Η μεταπολιτευτική παράδοση θέλει την εκάστοτε αξιωματική αντιπολίτευση να σηκώνει τα ντεσιμπέλ στην αντιπαράθεση με την κυβέρνηση ακόμη και με την απλή υπόνοια ολιγωριών της τελευταίας. Εξού και όλοι περίμεναν πως με τη λήξη του τριήμερου εθνικού πένθους, την Παρασκευή, τα γαλάζια στελέχη θα έπαιρναν τα όπλα τους και θα κατακεραύνωναν Μαξίμου και εμπλεκόμενους στη διαχείριση της φονικής πυρκαγιάς υπουργούς. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν συνέβη. Η Πειραιώς αποφάσισε απλά να θέσει ερωτήματα, ενώ ο πρόεδρος της ΝΔ να κάνει κινήσεις σαν την επιστολή στον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ με την οποία ζητούσε ευρωπαϊκή οικονομική ενίσχυση ή το τηλεφώνημα στον Αλέξη Τσίπρα την προηγούμενη ημέρα.
Η επιλογή της συγκεκριμένης αντιπολιτευτικής τακτικής ανήκε, λένε οι γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα στην κεντροδεξιά παράταξη, αποκλειστικά στον αρχηγό, τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Από το περιβάλλον του τελευταίου, μάλιστα, επιμένουν πως η εν λόγω γραμμή εντάσσεται στο πλαίσιο της γενικότερης μητσοτακικής στρατηγικής που θέλει τη ΝΔ να εμφανίζεται ως έτοιμη να αναλάβει τη διακυβέρνηση, μιας και εστιάζει στην κατάθεση προτάσεων και λύσεων για τα προβλήματα –χρόνια ή έκτακτα –κι όχι στην απλή κριτική.
Σε μια σύσκεψη που έγινε χθες το πρωί στα κεντρικά του κόμματος έπεσαν στο τραπέζι εισηγήσεις να αναλάβει επικοινωνιακά το βάρος τής υπό συζήτηση αντιπολιτευτικής εκστρατείας ο ίδιος ο γαλάζιος αρχηγός. Τελικά, όμως, δεν εισακούστηκαν. Ετσι, η ΝΔ θα συνεχίσει να θέτει μετ’ επιτάσεως τα επτά ερωτήματα που απηύθυνε προς το Μαξίμου την Παρασκευή η εκπρόσωπος Τύπου Μαρία Σπυράκη. Προσθέτοντας ένα ακόμη κρίσιμο στην ανάλυση των νεοδημοκρατών ερώτημα, αυτό περί του καταλόγου των αγνοουμένων, ο οποίος άργησε τόσο να δοθεί στη δημοσιότητα.
Η αξιωματική αντιπολίτευση είχε πρόθεση, έλεγαν στελέχη της πριν την επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής, να ασκήσει μεγάλη πίεση στην κυβέρνηση για να επιτύχει τη δημοσιοποίησή του. Για τον λόγο αυτό χθες το απόγευμα πηγές της ΝΔ σχολίαζαν την ανακοίνωση του Μαξίμου που κατηγορούσε το κόμμα και τα ΜΜΕ ότι «έχουν επιδοθεί σε απίστευτη τυμβωρυχία με μόνο στόχο το πολιτικό όφελος» με τη φράση «η μόνη ανακοίνωση που περιμένουν οι πολίτες από την κυβέρνηση είναι αυτή του αριθμού των αγνοουμένων».
Η υιοθέτηση των ήπιων τόνων, πάντως, δεν σημαίνει ότι η Πειραιώς δεν θα συνεχίσει να κρατά το θέμα ψηλά στην ατζέντα της. «Θα συνεχίσουμε την αντιπολίτευση, αλλά αυτό θα γίνει με μέτρο και λογική» λένε χαρακτηριστικά στενοί συνεργάτες του προέδρου.
«Πολιτικός κυνισμός». Αυτό φάνηκε κι από τη νεοδημοκρατική αντίδραση χθες που ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής μάλλον επιβεβαίωσε την εκτίμηση στην οποία σύσσωμη η αντιπολίτευση έχει καταλήξει περί «πολιτικού κυνισμού» –όταν καλείται να σχολιάσει την τσιπρική στάση στο Υπουργικό της Παρασκευής –παραδεχόμενος πως ήδη από τις οκτώ παρά είκοσι το απόγευμα της Δευτέρας υπήρχε η πληροφορία για νεκρό.
Εξηγήσεις για το σόου. Η ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου της ΝΔ έγραφε ότι «η κυβέρνηση οφείλει να απολογηθεί για το γεγονός ότι την ώρα που αποδεδειγμένα πια γνώριζε για την ύπαρξη νεκρών το απέκρυψε σε ένα θλιβερό τηλεοπτικό σόου με πρωταγωνιστή τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, επιδιώκοντας να εξαπατήσει τους πολίτες.Κυρίως όμως οφείλει να ενημερώσει επιτέλους τους πολίτες για τον ακριβή αριθμό των αγνοουμένων.Ο πόνος της ελληνικής κοινωνίας είναι μεγάλος. Δεν χρειάζεται επιπλέον σύγχυση και επιπλέον ψέματα». Μπορεί να υποστηρίξει κανείς ότι είναι μια μετρημένη αντίδραση σε μια δήλωση που υπονοεί ότι η κυβέρνηση είχε εικόνα του μεγέθους της καταστροφής όταν εμμέσως διατεινόταν ότι δεν έχει ιδέα.