Στο έλεος της γραφειοκρατίας καταγγέλλουν ότι βρίσκονται οι πυρόπληκτοι της Ανατολικής Αττικής. Μετά το σοκ που βίωσαν και με συναισθήματα βαθιάς οδύνης καλούνται να ανέβουν έναν νέο Γολγοθά προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στα απολύτως απαραίτητα. «Μας στέλνουν από τον έναν στον άλλον» λένε άνθρωποι που έχασαν τα πάντα. «Μας αντιμετωπίζουν σαν αριθμούς», «Δεν μας σέβονται». Από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκαν τα μέτρα ενίσχυσης των πληγέντων οι πυρόπληκτοι έσπευσαν στα δημαρχεία της περιοχής τους, όμως οι υπάλληλοι δεν είχαν ακόμη καμία ενημέρωση. Τις πρώτες ημέρες μετά την καταστροφή το οδοιπορικό στα καμένα ήταν αποκαλυπτικό της κατάστασης. «Χθες πέρασε ένα συνεργείο με μηχανικούς από το υπουργείο. Εβαλαν στο σπίτι κίτρινη μπογιά ενώ έχει κατεδαφιστεί διότι τους είχαν τελειώσει τα άλλα χρώματα. Οι έλεγχοι γίνονται από χωριστά κλιμάκια. Δεν ήταν μαζί κάποιος από το υπουργείο, από την Πυροσβεστική και από τον Δήμο, με αποτέλεσμα να τρέχουμε από υπηρεσία σε υπηρεσία και από γραφείο σε γραφείο σε αυτή την κατάσταση που είμαστε χωρίς ρούχο να φορέσουμε» έλεγε ο κ. Λαζάρου, κάτοικος της οδού Αγίου Ιωάννη στο Μάτι. Είναι ενδεικτικό ότι οι πληγέντες δεν μπορούσαν να έχουν πρόσβαση ούτε στο συσσίτιο μέχρι να πάρουν στα χέρια τους τις επίσημες βεβαιώσεις.
ΑΛΑΛΟΥΜ. Στα γρανάζια της γραφειοκρατίας έμπλεξαν και όσοι προσπάθησαν να δηλώσουν τα κατεστραμμένα οχήματά τους. Παρότι αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι στο πάρκινγκ της Ραφήνας, όπου βρίσκονται τα καμένα οχήματα, θα υπήρχαν υπάλληλοι του υπουργείου Μεταφορών για να ολοκληρώνουν επί τόπου τη διαδικασία, όσοι έσπευσαν εκεί έβρισκαν μόνο δύο αστυνομικούς οι οποίοι είχαν την ευθύνη της φύλαξης των οχημάτων. Βεβαιώσεις για τη δήλωση καμένων ΙΧ δίνει και η Πυροσβεστική, όμως η διαδικασία απαιτεί κάποιες ημέρες.
Την ίδια στιγμή, αρκετοί είναι οι κάτοικοι που αγωνιούν για το αν θα κληθούν να πληρώσουν με δικά τους έξοδα τα τέλη σύνδεσης των σπιτιών τους με την ΕΥΔΑΠ. Προχθές ενημερώθηκαν ότι οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Υδρευσης θα αναλάβουν την αποκατάσταση του κεντρικού αγωγού, όμως μέχρι χθες δεν είχε διευκρινιστεί τι θα γίνει με τις συνδέσεις των σπιτιών.
ΤΟ ΕΚΤΑΚΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ. Στο μεταξύ χθες ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για τη χορήγηση της εφάπαξ ενίσχυσης των πληγέντων. Αιτήσεις υποβάλλονται στα γραφεία του υπουργείου Υποδομών που λειτουργούν στο Δημαρχείο της Ραφήνας, στο Γυμναστήριο της Ραφήνας αλλά και στο υπουργείο Μεταφορών στου Παπάγου και η διαδικασία θα συνεχιστεί με αλφαβητική σειρά μέχρι τις 8 Αυγούστου. Οσοι δεν προλάβουν τον πρώτο κύκλο αιτήσεων έχουν περιθώριο υποβολής μέχρι τις 30 Οκτωβρίου 2018.
Σε περίπτωση που κάποιος πολίτης έχει κατοικία που έχει υποστεί βλάβες από την πυρκαγιά αλλά δεν έχει καταγράφει από τα αρμόδια κλιμάκια, θα πρέπει να ακολουθήσει την εξής διαδικασία:
– Να μεταβεί στο Δημαρχείο ή στο Γυμναστήριο της Ραφήνας όπου βρίσκονται υπάλληλοι του υπουργείου Περιβάλλοντος.
– Εκεί να δηλώσει στο τοπογραφικό σχέδιο το σημείο όπου βρίσκεται η κατοικία του.
– Να πάει με κάποιον από τους πραγματογνώμονες στο σπίτι προκειμένου να γίνει η αυτοψία.
– Μετά το τέλος της αυτοψίας παραλαμβάνει πιστοποιητικό, το οποίο θα χρειαστεί για όλα τα επόμενα βήματα, δηλαδή για την αίτηση επιδόματος στέγασης, τις οικονομικές ενισχύσεις και τις αποζημιώσεις για τις καταστροφές.
– Στη συνέχεια επιστρέφει στο Δημαρχείο και καταθέτει αίτηση καταγραφής ζημιών. Σε αυτό το έντυπο οι πληγέντες αναφέρουν όλες τις βλάβες που έχει υποστεί η ακίνητη περιουσία τους τόσο στον εσωτερικό όσο και στον περιβάλλοντα χώρο.
– Η αίτηση και αντίγραφο της βεβαίωσης αυτοψίας αποστέλλονται στο υπουργείο το οποίο θα προχωρήσει σε επανέλεγχο των καταστροφών.
Αλλες διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν οι πυρόπληκτοι προκειμένου να αιτηθούν επιδομάτων ή να επανεκδώσουν επίσημα έγγραφά τους που χάθηκαν στην πυρκαγιά είναι οι εξής:
Για δήλωση καμένου αυτοκινήτου:
– Αίτημα στην Πυροσβεστική Υπηρεσία για διενέργεια αυτοψίας. Μετά την καταγραφή ο πολίτης πηγαίνει στην Πυροσβεστική για να παραλάβει αντίγραφο συμβάντος.
Για απομάκρυνση καμένου δέντρου:
– Υπεύθυνοι είναι η Περιφέρεια και ο τοπικός Δήμος.
Για έκδοση άδειας οδήγησης:
– Δήλωση της απώλειάς της σε αστυνομικό τμήμα.
– Αίτηση για έκδοση νέας σε ΚΕΠ, όπου ο ενδιαφερόμενος απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής τελών.
Για έκδοση δελτίου αστυνομικής ταυτότητας:
– Οι πολίτες πρέπει να απευθύνονται στα αστυνομικά τμήματα της περιοχής τους.
– Σε περιπτώσεις ατόμων που νοσηλεύονται ή αδυνατούν να μεταβούν στις αρμόδιες Αρχές λόγω ασθένειας ή κινητικών προβλημάτων αρμόδιος υπάλληλος μεταβαίνει στον τόπο κατοικίας ή νοσηλείας για την παραλαβή των απαιτούμενων δικαιολογητικών.
Για καταβολή εφάπαξ έκτακτου βοηθήματος, ίσου με δύο συντάξεις, στους πυρόπληκτους συνταξιούχους:
– Για όσους έχουν κύρια κατοικία στην περιοχή η καταβολή θα γίνει αυτόματα.
Για όσους δεν έχουν κύρια κατοικία:
– Αίτηση στον ΕΦΚΑ.
– Εντυπο Ε1 φορολογικού έτους 2017 ή 2018, εξιτήριο ή βεβαίωση δημόσιου ή ιδιωτικού νοσηλευτικού ιδρύματος, στην περίπτωση που φέρουν βαρύ τραυματισμό.