«Προσέχετε…». Αυτή είναι πάντα η τελευταία κουβέντα του σε κάθε τηλεφώνημα με τον επικεφαλής της εκάστοτε ομάδας, ο οποίος του δίνει τακτικά (και κάπως κωδικοποιημένα) την πλήρη εικόνα από τον τόπο της τραγωδίας. «Προχωράτε…» είναι η δεύτερη λέξη που απευθύνει σταθερά στους συνεργάτες του την τελευταία εβδομάδα και συγκεκριμένα από την περασμένη Δευτέρα, όταν ο πύρινος εφιάλτης ξύπνησε αρχικά στη Δυτική Αττική και έπειτα στην Ανατολική στο μέτωπο της ευρύτερης περιοχής της Ραφήνας (Νέος Βουτζάς – Μάτι – Κόκκινο Λιμανάκι). Σαν να διαισθάνθηκε τον ερχομό μιας δραματικής κατάστασης που τελικά εξελίχθηκε σε αδιανόητη τραγωδία με νεκρούς, τραυματίες και αγνοούμενους, ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (ΕΕΣ) Νικόλαος Οικονομόπουλος είχε αντανακλαστικά, σήκωσε στο πόδι τους συνεργάτες του σε Αθήνα και περιφέρεια και τελικά έστησε ολόκληρη επιχείρηση επέμβασης στα πύρινα μέτωπα. Δεν είναι τυχαίο ότι για την «επικίνδυνη αποστολή» στην Αττική επελέγη μια ομάδα με τους πιο έμπειρους και ειδικά εκπαιδευμένους διασώστες από την Πάτρα οι οποίοι συνεχίζουν τις επιχειρήσεις ανεύρεσης αγνοουμένων. Είναι οι άνθρωποι που εντόπισαν τους 26 απανθρακωμένους (αγκαλιασμένους ενηλίκους και παιδιά) στο οικόπεδο της φρίκης στην Αργυρά Ακτή.
Ολα έγιναν μακριά από πρωτόκολλα, χωρίς γραφειοκρατικές συσκέψεις ή έκτακτες συναντήσεις (ενδεικτικά ο συντονιστής εκτάκτων αναγκών βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη, ούτε καν στην Αθήνα). Και δίχως ο Νικόλαος Οικονομόπουλος να έχει κλείσει ούτε καν τρεις μήνες στην καρέκλα του προέδρου του ΕΕΣ, αφού ανέλαβε επισήμως καθήκοντα στις 8 Ιουνίου 2018.
Το μότο του πατρινού μαιευτήρα – γυναικολόγου και πατέρα δύο παιδιών άλλωστε («το εγώ πρέπει να αντικατασταθεί από το εμείς», όπως συνηθίζει να λέει) δεν φαίνεται να ταιριάζει με απρόσωπες και δαιδαλώδεις διαδικασίες αλλά με την απλότητα. Επιπλέον από όλες τις ιδιότητες που τον ακολουθούν, εκείνος μοιάζει να νιώθει περισσότερο περήφανος για τον τίτλο του εθελοντή Σαμαρείτη. Τον κουβαλά εξάλλου εδώ και 31 χρόνια (σε μια χώρα που δεν διακρίνεται για την κουλτούρα εθελοντισμού, μάλλον το αντίθετο). «Είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος άνθρωπος. Ισως παίζει κάποιο ρόλο που είναι γιατρός» αναφέρει ένας παλιόφιλός του. Συνεργάτες του τον χαρακτηρίζουν δουλευταρά, έντιμο, εύστροφο και με χιούμορ ενώ και ο ίδιος (δεν έχει χειρότερο από τους τυχοδιώκτες, και τους καταλαβαίνει από χιλιόμετρα, σύμφωνα με τους ανθρώπους που τον ξέρουν καλά) αφήνει χώρο στους συνεργάτες του στον ΕΕΣ για πρωτοβουλίες. Υπήρξε βουλευτής την περίοδο 1993-1996, είναι εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος στον τόπο καταγωγής του με την παράταξη Πάτρα Δυνατή και πριν από τρία χρόνια ίδρυσε το μη κερδοσκοπικό Ινστιτούτο Πλάτων (platoninstitute.gr, κοινωφελή οργανισμό για τη προώθηση δράσεων κοινωνικών – αναπτυξιακών συμπράξεων) ώστε να διοχετεύει εκεί τις κοινωνικές ανησυχίες και αναζητήσεις.
Τώρα ως νέος πρόεδρος του ΕΕΣ (με 141 χρόνια Ιστορίας) δίνει βαρύτητα στην ιεραρχία και στον ρόλο του καθενός, τις γνώσεις και τις ευθύνες του. Λέξεις – κλειδιά για τον ίδιο όσον αφορά την αποτελεσματικότητα του οργανισμού είναι η εμπειρία και η εκπαίδευση. Και όλα τα άλλα όπως πιστεύει βαθιά μπορούν να γίνουν σχεδόν αυτόματα. Κάτι τέτοιο πάντως συνέβη την περασμένη Δευτέρα όταν συνεννοήθηκαν σε χρόνο ρεκόρ ο ίδιος, οι τομεάρχες, οι αρχηγοί ομάδων και όλα τα περιφερειακά τμήματα του οργανισμού από την Ορεστιάδα ώς την Κρήτη, τα οποία παρέμεναν επί ποδός για περαιτέρω εντολές. Η παρέμβασή του ΕΕΣ ξεκίνησε από την Κινέτα, όπου στήθηκε ένας σταθμός πρώτων βοηθειών και μετά από κλήση των Δήμων Νέας Μάκρης και Ραφήνας οργανώθηκαν ακόμη δύο σταθμοί για παροχή πρώτων βοηθειών, διαδικασία αναζητήσεων, πρόνοιας και ψυχολογικής υποστήριξης.
Με αφορμή την τραγωδία της Ανατολικής Αττικής και με βάση τα μηνύματα του κόσμου από πρόσφατες περιοδείες του προέδρου στην περιφέρεια, τα μέλη του οργανισμού θεωρούν ότι ήρθε η ώρα ο ΕΕΣ να μπει ως οδηγός σε μια μακρά –μάλλον απαραίτητη πια –συζήτηση για τον εθελοντισμό στην Ελλάδα. Εθελοντές και τακτικά μέλη πάντως απολαμβάνουν την ικανοποίηση από την ανταπόκριση του κόσμου στις εκκλήσεις παροχής βοήθειας στους πυρόπληκτους και από τις αναφορές των πολιτών ότι εμπιστεύονται τον οργανισμό. Ο πρόεδρος και οι συνεργάτες του γεμίζουν με αισιοδοξία. Θέλουν να κάνουν άνοιγμα στην κοινωνία, να χαρακτηρίζονται πλέον από εξωστρέφεια και ειλικρίνεια, να είναι ταυτόχρονα σημαντικοί και αποτελεσματικοί προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας.
Οπως έχει περιγράψει ο Νικόλαος Οικονομόπουλος, οι προτεραιότητες που έχει θέσει για τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, συγχρόνως αν είναι δυνατόν, αφορούν αναδιοργάνωση των περιφερειακών τμημάτων, εκσυγχρονισμό της διοίκησης και επικαιροποίηση του καταστατικού. Ως εθελοντής Σαμαρείτης, γιατρός και προερχόμενος ο ίδιος από περιφερειακό τμήμα θέλει να δει τους εθελοντές οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει την εκπαιδευτική θητεία τους να εγγράφονται στο μητρώο ως τακτικά μέλη και παράλληλα επιθυμεί να ενισχύσει το εθελοντικό προφίλ και να εγκαινιάσει περίοδο εργασιακής ηρεμίας και συνεργασίας. Στόχος του, περισσότερες δράσεις σε λιγότερο χρόνο.
Ενα ακόμα στοίχημα είναι ο καλύτερος εξοπλισμός των τμημάτων, ατομικός και μηχανολογικός, ενώ όραμά του είναι η δημιουργία νέων τμημάτων εθελοντισμού όπως η καθιέρωση του εθελοντή ειδικού σκοπού, καθώς και η ανασύσταση των κέντρων νεότητας. Ισως αυτά συμβάλουν σε σημαντικό βαθμό στην επιθυμία της οικογένειας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού για το ειλικρινές άνοιγμα στην κοινωνία.