Μεγαλώνει μέρα με τη μέρα η τραγική λίστα των θυμάτων που έχασαν τη ζωή τους στην πυρκαγιά της Ανατολικής Αττικής. Χθες το απόγευμα άνδρες της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος ανέσυραν από τη θαλάσσια περιοχή στο Κόκκινο Λιμανάκι μία ακόμη σορό, η οποία φέρεται, με βάση τα ρούχα που φορούσε, ότι ανήκει σε άνδρα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ήταν ένας από εκείνους που έχασαν τη ζωή τους όταν προσπάθησαν να σωθούν από τη φωτιά πέφτοντας στο νερό. Μετά την περισυλλογή της σορού ξεκίνησαν οι απαραίτητες διαδικασίες ώστε να διαπιστωθεί αν ο νεκρός περιλαμβάνεται στη λίστα των αγνοουμένων. Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται στη θάλασσα οι προσπάθειες εντοπισμού όσων αγνοούνται από τους οικείους τους ή θυμάτων που ίσως δεν έχουν δηλωθεί, με τις έρευνες να επεκτείνονται σε ολόκληρο τον Νότιο Ευβοϊκό.
Οι νεκροί έφτασαν χθες τους 92, εκ των οποίων, όπως ανακοίνωσε η Πυροσβεστική, έχουν ταυτοποιηθεί οι 70. Αλλοι τέσσερις έχασαν τη ζωή τους στο νοσοκομείο, οπότε στην περίπτωσή τους δεν ακολουθήθηκε διαδικασία ταυτοποίησης. Η Πηνελόπη Μηνιάτη, υποστράτηγος της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ., σε χθεσινές δηλώσεις της ανέφερε ότι όπως στην περίπτωση του αεροπορικού δυστυχήματος της Helios υπήρξαν τρία θύματα που δεν βρέθηκαν ποτέ, παρότι ανήκαν σε μια κλειστή λίστα ενός αεροπλάνου, «έτσι δεν μπορώ να αποκλείσω και στη συγκεκριμένη περίπτωση, που είναι πολύ δυσκολότερη και τεχνικά την ονομάζουμε “ανοιχτό σύστημα”, να συμβεί κάτι τέτοιο».
ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ. Στο μεταξύ, μάχη για να κρατηθούν στη ζωή δίνουν οι τραυματίες που νοσηλεύονται στο Γ. Γεννηματάς, στο ΚΑΤ, στον Ευαγγελισμό και στο Θριάσιο.
Επιδείνωση παρουσίασε μια γυναίκα εγκαυματίας που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς, με αποτέλεσμα οι γιατροί της να κρίνουν ότι είναι απαραίτητη η άμεση μεταφορά της σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).
Ετσι,σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Υγείας, έντεκα ασθενείς νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, εκ των οποίων δύο στοΚΑΤ,έξι στον Ευαγγελισμό και δύο στοΘριάσιο. Η κατάστασή τους, σύμφωνα πάντα με τους θεράποντες ιατρούς, είναι κρίσιμη, δεδομένης της σοβαρότητας και της έκτασης των εγκαυμάτων που φέρουν.
Αλλοι 32 ασθενείς νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Αττικής, εκ των οποίων οι περισσότεροι φέρουν εγκαύματα και ορισμένοι παρουσιάζουν αναπνευστικά προβλήματα. Ανάμεσά τους και ένα παιδί, το οποίοεξακολουθεί να νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», με τους γιατρούς να αναφέρουν ότι η κατάσταση της υγείας του βελτιώνεται μέρα με τη μέρα.
ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ. Εν τω μεταξύ, κλιμάκια του ΚΕΕΛΠΝΟ και των Γιατρών Χωρίς Σύνορα προσφέρουν ψυχολογική υποστήριξη στους πληγέντες από την πυρκαγιά. Το Κέντρο συμμετέχει με δύο ψυχολόγους εξειδικευμένους στη διαχείριση πένθους και απώλειας, οι οποίοι βρίσκονται στο Κέντρο Υγείας Ραφήνας όπου έχουν απευθυνθεί 30 πολίτες.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα με το πρόγραμμα Πόρτα Πόρτα επισκέπτονται τους πυρόπληκτους στα σπίτια τους, «γεγονός πολύ σημαντικό αφού το μεγαλύτερο ποσοστό των πολιτών δεν επιθυμεί να μετακινηθεί», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. Το κλιμάκιο, που αποτελείται από γιατρό, νοσηλευτή και ψυχολόγο, επισκέφθηκε «148 άτομα, ενώ 22από τα περιστατικά αυτά παραπέμφθηκαν για περαιτέρω έλεγχο».
Καμπανάκι από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις

«Εντεκα χρόνια μετά τις καταστροφικές φωτιές του 2007, η Ελλάδα ζει μια νέα πολύνεκρη τραγωδία. Αν δεν έρθει ούτε τώρα η ώρα για γενναίες αποφάσεις, τότε πότε;».

Αυτό αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Αρκτούρος, ΑΡΧΕΛΩΝ, Δίκτυο Μεσόγειος SOS, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Εταιρεία Προστασίας των Πρεσπών, Καλλιστώ, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Greenpeace, MEDASSET και WWF Ελλάς.

«Ενώ προφανώς προκύπτουν ευθύνες που ζητούμε τεκμηριωμένα να αναζητηθούν και παραδειγματικά να αποδοθούν, η τραγική αυτή εξέλιξη δείχνει παράλληλα την απόλυτη ανεπάρκεια και αναποτελεσματικότητα του σημερινού συστήματος δασοπροστασίας» επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, στην κοινή ανακοίνωση.

Οπως αναφέρουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, «σύμφωνα με επιστημονικά έγκυρες μελέτες, όσο εντείνεται η κλιματική αλλαγή τόσο πιο ευάλωτα γίνονται τα δάση σε όλον τον πλανήτη, με συνέπεια περισσότερες, σαρωτικές πυρκαγιές που καταστρέφουν τα πάντα στο πέρασμά τους».

Και συνεχίζουν: «Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, βάσει των προβλέψεων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, εκτιμάται ότι την περίοδο 2021-2100 οι θερμές ημέρες θα αυξηθούν κατά 50% με 100%, ενώ προβλέπεται αύξηση του κινδύνου πυρκαγιάς κατά 30 επιπλέον ημέρες ανά έτος».