Διαπραγματεύσεις για εμπορικές συμφωνίες φαίνεται ότι ξεκινούν άμεσα ΕΕ και ΗΠΑ, με κορυφαίο οικονομικό σύμβουλο του προέδρου Τραμπ να αναγγέλλει πως οι δύο πλευρές θα επιδιώξουν τη σύναψη συμβάσεων για αγροτικά προϊόντα και υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG).
Στον απόηχο της συνάντησης την περασμένη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον ανάμεσα στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ, ο Λάρι Κάντλοου με συνέντευξή του στο CBS έκανε γνωστό πως οι διαπραγματεύσεις θα αφορούν τον αγροτικό τομέα γενικά. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, πάντως, κάνουν λόγο για συζητήσεις που θα αφορούν τις εισαγωγές αμερικανικής σόγιας και βοείου κρέατος και τίποτε άλλο πέρα από αυτά τα αγροτικά προϊόντα.
Ο Κάντλοου στη συνέντευξή του σημείωσε ότι στο τελικό κείμενο της συμφωνίας που υπέγραψαν Τραμπ και Γιούνκερ αναφέρεται πως συζήτησαν για ανοικτές αγορές στην αγροτική παραγωγή και στον εργασιακό τομέα. Και όπως και ο ίδιος διερωτήθηκε, «αν δεν είναι ο αγροτικός τομέας μέρος των συζητήσεων, τότε γιατί να γίνουν συζητήσεις για τη σόγια και το βόειο κρέας;».
ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ. Ο οικονομικός σύμβουλος του Τραμπ δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων ή αν αυτές ολοκληρωθούν πριν το εμπορικό τμήμα των ΗΠΑ αποφασίσει τον Σεπτέμβριο την επιβολή δασμών στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα. Ο ίδιος αρκέστηκε στο να υπογραμμίσει πως «η υπόθεση της ΕΕ θα προχωρήσει πολύ γρήγορα και θα έχει ως αποτέλεσμα η Κίνα να βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση».
Πάντως στα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία δημοσιεύονται άρθρα και αναλύσεις που δείχνουν πως μετά τη συνάντηση της περασμένης εβδομάδας ανάμεσα στον Τραμπ και τον Γιούνκερ η εμπορική διαμάχη μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ βαίνει προς αποκλιμάκωση. Την ανάλυση αυτή κάνει και η Deutsche Welle με άρθρο της.
Μάλιστα, οι αναλυτές σημειώνουν πως μετά το τέλος των συνομιλιών διαφάνηκε προσέγγιση των δύο πλευρών. Κάποιοι κάνουν λόγο και για την αρχή μιας νέας φιλίας. Γιούνκερ και Τραμπ συμφώνησαν να επιδιώξουν αμοιβαία την κατάργηση δασμών σε βιομηχανικά προϊόντα, ενώ παράλληλα δεν θα προχωρήσουν στην επιβολή νέων όσο διαρκούν οι διαπραγματεύσεις. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με δηλώσεις του στη γερμανική δημόσια τηλεόραση ARD τόνισε ότι «η συμφωνία με τον Τραμπ για μένα δεν είναι η αρχή μιας νέας φιλίας, αλλά η συνέχιση μιας παλιάς φιλίας. Ο Τραμπ κατά διαστήματα την αξιολογούσε διαφορετικά». Σύμφωνα με τον Γιούνκερ, «ΗΠΑ και ΕΕ δεν είναι σύμμαχοι ορισμένου χρόνου αλλά εφ’ όρου ζωής».
Ο ίδιος όταν ρωτήθηκε τι ήταν αυτό που έκανε τη διαφορά στις συγκεκριμένες συνομιλίες ώστε οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία, είπε: «Η ενδελεχής, συνεπής και συνεχής παρουσίαση των ίδιων των επιχειρημάτων και αριθμών». Κατά τον επικεφαλής της Κομισιόν, «εξήγησα στον Τραμπ πως αν συνυπολογίσει κανείς το εμπόριο προϊόντων, τις υπηρεσίες, τα κέρδη αμερικανικών πολυεθνικών επιχειρήσεων στην Ευρώπη, τότε οι ΗΠΑ έχουν πλεόνασμα κι εμείς έλλειμμα. Ο Τραμπ αμφισβητούσε πάντα αυτά τα στοιχεία, μέχρι που κατάφερα να τον πείσω ότι πρόκειται για στοιχεία αμερικανών στατιστικολόγων…».