Οι φονικές πυρκαγιές στην Ελλάδα εξακολουθούν να απασχολούν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης. Θα ήταν η Γερμανία προετοιμασμένη για παρόμοια φαινόμενα;
«Η Ελλάδα μετά τις πυρκαγιές – Μεταξύ θλίψης και αγωνίας», είναι ο τίτλος άρθρου στην ιστοσελίδα του δελτίου ειδήσεων της δημόσιας τηλεόρασης tagesschau.de που αναφέρει μεταξύ άλλων: «Από τις δασικές πυρκαγιές οι κάτοικοι στο Μάτι έχασαν ολόκληρο το χωριό τους. Η ελληνική κυβέρνηση υπόσχεται γρήγορη στήριξη και προειδοποιεί ότι ο κίνδυνος δεν έχει περάσει».
Το πολιτικό μήνυμα
Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα, «όταν ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επισκέφτηκε χθες το πρωί […] τις πληγείσες περιοχές, δεν είπε τίποτε καινούριο σχετικά με τις υπόνοιες για εμπρησμό. Οι έρευνες είναι δύσκολες και αυτό το γνωρίζουν και οι πολίτες στο Μάτι. Ο Τσίπρας ήθελε κυρίως να ευχαριστήσει τους πυροσβέστες και τους εθελοντές. Διακριτικά και χωρίς μεγάλη συνοδεία των μέσων ενημέρωσης. Το πολιτικό μήνυμα ήρθε αργότερα, από το κέντρο της Αθήνας και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο που είπε πως δεν υπάρχει ούτε διάθεση ούτε χρόνος για πολιτικές συζητήσεις».
Σύμφωνα με την tagesschau.de, στο μεταξύ «έχει δρομολογηθεί βοήθεια εκατομμυρίων. Αυτή τη φορά όλα πρέπει να γίνουν γρήγορα: λίγες εβδομάδες πριν τη μετάβαση της Ελλάδας στη νέα οικονομική ανεξαρτησία και τις ελεύθερες αγορές, η κυβέρνηση χρειάζεται αποδείξεις ότι μπορεί να δράσει γρήγορα».
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ενόψει και του θερμού Αυγούστου που έπεται, ο Τζανακόπολος προειδοποίησε χθες για τον κίνδυνο και νέων πυρκαγιών.
Απροετοίμαστη η Γερμανία για παρόμοιες πυρκαγιές
Οι φονικές πυρκαγιές στην Ελλάδα έχουν πυροδοτήσει και στη Γερμανία μεγάλη δημόσια συζήτηση σχετικά με τον αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιών και τις δυνατότητες πρόληψης και αντιμετώπισής τους.
Την άποψή του καταθέτει σήμερα μέσω της Frankfurter Allgemeine Zeitung ο επιστήμονας Γιόχαν Γκέοργκ Γκολντάμερ, από τους πιο επιφανείς γερμανούς ειδικούς σε θέματα που αφορούν τις δασικές πυρκαγιές.
Ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα της Γερμανίας στο πεδίο της καταπολέμησης πυρκαγιών, σύμφωνα με τον ειδικό, είναι η ισχυρή παρουσία εθελοντών πυροσβεστών στην επαρχία. Τουλάχιστον μέχρι σήμερα, προειδοποιεί ο επιστήμονας. «Δυστυχώς η πυροσβεστική έχει πρόβλημα στελέχωσης. Όλο και περισσότεροι νέοι μεταναστεύουν στα αστικά κέντρα. Λόγω έλλειψης προσωπικού πολλές εθελοντικές πυροσβεστικές υπηρεσίες της επαρχίας έπρεπε να συγχωνευτούν ή και να κλείσουν», όπως λέει.
Σύμφωνα με τον κ. Γκολντάμερ, δεδομένης της περαιτέρω επιδείνωσης του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής πρέπει να επενδυθούν περισσότερα στην εκπαίδευση και τον εξοπλισμό της πυροσβεστικής. «(Στη Γερμανία) για παράδειγμα δεν έχουμε ούτε ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος. Για τέτοιες πυρκαγιές όπως στην Ελλάδα δεν θα ήμασταν προετοιμασμένοι».