Το Βερολίνο έστειλε χθες νέο αυστηρό μήνυμα στην Αθήνα. Αναψε μεν το πράσινο φως για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης των 15 δισ. ευρώ αλλά διεμήνυσε στην Ελλάδα ότι θα πρέπει να τηρεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Ετσι, μία μέρα μετά το ΔΝΤ, το οποίο συνιστά καμία αντιστροφή στις μεταρρυθμίσεις που έχουν υιοθετηθεί από την κυβέρνηση, έρχεται η Γερμανία να ζητήσει πλήρη υλοποίηση των μέτρων από την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η περικοπή των συντάξεων. Οι εντολές αυτές αποτελούν μια πρόγευση των μεταμνημονιακών ελέγχων που θα διενεργούν οι δανειστές, οι οποίοι θα ξεκινήσουν στις αρχές Οκτωβρίου.
Χθες, η Επιτροπή Προϋπολογισμού του γερμανικού Κοινοβουλίου υπερψήφισε την εκταμίευση της δόσης των 15 δισ. ευρώ για τη χώρα μας, αλλά την ίδια στιγμή αποφάσισε ότι η ίδια Επιτροπή θα αποφασίζει και για την επιστροφή στην Ελλάδα των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατεί η Bundesbank. Προϋπόθεση για τη συγκατάθεση της Επιτροπής θα είναι, σύμφωνα με την απόφαση, η υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα.
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς μιλώντας αποκλειστικά στο ελληνικό πρόγραμμα της Deutsche Welle μετά το τέλος της σύσκεψης, αφού τόνισε πως «ήταν μια καλή σύσκεψη στην Επιτροπή», πρόσθεσε ότι «δόθηκε στήριξη στα μέτρα που είναι ακόμη αναγκαία για την Ελλάδα, ώστε τώρα το πρόγραμμα να μπορεί να λήξει και η Ελλάδα να είναι μελλοντικά σε θέση να σταθεί στα πόδια της».
ΤΟ ΜΠΛΟΚΟ. Το Βερολίνο είχε μπλοκάρει την εκταμίευση των 15 δισ. ευρώ μετά την απόφαση της κυβέρνησης να αναστείλει για 6 μήνες την αύξηση του ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου (Σάμος, Λέσβος, Χίος, Κως, Λέρος) χωρίς πρώτα να το έχει συζητήσει στο Eurogroup. Ετσι, η Αθήνα υποχρεώθηκε να δεσμευτεί ότι θα κάνει περικοπές 28 εκατομμυρίων ευρώ, κυρίως από κονδύλια του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.
Tο μέτρο αυτό ήταν άνευ ουσιαστικής σημασίας για τον κρατικό προϋπολογισμό και το συνολικό πρόγραμμα της Ελλάδας, αλλά η Επιτροπή της Μπούντεσταγκ επιμένει να τίθενται ενώπιόν της όλα τα θέματα που σχετίζονται με τον προϋπολογισμό.
Παρότι η συνεδρίαση της Επιτροπής πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών, σύμφωνα με πληροφορίες της Deutsche Welle ακούστηκαν προτάσεις ακόμα και για απόρριψη της δόσης, κυρίως από τους Φιλελεύθερους και το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία. Οι προτάσεις δεν συγκέντρωσαν την απαιτούμενη πλειοψηφία και έτσι η γερμανική κυβέρνηση θα ανάψει τελικά το πράσινο φως για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης του τρίτου προγράμματος προς την Ελλάδα.
Στην ημερήσια διάταξη της Επιτροπής Προϋπολογισμού τέθηκε και υπερψηφίστηκε η πρόταση των βουλευτών των κυβερνητικών κομμάτων σύμφωνα με την οποία η Επιτροπή θα αποφασίζει και για την επιστροφή στην Ελλάδα των κερδών που αποφέρει η αγορά ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ και τα οποία προωθούνται στη συνέχεια στις εθνικές κεντρικές τράπεζες, εν προκειμένω στην Bundesbank.
Τα κέρδη της Bundesbank αποτυπώνονται στον κρατικό προϋπολογισμό ενώ εξηγώντας την απόφαση στην Deutsche Welle κοινοβουλευτικός παράγοντας έκανε λόγο για «συμβολική» απόφαση: κατ’ αυτόν τον τρόπο, οι βουλευτές των κυβερνητικών κομμάτων στην Επιτροπή Προϋπολογισμού και κυρίως τα δύο χριστιανικά CDU και CSU ήθελαν να στείλουν το μήνυμα ότι η Ελλάδα θα πρέπει και στο μέλλον να τηρεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.
Πιέσεις στα ομόλογα
Το «ναι μεν, αλλά» του ΔΝΤ για το χρέος αλλά και τα αυστηρά μηνύματα του Ταμείου προς την κυβέρνηση ότι δεν υπάρχουν περιθώρια υπαναχώρησης στις μεταρρυθμίσεις έφεραν ρευστοποιήσεις στα ελληνικά ομόλογα. Η απόδοση του 10ετούς «τσίμπησε» και χθες και βρέθηκε μια ανάσα από το 4%. Συγκεκριμένα, κινήθηκε στο 3,96%, όσο ήταν στις αρχές Ιουλίου, ενώ τις προηγούμενες ημέρες κινούνταν στο επίπεδο του 3,85%. Η απόδοση του 7ετούς τίτλου διαμορφώνεται στο 3,52%, του 5ετούς στο 3,03% και του μονοετούς στο 1,03%.