Η σύσκεψη στο Μοσχάτο έγινε την Τετάρτη το μεσημέρι, στις 15.00, και είχε έντονο επιχειρησιακό άρωμα. Το λέω αυτό αφού πέραν του αρχηγού Κυριάκου Μητσοτάκη, που προήδρευε, η σύσκεψη είχε τη βαθιά «τάξη και ασφάλεια» του κόμματος ή, για να το πω καλύτερα, συμμετείχαν τα στελέχη που έχουν εμπειρία αλλά και έχουν επιφορτιστεί με τομείς που έχουν να κάνουν με την προστασία του πολίτη.
Γραμμή πυρός
Εδώ, για παράδειγμα, ήταν ο Μάκης Βορίδης ως τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας. Ηταν ο πολύπειρος Νίκος Δένδιας. Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ως αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών. Οι δύο αντιπρόεδροι του κόμματος Γεωργιάδης και Χατζηδάκης. Και βέβαια ο Βασίλης Κικίλιας ως γαλάζιος τομεάρχης Εθνικής Αμυνας. Θα το πω λαϊκά: οι παραπάνω αποτελούν τη γραμμή πυρός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έναντι των χειρισμών του ΣΥΡΙΖΑ στις πυρκαγιές. Για την ακρίβεια, τον δύσκολο ρόλο έχει αναλάβει ο Κικίλιας. Λογικό. Και θα το εξηγήσω, όπως μου το μεταφέρει η πηγή μου.
Πρόβλεψη
Ως γνωστόν, λοιπόν, η πρόβλεψη είναι ανώτερη της θεραπείας. Ο γιατρός Βασίλης Κικίλιας το ήξερε καλά αυτό όταν είχε την ευθύνη το 2014, ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη, να διαχειριστεί τις μεγάλες πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια. Τότε, με τη συνδρομή του Στρατού, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και φυσικά των εθελοντών, οι πυροσβέστες κατάφεραν να κατασβήσουν μια πολύ μεγάλη φωτιά. Βασικό ζητούμενο σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ο άρτιος οριζόντιος συντονισμός. Αυτό που δεν έγινε σήμερα.
Ευθύνες
Στη γαλάζια σύσκεψη όμως που σας περιγράφω ο βουλευτής Α’ Αθήνας, απευθυνόμενος προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τόνισε: «Πρόεδρε, όσα κενά και να έχει το πλαίσιο, υπάρχει διοίκηση. Η ευθύνη είναι προσωποποιημένη, η κοινωνία δεν ανέχεται μέσα στον θρήνο της να ακούει σενάρια συνωμοσίας», ζητώντας να αποδοθούν ευθύνες σε συγκεκριμένα πρόσωπα για την «τραγική ολιγωρία».
Πρόληψη
Εδώ λοιπόν κατατέθηκαν από τον ίδιο συγκεκριμένα στοιχεία και δεδομένα για τις ελλείψεις και τα λάθη που οδήγησαν στην εθνική τραγωδία, χαρακτηρίζοντας εγκληματική τη μη υλοποίηση του Εθνικού Συστήματος Εγκαιρης Προειδοποίησης, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, το οποίο παράγει και αξιολογεί τις πληροφορίες την ώρα της καταστροφής.Στο ίδιο πλαίσιο υπογράμμισε πως η πρόληψη και η προετοιμασία είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της αντιμετώπισης των πυρκαγιών, συμπληρώνοντας ότι «το υπόλοιπο έγκειται στην αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, των πτητικών μέσων και στον σωστό συντονισμό. Ανώτατο καθήκον είναι να μην κινδυνέψουν και να μη χαθούν ανθρώπινες ζωές. Μετά έρχονται τα σπίτια και οι περιουσίες των ανθρώπων. Η περιοχή έπρεπε να εκκενωθεί και ο κόσμος να μετακινηθεί ασφαλώς» είπε με νόημα.
Τι έφταιξε!
Μου εδόθησαν όμως και μερικά στοιχεία που έχουν ενδιαφέρον από την παραπάνω σύσκεψη. Τα διαβάζετε κατ’ αποκλειστικότητα: το Πυροσβεστικό Σώμα άφησε την Ανατολική Αττική «γυμνή», μετακινώντας την ίδια μέρα το πρωί έξι πυροσβεστικά οχήματα της περιοχής (Παλλήνη, Νέα Μάκρη, Κορωπί) προς ενίσχυση των δυνάμενων που επιχειρούσαν στα Γεράνεια Ορη. Συνέπεια ήταν να μην υπάρχει δυνατότητα άμεσης επέμβασης στην αρχή της πυρκαγιάς στο Νταού Πεντέλης. Μάλιστα, το ένα από τα έξι είχε «θέση στάθμευσης» στο Ντράφι, σε πολύ κοντινή απόσταση από την αρχική εστία.Επίσης, ο
Τόσκας κατάργησε το σώμα Θησέας, το οποίο αποτελούσαν 110 μηχανές. Ο ρόλος τους, κομβικός. Επιβλέπουν δασικές περιοχές και καθοδηγούν τα πυροσβεστικά οχήματα χωρίς να χάνεται χρόνος την κακιά ώρα. Πάνε αυτά. Παροπλίστηκαν και δεν ξέρω τον λόγο. Κάτι τελευταίο. Από το 2015 μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει… τέσσερις φορές αρχηγό στο Πυροσβεστικό Σώμα. Είπατε τίποτε για τη συνέχεια της διοικητικής ηγεσίας και τον σεβασμό στους άνδρες του Σώματος;
«Επικίνδυνοι για τη χώρα και τη ζώη των ανθρώπων»
Τα κεντροαριστερά βέλη τηςΦώφης Γεννηματάδεν άφησαν κανέναν στο απυρόβλητο γιατί, λένε στη Χαριλάου Τρικούπη, μπορεί να κράτησε χαμηλούς τόνους στο εθνικό πένθος, αλλά σιγά σιγά έρχεται η ώρα των ευθυνών. «Ομολόγησαν ότι αποφάσισαν να αφήσουν τους ανθρώπους να καούν αβοήθητοι. Τις ποινικές ευθύνες θα τις διερευνήσει η Δικαιοσύνη που οφείλει να αποδώσει το δίκαιο. Οι τεράστιες πολιτικές ευθύνες είναι αυταπόδεικτες», ανέφερε χθες η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής (Αnt1). Τόνισε, δε, πως δεν αρκούν παραιτήσεις, πρέπει να αλλάξει η κυβέρνηση. «Πριν ενάμιση μήνα είχα ζητήσει εκλογές για να προλάβουμε τα χειρότερα στα θέματα της οικονομίας. Τώρα μετά την εθνική τραγωδία ζητάμε να φύγει άμεσα αυτή η κυβέρνηση. Είναι φανερό ότι είναι επικίνδυνοι για τη χώρα και τη ζωή των ανθρώπων» σχολίασε, καταλογίζοντας επικοινωνιακό σόου στον Πρωθυπουργό. Οσο για τονΠάνο-«μόνο πέντε νεκρούς είχαμε στη θάλασσα»-Καμμένο, ο τόνος ήταν ακόμα πιο σκληρός: «Είναι ντροπή, είναι απάνθρωπο στην γη που καπνίζει ακόμα να ρίχνεις την ευθύνη στους κατοίκους». Θυμίζω, σε όσους δεν το ξέρουν, πως ηΦώφηέχει ζήσει πολλά χρόνια στην Ανατολική Αττική και γνωρίζει καλά την πληγείσα περιοχή –εξού και η φορτισμένη αναφορά της.