«Η καλύτερη επικοινωνία», λένε στο Κίνημα Αλλαγής, «είναι η αλήθεια». Αυτή την τακτική λοιπόν εφάρμοσαν –και εκτός από το να ζητούν την απομάκρυνση της κυβέρνησης, έκαναν και κάτι ακόμα: έφτιαξαν ένα χρονολόγιο της πυρκαγιάς στο Μάτι και των ημερών που ακολούθησαν. Η μία μετά την άλλη όλες οι πληροφορίες για την τραγωδία συγκεντρώθηκαν με ώρα και ημερομηνία. Η πρώτη εκδοχή παρουσιάστηκε στη Φώφη Γεννηματά τη Δευτέρα, στην οποία συμπλήρωσε και αυτή τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή της, ενώ το τελικό κείμενο κατατέθηκε χθες στη Βουλή.
Τι μαθαίνουμε από το χρονολόγιο; Οτι, για παράδειγμα, έξι μόλις λεπτά προτού κλείσει η Λεωφόρος Μαραθώνος, ο Νίκος Τόσκας σε δηλώσεις του μιλούσε μόνο για τις φωτιές της Κινέτας –«το σημαντικό είναι να μην υπάρξουν ανθρώπινα θύματα». Οτι κάτοικοι στο Μάτι με έκκληση στα ΜΜΕ ζητούσαν ήδη από τις 20.23 να σταλούν φουσκωτά γιατί υπήρχαν εγκλωβισμένοι στην παραλία. Οτι περίπου την ίδια ώρα οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Κινέτα ήταν ακόμη περισσότερες από ό,τι στο Μάτι και στη Ραφήνα. Οτι η πρώτη δημόσια παράκληση της Πυροσβεστικής για απομάκρυνση από τις περιοχές που καίγονται ήρθε αφότου ο δήμαρχος της περιοχής άρχισε να κάνει λόγο για τους πρώτους νεκρούς και ότι οι κλήσεις των πολιτών στο 199, τον αριθμό στον οποίο τους προέτρεπαν οι επίσημες ανακοινώσεις να προστρέχουν, δεν είχαν αποτέλεσμα.
Το χειρότερο; Οτι η πρώτη επίσημη πληροφορία για νεκρούς κατοίκους ήρθε από τον πρόεδρο των εργαζομένων του ΕΚΑΒ αρκετά λεπτά προτού ξεκινήσει η ενημέρωση του Πρωθυπουργού, ενώ δύο σοροί είχαν ήδη μεταφερθεί στο Σισμανόγλειο. Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, δε, οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού ανέβαζαν «stories» στο Ιnstagram, ο αρχηγός της Πυροσβεστικής δεν ήξερε τις απαντήσεις στις «ανώδυνες» ερωτήσεις Τσίπρα, ενώ οι δυνάμεις στα Γεράνεια Ορη ήταν ακόμα περισσότερες από όσες στη Ραφήνα.
ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ. Σημείο σημείο, το Κίνημα Αλλαγής παρουσίασε με λεπτομέρεια τον ελλιπή χειρισμό των Αρχών και την επικοινωνιακή τακτική του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος, όπως λένε, επέλεξε, παρότι γνώριζε ότι υπήρχαν θύματα, να αποφύγει τις δύσκολες ερωτήσεις το βράδυ της Δευτέρας. Την επόμενη μέρα Νίκος Τόσκας και Δημήτρης Τζανακόπουλος αρνήθηκαν τις επιχειρησιακές ευθύνες, χωρίς να ξεκαθαρίζουν αν όντως υπήρξε εντολή εκκένωσης ή όχι, γιατί θεωρήθηκε πως δεν είναι υλοποιήσιμη. Με βάση αυτό το χρονολόγιο, η βουλευτής της περιοχής (Αττική) και υπεύθυνη για την πολιτική προστασία της ΔΗΣΥ Εύη Χριστοφιλοπούλου κατέθεσε εννέα ερωτήματα προς τον Πάνο Σκουρλέτη, σημειώνοντας επίσης πως η απώλεια των ανθρώπινων ζωών ήταν αποτέλεσμα της παραβίασης του θεσμικού πλαισίου, της αγνόησης του επιπέδου κινδύνου της πυρκαγιάς, της καθυστερημένης αντίδρασης μετά το ξέσπασμά της και της λανθασμένης εκτίμησης για την πορεία της.
Δεν είναι όμως μόνο θεωρητική η ευθύνη της πολιτείας, με τη Χριστοφιλοπούλου να κάνει λόγο για παράλειψη εκκένωσης των περιοχών που επλήγησαν, για το εθνικό σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης που δεν λειτούργησε ποτέ και την υποβάθμιση του κινδύνου από μεριάς των Αρχών. Σε επιχειρησιακό επίπεδο, οι ευθύνες αφορούν το «σπασμωδικό» κλείσιμο της Μαραθώνος, την ελλιπή ενίσχυση εναέριων μέσων, την καθυστερημένη διάσωση από το Λιμενικό, την καθυστερημένη κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Στο Κίνημα Αλλαγής πάνε και ένα βήμα παραπέρα, καταγγέλλοντας πως τα τρία τελευταία χρόνια με τις επιλογές της η κυβέρνηση οδήγησε στη σταδιακή αποψίλωση της Πυροσβεστικής. Οσο για τον «κυβερνητικό εμπαιγμό» στο Κέντρο Επιχειρήσεων, θεωρούν ότι η ύπαρξη θυμάτων αποκρύφτηκε από τον Αλέξη Τσίπρα και «παρουσιάστηκε μια ψευδής εικόνα ύφεσης της φωτιάς».
Εκτός από τα ερωτήματα, ζητούν από τον υπουργό Εσωτερικών να δώσει αντίγραφο των καταγεγραμμένων κλήσεων στην Πυροσβεστική, μαζί με τις αντίστοιχες σε ΕΚΑΒ, ΕΚΕΠΥ και νοσοκομεία, όπου μεταφέρθηκαν νεκροί και τραυματίες, για να γίνει σαφές ποιος ήξερε τι και πότε, ώστε οι ευθύνες (πολιτικές και ποινικές) να αποδοθούν αναλόγως.