Διπλή μείωση-σοκ θα έχουν από 1.1.2019 οι κύριες συντάξεις χηρείας οι οποίες πλέον μετατρέπονται σε επιδόματα, δείγμα της κυβερνητικής κοινωνικής αναλγησίας.
Η πρώτη μείωση θα πραγματοποιηθεί επί της βάσης υπολογισμού τους, δηλαδή τη σύνταξη του θανόντος, ενώ η δεύτερη θα πραγματοποιηθεί λόγω του νέου τρόπου υπολογισμού τους. Εκτιμάται ότι το νέο έτος οι περικοπές στις κύριες συντάξεις χηρείας θα κινηθούν έως και το 66%. Και αυτό γιατί οι καταβαλλόμενες ή καταβλητέες κατά τη 12η Μαΐου 2016 συντάξεις χηρείας πρέπει να επανυπολογισθούν βάσει των διατάξεων του νόμου Κατρούγκαλου. Ειδικότερα θα πρέπει να επανυπολογισθούν οι κύριες συντάξεις τις οποίες έπαιρναν οι θανόντες συνταξιούχοι (σ.σ. πριν από τον θάνατό τους, έως και τη 12η Μαΐου 2016), εφόσον αυτές είχαν ήδη εκδοθεί προ της 12ης Μαΐου 2016 (ή είχαν υποβληθεί οι σχετικές αιτήσεις προ της ημερομηνίας αυτής). Επειτα θα πρέπει να επανυπολογισθούν αυτές καθαυτές οι κύριες συντάξεις χηρείας τις οποίες λαμβάνουν οι δικαιούχοι μετά τον θάνατο των συζύγων τους.
Ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων χηρείας σύμφωνα με τον νόμο Κατρούγκαλου μπορεί να επιφέρει μείωση έως και 66% σε συντάξεις χηρείας. Οπως ανέφερε ως παράδειγμα στο πρόσφατο συνέδριο ο πρόεδρος της ΠΟΠΟΚΠ Αντώνης Κουρουκλής ίσως υπάρξουν περιπτώσεις όπου ο επιζών σύζυγος ο οποίος ελάμβανε 1.500 ευρώ να πέσει με τον νέο τρόπο υπολογισμού στα 520 ευρώ.

ΤΑ ΗΛΙΚΙΑΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ. Πέρα από τις δραστικές περικοπές που έφερε ο νόμος Κατρούγκαλου πλήγμα μεγάλο αποτελούν και τα ηλικιακά κριτήρια για τη χορήγηση σύνταξης θανάτου. Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι μόνο σε περίπτωση που ο θάνατος επήλθε μετά τη συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας του επιζώντος συζύγου η σύνταξη να χορηγείται χωρίς χρονικό περιορισμό. Αν ο δικαιούχος δεν έχει συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας του κατά τον χρόνο θανάτου, τότε λαμβάνει τη σύνταξη του θανόντος συζύγου μόνον για μία τριετία και μετά επαναχορηγείται με τη συμπλήρωση του 67ου έτους. Μόνο στην περίπτωση που υπάρχουν ανήλικα τέκνα είτε ο ίδιος ο επιζών σύζυγος είναι ανίκανος για άσκηση κάθε βιοποριστικής εργασίας κατά ποσοστό 67% και άνω θα χορηγείται ολόκληρη.
Για τον επιζώντα σύζυγο ποσοστό 50% της σύνταξης. Εάν ο γάμος έλαβε χώρα μετά την απονομή της σύνταξης γήρατος του θανόντος, αυτή περιορίζεται ως ακολούθως:
Αν η διαφορά ηλικίας μεταξύ του αποβιώσαντος και του συζύγου του, αφαιρουμένου του διαστήματος του γάμου τους, είναι μεγαλύτερη από δέκα έτη, η σύνταξη του επιζώντος συζύγου υφίσταται, για κάθε πλήρες έτος διαφοράς μείωση που καθορίζεται σε 1% για τα έτη από το 10ο έως και το 20ό έτος, 2% για τα έτη από το 21ο έως και το 25ο, 3% για τα έτη από το 26ο έως και το 30ό, 4% για τα έτη από το 31ο έως και το 35ο και 5% από το 36ο και άνω.
Επισημαίνεται ότι οι ολοένα και περισσότερες συντάξεις χηρείας που εκδίδονται με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου (από το Μάιο του 2016) καταδεικνύουν τις βαριές απώλειες που έχουν υποστεί οι νέες συντάξεις χηρείας συγκριτικά με τις παροχές του προηγούμενου συστήματος.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ. Χαρακτηριστικά είναι τα παρακάτω παραδείγματα:
1. Ενας συνταξιούχος με το παλαιό καθεστώς συνταξιοδότησης θα έπαιρνε 995,13 ευρώ, τώρα η χήρα του με τον νόμο Κατρούγκαλου θα πάρει 392,41 ευρώ!
2.Αν η σύνταξη του θανόντος ήταν 1.354,94 μεικτά, η χήρα θα ελάμβανε με το προηγούμενο καθεστώς σύνταξη χηρείας 948,45 ευρώ. Με το νέο σύστημα λαμβάνει 485,81 ευρώ.