντώ: τώρα, όπως είναι τα πράγματα –απαντώ, για να μην αφήσω τίποτε απορίες να σέρνονται –με τίποτε.
Η φονική κυβερνητική ανικανότητα, η θρασύτητα με την οποία η κυβέρνηση διαχειρίζεται την κατάσταση και κυρίως η γαϊδουριά και ο απίστευτος παχυδερμισμός τους να μην παραιτηθεί ένας (ένας!), έστω, για την εκατόμβη των αθώων θυμάτων θα οδηγούσαν τον ΣΥΡΙΖΑ σε μονοψήφια νούμερα.
Στα χνάρια του Καραμανλή
Υστερα υπάρχει και το ιστορικό προηγούμενο που του δίνει ίσως κάποια ελπίδα: ο… Καραμανλής. Ο άλλος, όχι ο μεγάλος. Που μπορεί επί των ημερών του να κάηκε η μισή Ελλάδα, το σκοτεινό καλοκαίρι του 2007, και μαζί της πάνω από 80 άτομα, αλλά ο ίδιος το αποτόλμησε, έστησε κάλπες πάνω στα φέρετρα, έναν μήνα μετά το τέλος των πυρκαγιών, και τις κέρδισε. Γιατί και αυτός γνώριζε ότι έτσι είναι ο Ελληνας: ξεχνάει εύκολα.
Η ελπίδα Τσίπρα, λοιπόν, έχει ονοματεπώνυμο: Κώστας Καραμανλής. Θα ακολουθήσει το παράδειγμά του; Θα δείξει. Πάντως, οφείλω να το ομολογήσω, μοιάζουν –σε θρασύτητα. Ο Καραμανλής, όπως ίσως θυμούνται οι επιμελείς αναγνώστες μου, οδήγησε τη χώρα σε εκλογές, διότι δήθεν έπρεπε να ανανεώσει τη λαϊκή εντολή ενόψει των δυσμενών εξελίξεων στην οικονομία. Και την πήρε την εντολή αυτή, κέρδισε τον Παπανδρέου με περίπου 4 μονάδες διαφορά, αλλά μετά «ερμήνευσε» την εντολή καταπώς εκείνος ήθελε: ως εντολή για διορισμούς, παροχές κ.λπ. Αποτέλεσμα; Εστειλε τη χώρα στα βράχια. Ητοι, όχι μόνο δεν έκανε τίποτε να αποτρέψει τη διαφαινόμενη μοιραία εξέλιξη στην οικονομία, αλλά επιβάρυνε κι άλλο την κατάσταση, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί η χώρα κατευθείαν στη χρεοκοπία.
Ετούτος εδώ που του μοιάζει σε πολλά, εξετάζει εκλογές με στόχο τη διαχείριση της ήττας του, που δεν είναι απλώς διαφαινόμενη, είναι σχεδόν σίγουρη. Γιατί γνωρίζει ότι αν μεθοδεύσει σωστά την κατάσταση, έχει μια πιθανότητα να επανέλθει στην εξουσία στις επόμενες εκλογές. Αλλιώς θα κάθεται στο πατρικό του, και πραγματικό του σπίτι, στη Ροδόπολη, στον Διόνυσο, να κοιτάζει την Πεντέλη και να μην πληρώνει και ενοίκιο στο διαμέρισμα της Κυψέλης.
Βίοι παράλληλοι…