Το πλήγμα για τον Αλέξη Τσίπρα είναι πολύ ισχυρό, τόσο επικοινωνιακά όσο και πολιτικά. Το χτύπημα στο ηγετικό προφίλ του Πρωθυπουργού είναι ακόμα πιο δυνατό στη σκιά της μεγάλης τραγωδίας στο Μάτι. Και ενώ οι περισσότερες κινήσεις τα τελευταία χρόνια «έβγαιναν» στον Πρωθυπουργό, σε αυτή εδώ την τραγική κατάσταση, όποια πρωτοβουλία αναλαμβάνει δεν αλλάζει την αρνητική εικόνα.
Το δυνατό χαρτί της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ υφίσταται την πιο σκληρή κριτική από την ημέρα που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας. Το κλίμα είναι ιδιαίτερα βαρύ, όχι απλά για την κυβέρνηση αλλά και για τον Πρωθυπουργό, για τον οποίο υψώνεται τις τελευταίες ώρες τείχος προστασίας. Μεταξύ των κινήσεων που έχουν αποφασιστεί για την αλλαγή του κλίματος και ανακοινώθηκαν από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο χθες το απόγευμα είναι η προαναγγελία για κατεδαφίσεις 3.185 αυθαιρέτων (2.500 σε δασική έκταση και 685 στον αιγιαλό), με την επισήμανση ότι τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Εσωτερικών σε συνεργασία με την Περιφέρεια επιταχύνουν τη διαδικασία προτεραιοποίησης της σχετικής λίστας. «Η απόφαση του Πρωθυπουργού είναι σαφής: η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να συγκρουστεί με τα συμφέροντα για να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για την αποφυγή παρόμοιας καταστροφής στο μέλλον» τόνισε ο Τζανακόπουλος και έστρεψε τα πυρά του κατά ΜΜΕ και του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη για τη χθεσινή του συνέντευξη Τύπου, λέγοντας: «Η κριτική προς την κυβέρνηση είναι και θεμιτή και αναγκαία. Ομως είναι άλλο η κριτική, άλλο η πολιτική αντιπαράθεση και άλλο η επικοινωνιακή τυμβωρυχία».
Η επιδίωξη πάντως είναι να μην εξαϋλωθεί το πολιτικό κεφάλαιο Τσίπρας, καθώς με αυτό θα πορευθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στον δρόμο για τις εκλογές, όποτε αυτές γίνουν. Αρα σε αυτή την πολύ αρνητική ατμόσφαιρα για την κυβέρνηση επιχειρείται να προστατευθεί πάση θυσία ο Τσίπρας και να μην τρωθεί άλλο το προφίλ του. Και όπως σε κάθε πολεμική μάχη, έτσι και στον δρόμο προς τις εκλογές ο «στρατός» του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να πάει με χαμηλό ηθικό και με βαριά τραυματισμένο πολιτικά αρχηγό.
Είναι μικρός ακόμη… Στο πλαίσιο αυτό, μόνο τυχαία δεν ήταν η χθεσινή κίνηση του Χριστόφορου Βερναρδάκη, υπουργού Επικρατείας και στενού συνεργάτη του Πρωθυπουργού, να εμφανιστεί και με συνέντευξη Τύπου (ραδιοσταθμός Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, Πρακτορείο 104,9 FM) και να ζητήσει να μη χτυπούν τον Τσίπρα, επικαλούμενος το 44ο έτος της ηλικίας του.
«Να μη βάλλεται ένας άνθρωπος ο οποίος είναι 44 ετών και έχει φορτωθεί όχι μόνο τις πολεοδομικές, χωροταξικές αδυναμίες της πολιτικής προστασίας, τις αδυναμίες πυρόσβεσης, αλλά και το οικονομικό έγκλημα που έχει συντελεστεί απέναντι στη χώρα, όπως και το έγκλημα στο κοινωνικό κράτος» τόνισε ο Βερναρδάκης και συμπλήρωσε ότι εάν προσωποποιούμε την πολιτική ευθύνη, θα πρέπει να παραιτηθεί το 1/3 των βουλευτών της σημερινής Βουλής.
Η λογική του πρωθυπουργικού επιτελείου στην προσπάθειά του να αλλάξει το κλίμα και να προστατεύσει τον Τσίπρα είναι να γίνεται σύγκριση και επίκληση παλαιότερων καταστροφών και κρίσεων και να τίθενται ερωτήματα, όπως: «Παραιτήθηκε κανείς για τις φωτιές του 2007 ή τον σεισμό του 1999;».