Εχουν περάσει σχεδόν τέσσερα χρόνια από τότε που η Νατάλια Ποκλόνσκαγια πέταξε τα ουκρανικά διακριτικά για να φορέσει τον μανδύα της γενικής εισαγγελέως της ρωσικής πλέον Κριμαίας. Και τώρα κατηγορείται ξανά για «προδοσία». Αλλά αυτή τη φορά εναντίον του Κρεμλίνου.
Η Νατάλια είναι εδώ και δύο χρόνια βουλευτής με το κυβερνών κόμμα Ενωμένη Ρωσία. Και στις 19 Ιουλίου ήταν το μόνο μέλος αυτού του κόμματος που καταψήφισε τη μεταρρύθμιση για τις συντάξεις, με βάση την οποία η ηλικία συνταξιοδότησης για τους άνδρες αυξάνεται από τα 55 στα 60 και για τις γυναίκες από τα 55 στα 63. Η επιλογή αυτή ήταν ιδιαίτερα τολμηρή αν λάβει κανείς υπόψη ότι η ηγεσία του κόμματος είχε προειδοποιήσει πως διαφωνίες δεν θα γίνουν δεκτές. Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας Σεργκέι Νεβέροφ υπαινίχθηκε πως η Ποκλόνσκαγια πρέπει να παραιτηθεί. Αλλά εκείνη απάντησε ότι την εξέλεξαν οι ψηφοφόροι και οφείλει να κάνει το καθήκον της απέναντί τους.
Το κόμμα την αποκήρυξε. Αλλά ο λαός την ανακήρυξε ηρωίδα. Πολλοί από τους διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν το Σάββατο (με πρωτοβουλία του Κομμουνιστικού Κόμματος) και την Κυριακή (με πρωτοβουλία του Ελευθεριακού Κόμματος και του Ιδρύματος κατά της διαφθοράς του Αλεξέι Ναβάλνι) κρατούσαν πανό με τη φωτογραφία της. Και να σκεφθεί κανείς ότι πριν από έναν μόλις χρόνο η Ποκλόνσκαγια είχε προκαλέσει κατακραυγή επειδή είχε ηγηθεί μιας σταυροφορίας υπερορθοδόξων και μοναρχικών κατά της ταινίας «Ματίλντα», την οποία είχαν χαρακτηρίσει βλάσφημη επειδή παρουσίαζε τη σχέση του τελευταίου τσάρου Νικόλαου Β’ με μια μπαλαρίνα του θεάτρου Μαριίνσκι της Πετρούπολης.
Γεννημένη στο Λουγκάνσκ, πρωτεύουσα της μιας από τις δύο δημοκρατίες της Ανατολικής Ουκρανίας που διεκδικούν την αυτονομία τους, η Ποκλόνσκαγια παραιτήθηκε από τη γενική εισαγγελία όπου εργαζόταν τρεις ημέρες μετά τον θρίαμβο της Επανάστασης στην Πλατεία Μεϊντάν, μιλώντας για «αντισυνταγματικό πραξικόπημα». Και στις 11 Μαρτίου, πριν ακόμη η προσάρτηση της Κριμαίας εγκριθεί με δημοψήφισμα, δέχθηκε την πρόταση –που είχαν αρνηθεί τέσσερις άνδρες πριν από αυτήν –να τοποθετηθεί γενική εισαγγελέας της Κριμαίας. Ομορφη, ξανθιά με γαλανά μάτια, έκαψε καρδιές στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που έδωσε. Η φήμη της έφτασε ώς την Ιαπωνία, όπου της αφιέρωσαν τραγούδια, ηλεκτρονικά παιχνίδια και κόμικς.
Στην Ουκρανία, αντίθετα, παραπέμφθηκε σε δίκη. Και στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν η μοναδική γυναίκα που περιελήφθη στη μαύρη λίστα των ουκρανών αυτονομιστών και των ρώσων ιδιωτών στους οποίους επιβλήθηκαν κυρώσεις.
Ως γενική εισαγγελέας, η Ποκλόνσκαγια δεν δίστασε να ασκήσει διώξεις εναντίον της μειονότητας των Τατάρων ή να λάβει μέρος στη σύλληψη του σκηνοθέτη Ολεγκ Σεντσόφ, ο οποίος βρίσκεται σήμερα στην 78η ημέρα απεργίας πείνας σε μια φυλακή της Σιβηρίας. Για τις επιδόσεις της αυτές ανταμείφθηκε με την προαγωγή της σε στρατηγό και με την εκλογή της στη Δούμα. Από τότε που εγκαταστάθηκε στη Μόσχα, όμως, έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο: φανατική θρήσκα και οπαδός του τελευταίου τσάρου της Ρωσίας. Ούτε αυτό ούτε η εκστρατεία της κατά της ταινίας «Ματίλντα» τής είχαν κοστίσει. Η αρνητική της ψήφος όμως στο νομοσχέδιο για το Συνταξιοδοτικό άλλαξε τα δεδομένα. Την περασμένη Πέμπτη, στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής με αντικείμενο την εποπτεία των εισοδημάτων των βουλευτών που έγινε υπό την προεδρία της, από τα 17 μέλη παρέστησαν μόνο τρία. Και κανένα από την Ενωμένη Ρωσία. Η νεαρή βουλευτής δεν έχασε όμως την ψυχραιμία της. Ανήγγειλε ότι θα καταγγείλει τη συμπεριφορά των συναδέλφων της. Το κοινοβούλιο, είπε, είναι σοβαρή υπόθεση.