Καμπανάκι κινδύνου προς την πολιτεία για την εντεινόμενη παράνομη διακίνηση φρούτων, ιδίως συμπύρηνων ροδάκινων, κρούει η Ενωση Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ), ο επικεφαλής της ΕΚΕ, Κώστα Αποστόλου, σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι “σήμερα στην Κεντρική Μακεδονία υπάρχουν περισσότεροι από 300 χώροι διακίνησης – ορισμένοι από τους οποίους παράνομοι – ενώ οι νόμιμοι δεν θα έπρεπε να ξεπερνούν τους 50”. Ο κ. Αποστόλου, καλεί τους αρμόδιους να “επέμβουν αποτελεσματικά και να εντείνουν τους ελέγχους, ώστε να δοθεί τέλος σε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση ή έστω να επιβραδυνθεί η τρελή κούρσα που ακολουθεί”.
Με σημερινή ανακοίνωσή της η ΕΚΕ σημειώνει ότι “ακόμη και σήμερα πολλά προϊόντα συγκεντρώνονται από τυχαίους και εξωθεσμικούς διακινητές, σε χώρους ακατάλληλους και χωρίς στοιχειώδεις υποδομές, χωρίς φορολογικά παραστατικά, χωρίς ασφαλισμένο και εξειδικευμένο προσωπικό, χωρίς τήρηση όρων υγιεινής και ασφάλειας, χωρίς διασφάλιση ποιοτικών προδιαγραφών”.
Προσθέτει, δε, ότι πολλές φορές δε, παρατηρείται το φαινόμενο αγοραστές του εξωτερικού να παραλαμβάνουν ροδάκινα απευθείας από τους αγρούς, πληρώνοντας μετρητοίς χωρίς κανένα παραστατικό, διογκώνοντας έτσι τη φοροδιαφυγή και υπογραμμίζει ότι το φαινόμενο αυτό παρατηρείται είναι έντονο και φέτος.
Η ΕΚΕ αναγνωρίζει ότι η φορολογική επιβάρυνση των αγροτών είναι σαφώς υψηλότερη τα τελευταία χρόνια δίνοντας κίνητρο στους “ασυνείδητους πολίτες να επιδιώκουν την διακίνηση των προϊόντων χωρίς παραστατικά”, ωστόσο, ο κ. Αποστόλου, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: “Κάποια στιγμή όμως, όλοι πρέπει να αναλάβουν το μερίδιο ευθύνης τους και να αντιληφθούν ότι οι παράνομες πρακτικές που ακολουθούνται δεν πλήττουν μόνο τον υγιή ανταγωνισμό και τα έσοδα του κράτους, αλλά και τους ίδιους τους παραγωγούς και τη χώρα συνολικά” και πρόσθεσε: “αυτή τη στιγμή καταγράφεται συγκρατημένη η ζήτηση στην παγκόσμια αγορά για το ελληνικό προϊόν. Οι παραγγελίες που έχουμε, είναι μειωμένες συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο”.
Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος εκφράζοντας την αισιοδοξία του για το επόμενο διάστημα σε επίπεδο πωλήσεων, υπογράμμισε ότι “δεν υπάρχει καμία ανησυχία σε ό,τι αφορά την ικανότητα της ΕΚΕ να εφοδιάσει την αγορά”. Αλλωστε, όπως ο ίδιος πρόσθεσε, τα αποθέματα της ΕΚΕ από την προηγούμενη χρονιά διαμορφώνονται σε επίπεδα ισοδύναμα με 55.000 τόννους.