Το Πρωτοδικείο Σερρών, το μεγαλύτερο σε αριθμό δικαζόμενων υποθέσεων Πρωτοδικείο στη Μακεδονία και τη Θράκη, έπειτα από αυτό της Θεσσαλονίκης, στεγάζεται σήμερα σε κτίριο των αρχών του 20ού αιώνα καθώς κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1930 το κτίριο αυτό λειτούργησε ως φυλακή. Τα ακροατήρια που διαθέτει είναι λίγα για τον όγκο των υποθέσεων που δικάζονται, οι συνθήκες χαρακτηρίζονται επιεικώς άθλιες και δεν συνάδουν με κτίριο επί του οποίου απονέμεται Δικαιοσύνη. Στο Δικαστικό Μέγαρο Σερρών στεγάζεται:
1) το Πρωτοδικείο Σερρών με δύο αίθουσες ακροατηρίων
2) το Ειρηνοδικείο Σερρών το οποίο έχει μία αίθουσα ακροατηρίου (την οποία χρησιμοποιεί το Πταισματοδικείο και το Πρωτοδικείο)
3) το Πταισματοδικείο Σερρών
4) η Εισαγγελία Πρωτοδικών Σερρών
5) το Διοικητικό Πρωτοδικείο Σερρών το οποίο έχει μία αίθουσα ακροατηρίου
6) ο Δικηγορικός Σύλλογος
7) η Υπηρεσία Προστασίας Ανηλίκων που έχει ένα γραφείο στον ισόγειο όροφο.
Το κτίριο έχει μερικώς και ανεπαρκώς ανακαινιστεί το 2008, όμως τα υδραυλικά εξακολουθούν να είναι τα παλαιά, το δώμα είναι σχεδόν κατεστραμμένο (βρίσκεται σε εξέλιξη η συντήρησή του, όμως επιβάλλεται η ανακατασκευή του, επειδή κάθε φορά που βρέχει δυνατά, τα νερά εισέρχονται στα γραφεία). Επίσης το Πρωτοδικείο Σερρών αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα αποθήκευσης αρχειακού υλικού. Τα πειστήρια καταλαμβάνουν σχεδόν όλους τους χώρους αποθήκευσης. Καταβάλλονται προσπάθειες για την καταστροφή πειστηρίων, άχρηστων αντικειμένων κ.λπ., όμως οι διαδικασίες αυτές είναι χρονοβόρες με αποτέλεσμα οι λίγοι αποθηκευτικοί χώροι του Πρωτοδικείου να μην επαρκούν. Επίσης υπάρχει πρόβλημα και στους χώρους τουαλετών (ανδρών και γυναικών είναι στον ίδιο χώρο). Ακόμη, με δεδομένο τον φόρτο των πολιτικών και ποινικών εδρών και την ανάγκη διακοπής των συνεδριάσεων, για άλλη ημέρα, δημιουργείται πρόβλημα από την έλλειψη ακροατηρίων, για τις μετά διακοπή συνεδριάσεις, καθόσον το Πρωτοδικείο διαθέτει δύο αίθουσες, το Ειρηνοδικείο μόλις μία και το Διοικητικό Πρωτοδικείο επίσης μόνον μία μικρή αίθουσα στον πρώτο όροφο. Σημειώνουμε, τέλος, ότι ασφυκτικό πρόβλημα χώρου αντιμετωπίζει και η Εισαγγελία Πρωτοδικών Σερρών καθόσον λόγω του αυξημένου φόρτου εργασίας που αντιμετωπίζει (πύλη εισόδου Προμαχώνα) ο κτιριακός χώρος που καταλαμβάνει δεν επαρκεί.
Από τα παραπάνω ευθέως προκύπτει η αναγκαιότητα ανέγερσης νέου δικαστικού μεγάρου στην πόλη των Σερρών προκειμένου να στεγαστούν επαρκώς όλες οι ανωτέρω δικαστικές υπηρεσίες της πόλης με τουλάχιστον επτά αίθουσες ακροατηρίων προκειμένου να καλυφθούν όλες οι ανωτέρω ανάγκες. Εξάλλου, το παρόν παλαιό κτίριο μπορεί να διατεθεί στον Δήμο Σερρών είτε για τη στέγαση του δημαρχείου είτε για την στέγαση κάποιων υπηρεσιών του δήμου.
Υπενθυμίζουμε ότι μόνο στις Σέρρες από τις μεγάλες πόλεις σε ολόκληρη την εφετειακή περιφέρεια του Εφετείου Θεσσαλονίκης δεν υπάρχει νέο δικαστικό μέγαρο, παρότι είναι το δεύτερο σε δυναμικότητα μετά της Θεσσαλονίκης. Νέα δικαστικά μέγαρα υπάρχουν σε Κατερίνη, Βέροια (το πλέον πρόσφατο), Πολύγυρο και Καβάλα (περιφέρεια Εφετείου Θράκης). Τέλος πρέπει να επισημάνουμε και το κτιριακό πρόβλημα του Ειρηνοδικείου Νιγρίτας, το οποίο σήμερα στεγάζεται στον δεύτερο όροφο ενός παλαιού κτιρίου χωρίς ανελκυστήρα, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη σε αυτό η πρόσβαση ηλικιωμένων και ΑμεΑ.