Δεν είναι μόνο οι πυρκαγιές, ούτε οι πλημμύρες. Οπως καταγγέλλει ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Μανιάτης, το υπουργείο Υποδομών και Εσωτερικών έχει αφήσει ακέφαλο τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) από τον Νοέμβριο του 2017. Εδώ και δύο μήνες, ο βουλευτής της ΔΗΣΥ έχει καταθέσει σχετική ερώτηση προς τον Χρήστο Σπίρτζη, η οποία ωστόσο έχει μείνει αναπάντητη. Παρότι, όπως τονίζει στην ερώτηση, στην Ελλάδα «λαμβάνει χώρα το 50% των σεισμών της Ευρώπης», ο αρμόδιος υπουργός αφήνει επί σχεδόν δέκα μήνες τον οργανισμό χωρίς διοίκηση.
«Η διοίκηση ορίστηκε 12/11/2014 και τελείωσε 12/11/2017. Παρότι υπήρξαν οχλήσεις, παρότι χτυπήσαμε το καμπανάκι», δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο βουλευτής της ΔΗΣΥ, ο οποίος άρχισε να ερευνά το θέμα όταν είδε ότι τίποτα σχετικό δεν είχε αναρτηθεί στη Διαύγεια. «Ευτυχώς ο τελευταίος μεγάλος σεισμός, αυτός στην Κω, έγινε ενώ ακόμα υπήρχε διοίκηση. Είμαστε τυχεροί», αναφέρει χαρακτηριστικά. Οπως εξηγεί ο Μανιάτης, το ζήτημα είναι ακόμα μεγαλύτερο, καθώς χωρίς διοίκηση προκύπτουν και επιμέρους προβλήματα για τον οργανισμό. «Δεν μπορεί να φτιαχτεί προϋπολογισμός ούτε μπορεί ο ΟΑΣΠ να συμμετάσχει σε ευρωπαϊκά προγράμματα», εξηγεί. Ως εκ τούτου, η ελληνική τεχνογνωσία στους σεισμούς παραμένει ανεκμετάλλευτη και η χώρα, που οφείλει να λαμβάνει προληπτικά αντισεισμικά μέτρα, δεν αξιοποιεί όλο το δυναμικό της. Ο ΟΑΣΠ δημιουργήθηκε το 1983, ενώ, σύμφωνα με τον Μανιάτη, ανασφάλεια επικρατεί και στο Ινστιτούτο Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών στη Θεσσαλονίκη.
Για τον Γιάννη Μανιάτη, βασικό σημείο για την αντισεισμική προστασία αποτελεί η προστασία των δημόσιων σχολείων. «Υπάρχει μια διαχρονική ευθύνη, που αφορά την αντισεισμική καταγραφή και τη θωράκιση των δημοσίων κτιρίων, όπως είναι τα νοσοκομεία και τα σχολεία», επισημαίνει. «Εμείς είχαμε ξεκινήσει να υλοποιούμε αντίστοιχο σχεδιασμό με τα ιδιωτικά κτίρια. Στον νόμο τον αυθαιρέτων συμπεριλάβαμε περιβαλλοντικές εκπτώσεις σε όσους έκαναν επεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης και αντισεισμικής προστασίας των σπιτιών τους». Αντίστοιχη κίνηση για τα δημόσια κτίρια μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει.
«Τα έχουν αφήσει όλα στην τύχη τους», σχολιάζει ο Μανιάτης και θυμίζει τη Μάνδρα, αναφέροντας πως η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ είχε ήδη αναθέσει το σχέδιο διαχείρισης πλημμυρών για όλες τις περιφέρειες. Για την Αττική, το σχέδιο παραδόθηκε τον Μάιο του 2017 –και το μόνο που χρειαζόταν ήταν να υπογραφεί. «Υπήρχαν έργα που έπρεπε να γίνουν, μέτρα που έπρεπε να ληφθούν, δράσεις προστασίας», εξηγεί. «Επί έναν χρόνο δεν το υπέγραφαν, δεν έκαναν τίποτα. Ο αρμόδιος υπουργός το θυμήθηκε μόνο μετά τις δεύτερες πλημμύρες στη Μάνδρα».