Φουσκώνουν μήνα με τον μήνα οι φόροι που μένουν απλήρωτοι στην Εφορία, παρά το μπαράζ των κατασχέσεων στους τραπεζικούς λογαριασμούς και τις δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων που έχει εξαπολύσει ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός.
Οι φορολογούμενοι δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα και να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Ετσι, τον Ιούνιο, έναν μήνα πριν ξεκινήσει ο γολγοθάς της πληρωμής των φόρων, νοικοκυριά και επιχειρήσεις άφησαν απλήρωτες οφειλές 428 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές, αυτές δηλαδή που δημιουργήθηκαν από την αρχή του έτους, να έχουν αγγίξει τα 5,2 δισ. ευρώ από 4,764 δισ. ευρώ που ανέρχονταν τον Μάιο. Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών (νέων και παλιών) προς το Δημόσιο ανήλθε στα 101,359 δισ. ευρώ.
Και όσο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξάνονται, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων συνεχίζει να πατάει το γκάζι των κατασχέσεων. Τον περασμένο μήνα η Εφορία ενεργοποίησε κατασχέσεις και αναγκαστικά μέτρα σε ακόμη 9.032 φορολογουμένους. Μέχρι το τέλος Ιουνίου οι οφειλέτες που έχουν βιώσει τον εφιάλτη των κατασχέσεων έφθασαν τους 1.137.235 (από 1.128.203 τον Μάιο) ή στο 67,13% των 1.694.042 φορολογουμένων στους οποίους υπάρχει η δυνατότητα επιβολής αναγκαστικών μέτρων.
ΝΕΑ ΕΚΡΗΞΗ. Στο υπουργείο Οικονομικών φοβούνται νέα έκρηξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους επόμενους μήνες που θα πέσουν μαζεμένες οι φορολογικές υποχρεώσεις και κάθε μήνα θα πρέπει να εξοφλούν ένα ή δύο ραβασάκια.
Χθες ήταν η τελευταία ημέρα για την καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος που προέκυψε από την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Η καμπάνα έχει χτυπήσει για 2.528.401 φορολογουμένους, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν συνολικά 3,328 δισ. ευρώ ή 1.316 ευρώ κατά μέσο όρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2017. Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι, την ίδια ημέρα, ένας στους τέσσερις φορολογουμένους με χρεωστικό εκκαθαριστικό δεν κατάφερε να πληρώσει την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος. Οι εισπράξεις του Ιουλίου αποτελούν κρας τεστ για τα φορολογικά έσοδα, τα οποία εμφανίζουν ανησυχητικά σημάδια κόπωσης. Ρωγμές καταγράφονται στις εισπράξεις από τον φόρο εισοδήματος αλλά και στον ΦΠΑ, τα έσοδα του οποίου στο πρώτο εξάμηνο του έτους κινούνται χαμηλότερα σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, παρά τη σημαντική αύξηση του τουρισμού και την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ.