Το Παγκόσμιο Κύπελλο δεν μπορεί πλέον να σπρώξει τη μεταγραφική αγορά, καθώς οι περισσότεροι σύλλογοι θέλουν μεν, αλλά προτιμούν να κρατούν αμυντική στάση, καθώς τα ποσά που απαιτούνται κάθε χρόνο είναι και υψηλότερα.
Οι ιδιαίτερα ακριβές μεταγραφές που παρατηρήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι, με αποκορύφωμα τα 222 εκατ. ευρώ που έδωσε η Παρί Σεν Ζερμέν για τον Νεϊμάρ, μοιάζουν προς το παρόν απαγορευτικές.
Με μικρές εξαιρέσεις, οι πλούσιοι σύλλογοι των πέντε μεγαλύτερων ευρωπαϊκών λιγκών προσπαθούν να μπουν στο παιχνίδι με λιγότερες κινήσεις, καθώς το κόστος ανεβαίνει. Σε όλες αυτές τις λίγκες παρατηρούνται λιγότερες μεταγραφές από προηγούμενες χρονιές που υπήρχε διοργάνωση Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Η περίπτωση της Πρέμιερ Λιγκ
Πάντως υπάρχει και μία περίπτωση «πληθωρισμού» στο φετινό μεταγραφικό κομμάτι, που δεν είναι άλλη από την πλουσιότερη ευρωπαϊκή λίγκα, την Πρέμιερ Λιγκ. Εως τώρα οι μεταγραφές είναι πολύ λιγότερες συγκριτικά με το 2014, ωστόσο για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ο συνολικός τζίρος αναμένεται να ξεπεράσει το ένα δισ. ευρώ!
Πάντως, σύμφωνα με τα αγγλικά ΜΜΕ αυτό το καλοκαίρι δεν προβλέπεται ο τζίρος να ξεπεράσει το ποσό που δαπανήθηκε πριν από έναν χρόνο και άγγιξε τα 1,4 δισ. Κι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι μεταγραφές στην Πρέμιερ Λιγκ πρέπει να ολοκληρωθούν στις 9/8 και όχι στο τέλος Αυγούστου όπως συνέβαινε τα τελευταία χρόνια. Προς το παρόν, η Λίβερπουλ έχει τα πρωτεία, καθώς έχει πληρώσει τα περισσότερα χρήματα για μία μεταγραφή. Η απόκτηση του τερματοφύλακα της Εθνικής Βραζιλίας στο Μουντιάλ της Ρωσίας, Αλισον, κόστισε 75 εκατ. ευρώ και είναι η ακριβότερη στην ιστορία για αυτή τη θέση.
Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στο ιταλικό πρωτάθλημα, καθώς παρατηρούνται λιγότερες μεταγραφές συγκριτικά με το 2014, ωστόσο το συνολικό ποσό που έχει δαπανηθεί έως τώρα έχει διπλασιαστεί και αγγίζει τα 837 εκατ.! Φυσικά, η μεταγραφή που έκανε αίσθηση αυτό το καλοκαίρι στο ιταλικό ποδόσφαιρο ήταν η απόκτηση του Κριστιάνο Ρονάλντο από τη Γιουβέντους με κόστος μεγαλύτερο από 100 εκατ. ευρώ και συμβόλαιο 30 εκατ. ευρώ ετησίως στον 33χρονο Πορτογάλο.
Η ισπανική «El Pais» σημειώνει ακόμα ένα στοιχείο. Από τους συνολικά 91 ποδοσφαιριστές των εθνικών ομάδων που έφτασαν στην τετράδα του Μουντιάλ έχουν αλλάξει σύλλογοι οι Λεμάρ (Ατλέτικο Μαδρίτης, 70 εκατ.), Στρίνιτς (Μίλαν, ελεύθερος), Ρέμπιτς (Αϊντραχτ, 2 εκατ.) και Τσαλέτα (Μαρσέιγ, 19 εκατ.). Μόλις τέσσερις δηλαδή, αριθμός ελάχιστος συγκριτικά με προηγούμενες χρονιές διοργανώσεων Παγκοσμίου Κυπέλλου. Το 2014 υπήρξαν έντεκα μετακινήσεις, το 2010 άλλαξαν σύλλογο εννέα παίκτες, ενώ το 2006 επίσης έντεκα. Η ισπανική εφημερίδα σημειώνει ότι το 2002 πήραν μεταγραφή τέσσερις ποδοσφαιριστές της τότε παγκόσμιας πρωταθλήτριας Βραζιλίας (Ρονάλντο, Ριβάλντο, Ζουνίνιο, Μπελέτι).
Φυσικά, πολλά σενάρια κυκλοφορούν έως τώρα, κυρίως για ποδοσφαιριστές της Εθνικής Βελγίου, ωστόσο τίποτα ακόμα δεν έχει προχωρήσει. Μετακινήσεις παικτών που αγωνίστηκαν στο Μουντιάλ της Ρωσίας έχουν γίνει, ελάχιστοι ευρωπαϊκοί σύλλογοι όμως έχουν βάλει το χέρι την τσέπη. Για παράδειγμα, η Ρεάλ Μαδρίτης έχει αποκτήσει τον νεαρό αμυντικό Οντριοθόλα από τη Σοσιεδάδ.
Στην ισπανική λίγκα, οι μεταγραφικές κινήσεις είναι και πάλι λιγότερες συγκριτικά με το 2014, ωστόσο και εδώ παρατηρούμε ότι ο τζίρος είναι μεγαλύτερος. Πριν από τέσσερα χρόνια μετακινήθηκαν 150 παίκτες και δαπανήθηκαν 472 εκατ., ενώ αυτό το καλοκαίρι έως τώρα έχουν αλλάξει ομάδα 114 και το κόστος είναι 583 εκατ. Μικρότεροι είναι οι αριθμοί στο γερμανικό και το γαλλικό πρωτάθλημα σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις, αλλά και πάλι μεγαλύτερες εμφανίζονται οι δαπάνες. Η μεταγραφική αγορά στην Ιταλία κλείνει στις 18/8 και στην Ισπανία μία εβδομάδα αργότερα. Το ενδιαφέρον πάντως είναι αν τελικά θα κινηθούν δυνατά ομάδες όπως οι Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.