Δέκα ημέρες μετά την εθνική τραγωδία που χτύπησε τη χώρα και άφησε πίσω της τουλάχιστον 90 νεκρούς, δέκα ημέρες όπου η κυβέρνηση στο μεγαλύτερο μέρος της κρυβόταν ή αναζητούσε απίστευτες δικαιολογίες για να μην αναλάβει την ουσιαστική ευθύνη κι όχι το «άδειο πουκάμισο» της πολιτικής ευθύνης, τρεις υπουργοί έδωσαν συνέντευξη τύπου.
Επί 10 ημέρες ουδέποτε τρεις υπουργοί δεν εμφανίστηκαν μαζί, πλην της συνέντευξης Τύπου – ντροπή από τους κ. Τζανακόπουλο και Τόσκα. Κι όμως, σήμερα εμφανίστηκαν οι κ. Γ. Σταθάκης, Π. Σκουρλέτης και Σ. Φάμελλος να μιλήσουν για τα μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση για τα αυθαίρετα.
Χρειάστηκαν πάνω από μία ώρα για να ανακοινώσουν κατεδαφίσεις, και να πουν ότι προχωρούν σε μέτρα που θα σταματήσουν το διαχρονικό πρόβλημα της αυθαίρετης δόμησης.
Την ώρα δηλαδή που «βράζει» η κοινωνία και ζητά να αποδοθούν οι ευθύνες γι’ αυτό το μαζικό έγκλημα, η κυβέρνηση γυρίζει ξαφνικά σελίδα και στρέφει τα φώτα της δημοσιότητας στα αυθαίρετα, ένα πρόβλημα που είναι εδώ και δεκαετίες στην Ελλάδα, με ευθύνη και της παρούσας κυβέρνησης η οποία έφερε νόμο για την τακτοποίηση αυθαιρέτων στη λογική «το αφεντικό τρελάθηκε».
Βεβαίως, ο κ. Σκουρλέτης μας είπε ότι δεν αντιλαμβάνεται την κριτική που γίνεται για επιχείρηση αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης διότι το πρόβλημα των αυθαιρέτων πρέπει κάποτε να λυθεί.
Στη γραμμή που χάραξε από τις πρώτες ημέρες ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος κουνούσε το δάκτυλο στους κατοίκους του Ματιού γιατί έχτιζαν μάντρες, το Μέγαρο Μαξίμου παίζει από χθες το παιχνίδι της απόδοσης ευθυνών στους αυθαιρετούχους. Με υποσχέσεις για τουλάχιστον 3 χιλιάδες κατεδαφίσεις εκτιμά ότι θα απομακρύνει το ενδιαφέρον από τις καμένες περιοχές, από τους νεκρούς, από την οργή για την εγκληματική αδιαφορία, από τις αποκαλύψεις για τα τραγικά λάθη που έγιναν και τα οποία βαρύνουν και τον ίδιο τον πρωθυπουργό.
Το θέμα των αυθαιρέτων θα μπορούσε άλλωστε να αποτελέσει αντικείμενο ενασχόλησης τριών υπουργών σε κάποια άλλη φάση, άλλωστε η κυβέρνηση ετοίμαζε νομοσχέδιο για τις οικιστικές πυκνώσεις που θα ήταν «κερκόπορτα» για πολλές νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων και σε δασικές περιοχές.
Φαίνεται ότι οι υπηρεσίες των υπουργείων Περιβάλλοντος και Εσωτερικών δούλεψαν… σκληρά για να είναι έτοιμοι σήμερα οι υπουργοί να ανακοινώσουν τα μέτρα που ανακοίνωσαν…
Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός σήμερα κατατίθεται στη Βουλή τροπολογία που δημιουργεί ένα μεταβατικό πλαίσιο με επιτάχυνση παρεμβάσεων και δυνατότητα κατεδάφισης σε περιοχές αναδασωτέες, πυρόπληκτες, με ρέματα και για ετοιμόρροπα κτίρια.
Μίλησε για συνοπτική διαδικασία από επιθεωρητές δόμησης και με δυνατότητα ένστασης εντός 15 ημερών απευθείας στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Τα αυθαίρετα όπως είπε είναι 2.500 δασικά και 700 σε παραλίες στην Περιφέρουν αττικής και πρόθεση της κυβέρνησης είναι να επιταχυνθούν οι κατεδαφίσεις. Μάλιστα όπως διευκρίνισε είπε ότι έχουν εξασφαλιστεί κονδύλια ύψους 5 εκατ. ευρώ.
Όπως είπε ο κ. Σταθάκης η χωροταξική πολιτική της κυβέρνησης έχει ολοκληρωθεί θεσμικά και έχει κάνει μεγάλες τομές και πολλές πράγματα ήδη.
Ανέφερε μάλιστα ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τη θεσμοθέτηση του Κτηματολογίου.
Η αδειοδότηση των κτισμάτων θα γίνεται ηλεκτρονικά από τον Οκτώβριο.
Ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης αναφέρθηκε στο έργο των συνεργείων καταγραφής από την επομένη – όπως είπε – της φονικής πυρκαγιάς.
Ανακοίνωσε ότι θα ακολουθήσουν και άλλα μέτρα ριζικής αναθεώρησης και επανασχεδιασμού του τομέα Πολιτικής Προστασίας. Στην κατεύθυνση αυτή κατατίθεται τροπολογία για την απλούστευση διαδικασιών με λιγότερα έγγραφα οι πολίτες να τύχουν των προβλεπόμενων αποζημιώσεων όχι μόνο για την πρώτη κατοικία αλλά και για τη δευτερεύουσα.
Επίσης, ανακοίνωσε ότι οι οικονομικές ενισχύσεις που θα δοθούν στους πληγέντες δεν κατάσχονται ούτε συμψηφίζονται με οφειλές των δικαιούχων προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία, τις τράπεζες ή άλλους φορείς.
«Η εντολή που έχει δοθεί είναι να τρέξουν, να υλοποιήσουν τους νόμους», είπε ο κ. Σκουρλέτης.
Για μια ακόμη φορά ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στην παθογένεια της άναρχης δόμησης, αποτέλεσμα όπως είπε συγκεκριμένων συμφερόντων και πελατειακής σχέσης.
Λαμβάνουμε μέτρα ώστε κανέενας πολίτης να μην εγκλωβιστεί σε μάνδρα κανένας πολίτης να μη χάσει τη ζωή του, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος