Στην αντεπίθεση ετοιμάζονται να περάσουν ομολογιούχοι, προμηθευτές και πιστωτές της Folli Follie μετά την αιφνιδιαστική κίνηση της διοίκησης να καταφύγει στις διατάξεις του Πτωχευτικού Κώδικα πετυχαίνοντας προσωρινή προστασία.

Οι προαναφερόμενοι πιστωτές αφενός δεν ενημερώθηκαν για αυτήν την ενέργεια, ενώ ταυτόχρονα, σύμφωνα με έγγραφο που κατέθεσε η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο η εταιρεία απέσπασε τη νομική προστασία από συνδεδεμένες με αυτήν εταιρείες που αντιπροσωπεύουν το 28,7% επί των συνολικών της υποχρεώσεων. Πρόκειται, όπως αναφέρουν πληροφορίες, για την εταιρεία με έδρα το Λουξεμβούργο FF Group Luxembourg II SA.

Νομικοί και τραπεζικοί χαρακτηρίζουν τη συγκεκριμένη κίνηση της Folli Follie «έωλη και διάτρητη». Την ίδια ώρα και η Fosun, που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχός της, δεν γνώριζε την προσφυγή στις διατάξεις του Πτωχευτικού Δικαίου.

Πηγές αναφέρουν ότι ήδη μερίδα των ομολογιούχων θα καταθέσει μέσα στις επόμενες μέρες αίτηση ανάκλησης της προσωρινής προστασίας. Το ίδιο έχουν τη δυνατότητα να πράξουν και οι τράπεζες οι οποίες πάντως έχουν εξασφαλίσεις, όπως μετοχές στα Αττικά Πολυκαταστήματα και μετρητά. Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι αναμένεται και συνάντηση ανάμεσα στη διοίκηση της Folli Follie και των τραπεζών, κάτι που ζήτησε η εταιρεία προκειμένου να τους ενημερώσει για τους λόγους υπαγωγής της στο άρθρο 106α του Πτωχευτικού Δικαίου.

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ. Η Folli Follie σχετικά με την αίτηση που κατέθεσε αλλά και την προσωρινή απόφαση που έλαβε σημειώνει με ανακοίνωσή της ότι «η εν λόγω προστασία που παρασχέθηκε από τις δικαστικές Αρχές στην εταιρεία σκοπό έχει τη διατήρηση της εύρυθμης λειτουργίας της εταιρείας και την αποφυγή μείωσης της αξίας της εταιρικής περιουσίας από επιθετικές συμπεριφορές, με τις οποίες η εταιρεία βρίσκεται αντιμέτωπη το τελευταίο χρονικό διάστημα, αλλά και να επιτρέψει στην εταιρεία να σχεδιάσει απρόσκοπτα και να προτείνει ένα ολοκληρωμένο πλάνο αναδιοργάνωσης με στόχο να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά της σε όλους τους τομείς δραστηριοποίησής της».

Οπως υπογραμμίζει η ανακοίνωση, σε σχέση με το πλάνο αναδιοργάνωσης που σχεδιάζει, «κυρίαρχο σημείο αυτού του πλάνου θα αποτελέσει η πλήρης αναδιοργάνωση της χρηματοοικονομικής λειτουργίας της εταιρείας για την προστασία των συμφερόντων των μετόχων, πιστωτών, συνεργατών και επενδυτών της και τη διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας».

ΟΡΚΩΤΟΙ ΛΟΓΙΣΤΕΣ. Παράγοντες της αγοράς σημείωναν ότι η εξέλιξη αυτή συνδέεται άμεσα με την ανάκληση από την εταιρεία ορκωτών ελεγκτών της ECOVIS της έκθεσης ελέγχου επί των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων της εταιρείας για τη χρήση που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2017.

Τέλος, να σημειωθεί ότι για την υπόθεση της Folli Follie έρευνα έχει ξεκινήσει από τον Ιούνιο και η Οικονομική Εισαγγελία κατόπιν διαταγής του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών.