Στον Όλυμπο, το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας αφιερώνει το σημερινό της doodle η Google.
Σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία, ο Όλυμπος ήταν το σπίτι των 12 αρχαίων Θεών. Έτσι, θα μπορούσαν οι θνητοί να σκαρφαλώσουν τόσο ψηλά για να φτάσουν στην κορυφή του; Το 1913, τρεις θαρραλέοι αναρριχητές απάντησαν «ναι» στο ερώτημα, φτάνοντας στην κορυφή του επιβλητικού Μύτικα, ύψους 2.918 μέτρων, μέσα από βαθιές ρεματιές και απότομες κλίσεις.
Η Google αφιέρωσε το σημερινό doodle της στον Όλυμπο, καθώς σαν σήμερα το 1913 οι Φρεντερίκ Μπουασονά, Ντανιέλ Μπο Μποβί και Χρήστος Κάκαλος έκαναν τη πρώτη αναρρίχηση στα 2918 μέτρα του ψηλότερου βουνού της Ελλάδας.
Το doodle της Google για τον Όλυμπο:
Ο Όλυμπος είναι γνωστός παγκοσμίως κυρίως για το μυθολογικό του πλαίσιο, καθώς στην κορυφή του (Μύτικας-2.918 μ.) κατοικούσαν οι Δώδεκα «Ολύμπιοι» Θεοί σύμφωνα με τη θρησκεία των αρχαίων Ελλήνων. Είναι επίσης το δεύτερο σε ύψος βουνό στα Βαλκάνια (μετά τη Ρίλα στη Βουλγαρία), αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή της Ευρώπης από τις Άλπεις έως τον Καύκασο. Ο συμπαγής ορεινός του όγκος δεσπόζει επιβλητικός στα όρια Μακεδονίας και Θεσσαλίας, με μια σειρά από ψηλές κορυφές που αυλακώνουν βαθιές χαράδρες, γύρω από τις οποίες εκτείνεται μια περιοχή ιδιαίτερης βιοποικιλότητας. Για την προστασία της μοναδικής αυτής κληρονομιάς, ανακηρύχθηκε ήδη από το 1938 ως ο πρώτος Εθνικός Δρυμός της Ελλάδας.
Στις κορυφές του Ολύμπου, «Πάνθεον» και «Θρόνο Διός» (Μύτικα και Στεφάνι αντίστοιχα), όπου τοποθέτησαν την κατοικία του δωδεκάθεου, οι αρχαίοι πιθανότατα δεν επιχείρησαν ποτέ να πατήσουν, όπως φανερώνει η απουσία σχετικών στοιχείων. Έφθαναν όμως σίγουρα μέχρι την πλησιέστερη κορυφή, που σήμερα καλούμε Άγιο Αντώνιο, απ’ όπου είχαν οπτική επαφή με το «Πάνθεον» και εκεί αφήναν τα αφιερώματά τους, όπως μαρτυρούν σχετικά πρόσφατα αρχαιολογικά ευρήματα.
Η απάτητη μέχρι τότε κορυφή του Ολύμπου «κατακτήθηκε» το 1913 από τους Ελβετούς Frederic Boissonnas και Daniel Baud-Bovy, με τη βοήθεια ενός κυνηγού αγριοκάτσικων από το Λιτόχωρο, του Χρήστου Κάκαλου, μαζί με τον οποίο θα «κατακτήσει» ο επίσης Ελβετός Marcel Kurz και τη δεύτερη κορυφή του Ολύμπου, το Στεφάνι.