Στην ύπαρξη διαχρονικών ευθυνών για το «προδιαγεγραμμένο έγκλημα» στην Αν. Αττική, αναφέρθηκε σε σε δηλώσεις του το βράδυ της Παρασκευής, ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος.
«Συγχωροχάρτι είναι η παραίτηση;» ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΣΚΑΙ προσθέτοντας: «Είναι ζήτημα επιλογής, δεν είναι ζήτημα ανικανότητας» και εξηγώντας, στη συνέχεια, ότι «το κράτος είναι ανίκανο να προστατεύσει την υγεία και τη ζωή αλλά είναι πολύ ικανό να επιβάλλει φόρους, αντεργατικά μέτρα, και να χτυπάει διαδηλωτές».
Είπε ότι «οι εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης βρίσκονται στο ότι καθησύχαζε τον κόσμο ωραιοποιώντας την κατάσταση ότι “έχουμε σχέδιο”, δεύτερον στο ότι το σχέδιο αυτό δεν λειτούργησε στις δοσμένες συνθήκες».
Σχετικά με τη συζήτηση για τον βαθμό υπαιτιότητας της αυθαίρετης δόμησης, σημείωσε ότι ο όποιος σχεδιασμός για την αντιμετώπιση καταστροφών από φυσικά αίτια θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη του την ύπαρξη αυθαιρέτων.
Πρόσθεσε ότι δεν υπήρξε πρόνοια ούτε για οδούς διαφυγής, ούτε για χώρους συγκέντρωσης, ούτε για μαζική μεταφορά του κόσμου, αναφέροντας ότι το δεδομένο της ύπαρξης αυθαιρέτων κτισμάτων δεν είχε ληφθεί υπόψη στους όποιους σχεδιασμούς και δεν μπορεί η κυβέρνηση τώρα να επικαλείται την αυθαίρετη δόμηση.
«Το ζήτημα της αυθαιρεσίας της δόμησης έχει να κάνει με το ότι η γη είναι εμπόρευμα και με το ότι οι στεγαστικές ανάγκες μετατρέπονται σε ατομική ευθύνη του καθενός» είπε ο κ. Καραθανασόπουλος.
Υπογράμμισε, επίσης, ότι στη συγκεκριμένη περιοχή δεν υπάρχουν μόνο παραθεριστικές κατοικίες, έστω και μικρές, αλλά υπάρχει και κόσμος που έχει την πρώτη του κατοικία.
«Φοβόμαστε πολύ ότι, από τη στιγμή που εμπορευματοποιούνται τα δάση -και η σημερινή κυβέρνηση συνεχίζει αυτή την πολιτική- από τη στιγμή που αξιοποιούνται οι φωτιές για να αναπτυχθεί επιχειρηματική δραστηριότητα-ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ανεμογεννήτριες στους ορεινούς όγκους- από τη στιγμή που υπάρχει εκτεταμένο κύμα, μετά τις πυρκαγιές, συγκέντρωσης της γης και απαλλοτριώσεων και με βάση το αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης για την Αν. Αττική που προβλέπει χώρο μεγάλης τουριστικής ανάπτυξης, θα αξιοποιηθεί ο νέος χωροταξικός σχεδιασμός για να επιχειρηθεί η προώθηση τουριστικών συμφερόντων στην περιοχή γιατί αποτελεί φιλέτο και όχι για να καλυφθούν οι στεγαστικές ανάγκες του κόσμου» τόνισε.
Στην ερώτηση αν πρέπει να αλλάξει η πολιτική σε σχέση με την αυθαίρετη δόμηση, η ανοχή έναντι του ζητήματος, οι «τακτοποιήσεις» κλπ, απάντησε ότι «ως ΚΚΕ έχουμε πολλές φορές καταγγείλει αυτά τα φαινόμενα και αυτές τις πολιτικές», υπογραμμίζοντας ότι «αυτό που έχει σημασία είναι πως η αυθαίρετη δόμηση έχει ως πηγή την ατομική ανάγκη επίλυσης του στεγαστικού προβλήματος».
«Αυτό το βασικό ερώτημα, όσο δεν απαντιέται, δεν μπορείς να αποκλείσεις φαινόμενα άναρχης δόμησης, πολύ περισσότερο που η γη αξιοποιείται για επιχειρηματικούς λόγους» είπε ο κ. Καραθανασόπουλος επισημαίνοντας ότι μαζί με την αυθαίρετη δόμηση για στεγαστικές ανάγκες είναι και «η αυθαίρετη επιχειρηματική δόμηση, και στη Μάνδρα από αυθαίρετη επιχειρηματική δόμηση πνίγηκε ο κόσμος και από μεγάλα ιδιωτικά έργα που δεν είχαν φροντίσει για αντιπλημμυρική προστασία».