Η κεντρική γραμμή της κυβέρνησης αποτυπώνεται σε ακριβώς 11 λέξεις επί της ουσίας: η ευθύνη για την τραγωδία ανήκει σε όσους έχτισαν τα αυθαίρετα. Υπό τη σκιά της τραγωδίας στο Μάτι και το βαρύ πολιτικό κλίμα για την κυβέρνηση, το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί τα τελευταία δύο εικοσιτετράωρα μια επικοινωνιακή αντεπίθεση με επίκεντρο τα αυθαίρετα στην περιοχή της τραγωδίας και την εντολή του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για… μπουλντόζες.
Και ενώ ακόμα δεν έχει υπάρξει ουσιαστικά κίνηση ή πρωτοβουλία για να πραγματωθεί η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης από τον Τσίπρα, καθώς δεν έγινε καρατόμηση ή δεν υπεβλήθη παραίτηση, το σκηνοθετικό πλάνο του Μαξίμου έχει στο φόντο τα αυθαίρετα, ενώ εξελίσσεται το παιχνίδι της απόδοσης ευθυνών στους αυθαιρετούχους.
Σε αυτό το πλάνο, με τη σκηνοθεσία του πρωθυπουργικού γραφείου, μπήκαν στο κάδρο τρία μέλη της κυβέρνησης: ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης και ο αναπληρωτής του Σωκράτης Φάμελλος. Υστερα από μπαράζ εμφανίσεων του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου και την συνέντευξη Τύπου του ιδίου και του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα που επικρίθηκε σφόδρα, επελέγη ως αντιπερισπασμός –κατά την επιχειρηματολογία της αντιπολίτευσης –να ανέβει το έργο «αυθαίρετα» και «μπουλντόζες».
Το ενδιαφέρον όμως και άκρως προκλητικό, κατά τα κεντρικά στελέχη της αντιπολίτευσης, μείζονος και ελάσσονος, είναι ότι η κυβέρνηση, ξεπερνώντας και την όποια κόκκινη γραμμή υπήρχε, δείχνει τους πολίτες ως ενόχους για τα αυθαίρετα! Παράλληλα, στο επικοινωνιακό κυβερνητικό μωσαϊκό προστέθηκε και η προσφιλής τακτική του ΣΥΡΙΖΑ για επίθεση στα ΜΜΕ και στην αντιπολίτευση, στους οποίους και καταλογίζει τυμβωρυχία.
Αν και ο υπουργός Εσωτερικών είπε χθες πριν από τη συνέντευξη (Αnt1) ότι δεν αντιλαμβάνεται την κριτική που γίνεται ως επιχείρηση αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης, επισήμανε ότι το πρόβλημα των αυθαιρέτων πρέπει κάποτε να λυθεί. Στην ίδια λογική, ο Φάμελλος εμφανίστηκε –κατά τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ –προκλητικός και αμετανόητος και απαντώντας στη Βουλή στον Ανδρέα Λοβέρδο κατά τη διάρκεια σφοδρής αντιπαράθεσής τους επέρριψε –στο πλαίσιο της κυβερνητικής γραμμής που έχει χαραχθεί εσχάτως –την ευθύνη στο χτίσιμο των αυθαιρέτων στην περιοχή. Μάλιστα, υποστήριξε πως για την εθνική τραγωδία η ευθύνη δεν ανήκει στην κυβέρνηση, αλλά σε όσους έχτισαν και ανέχθηκαν τα αυθαίρετα.
Η χθεσινή συνέντευξη Τύπου είχε στο επίκεντρό της τα αυθαίρετα, καθώς στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν αποφασίσει αυτό το «όπλο» να το αξιοποιήσουν στο έπακρο, στην προσπάθεια να εξέλθουν της ιδιαίτερα δύσκολης κατάστασης στην οποία βρίσκονται. Η γραμμή που εκπέμπεται από το πρωθυπουργικό γραφείο είναι επί της ουσίας «μπουλντόζες παντού», δηλαδή γκρέμισμα των αυθαιρέτων και στη συνέχεια γκρέμισμα της παρούσας κυβέρνησης μέσω ριζικού ανασχηματισμού, αλλά και αναδόμησης δομών του κρατικού μηχανισμού, όπου αυτό είναι εφικτό, όπως π.χ. στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, κατά την πρόσφατη απόφαση που ελήφθη σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. Σε επικοινωνιακό και πολιτικό επίπεδο στο πρωθυπουργικό επιτελείο, αν και δεν έχει γίνει τίποτα στο πεδίο των αυθαιρέτων (διαχρονικό πρόβλημα) και από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ επί τριάμισι χρόνια, αποφάσισαν να δώσουν έμφαση στην επιχείρηση «μπουλντόζες» και στο άμεσο γκρέμισμα περίπου 3.200 κτισμάτων.
Η προσπάθεια της κυβέρνησης είναι να μεταθέσει τη συζήτηση από τις βαρύτατες πολιτικές της ευθύνες στο πεδίο των αυθαιρέτων, σημειώνουν στα «ΝΕΑ» κεντρικοί παράγοντες της αντιπολίτευσης, ενώ ο Φάμελλος είπε χθες ότι είναι καταπατημένη δασική έκταση το οικόπεδο στο οποίο κατέφυγαν για σωτηρία και εν τέλει βρήκαν τον θάνατο 26 πολίτες στο Μάτι.
Στο πλαίσιο της κυβερνητικής επιχείρησης εντάσσεται και η κίνηση του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή να ζητήσει από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών τον έλεγχο μόνο των ενδεχόμενων πολεοδομικών ευθυνών για την τραγωδία στην Ανατολική Αττική, αν και, όπως τον κατηγόρησε χθες η ΝΔ διά του αρμόδιου τομεάρχη Νίκου Παναγιωτόπουλου, δεν ζήτησε τον πλήρη έλεγχο όλων των συνθηκών και παραγόντων που οδήγησαν σε αυτή την πρωτοφανή τραγωδία, προκειμένου να οδηγηθούμε στους υπαιτίους.
Ακόμη και ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, πολιτικός προϊστάμενος του μηχανισμού πολιτικής προστασίας, αναγκάστηκε την Τετάρτη να παραδεχτεί ότι «θα ήταν προκλητικό να λέει κανείς ότι έγιναν όλα καλά με τόσους νεκρούς», μιλώντας στην τηλεόραση του Αnt1.
Παράθυρο για αντικαταστάσεις. Και ενώ το έργο «μπουλντόζες» και «γκρέμισμα αυθαιρέτων» με συνοπτικές διαδικασίες θα εξελίσσεται τις επόμενες ημέρες, ήδη συζητούνται οι επόμενες κινήσεις για αντικαταστάσεις και «καρατομήσεις». Ο Σκουρλέτης που ανέλαβε ρόλο με εμφανίσεις και στα ΜΜΕ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν αντικαταστάσεις, όταν αποδοθούν οι ευθύνες και εντοπιστούν τα λάθη που έγιναν.