Η πρώτη αμερικανική εταιρεία που έσπασε το φράγμα της κεφαλαιοποίησης του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων είναι η Apple. Και πέτυχε αυτό το ρεκόρ χθες, με την τιμή της μετοχής της να ξεπερνάει τα 207,04 δολάρια. Η μετοχή της ανέβηκε 21% αυτή τη χρονιά με το τελευταίο ράλι να το σημειώνει από την περασμένη Τρίτη οπότε και ανακοίνωσε την αύξηση των οικονομικών της αποτελεσμάτων με τη ζήτηση των συσκευών iPhones να παραμένει ανθεκτική για την εποχή, ενώ οι πωλήσεις του app store και άλλων υπηρεσιών χτύπησαν τα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών.
TO OΡΑΜΑ. Η άνοδος της Apple προωθήθηκε από τη σταθερή επιτυχία του iPhone που αναπτύχθηκε από τον συνιδρυτή της εταιρείας Στιβ Τζομπς. Ο αείμνηστος ήταν ο οραματιστής του προϊόντος και βοήθησε την αναβίωση της εταιρείας στα τέλη της δεκαετίας του 1990 όταν εκείνη είχε μπει σε ένα σπιράλ θανάτου… Ο διάδοχος του Τιμ Κουκ έχει μετατρέψει την Apple σε έναν γίγαντα που γεννά μετρητά πετυχαίνοντας τη διάθεση των προϊόντων της σε εξέχουσα θέση στην τεράστια αγορά της Κίνας. Ταυτόχρονα πέτυχε να αναπτύξει ταχέως τις υπηρεσίες που παρέχει η εταιρεία, οι οποίες συνέδραμαν στο να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες για τη μη δημιουργία μιας νέας συναρπαστικής… συσκευής, όπως αυτής του iPhone.
Η Apple έχει οδηγήσει μία ευρύτερη τεχνολογική έκρηξη που έχει κάνει μια «χούφτα» γιγάντιων εταιρειών να είναι στις κεντρικές επιλογές της καθημερινής ζωής των πολιτών, αλλά και των χαρτοφυλακίων επενδυτών. Πρόκειται για τις πέντε πλέον πολύτιμες εταιρείες, Apple, Amazon, Google, Microsoft και Facebook, οι οποίες έχουν κυριαρχήσει στην τεχνολογία με σπάνια επιτεύγματα στην πρόσφατη παγκόσμια Ιστορία. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι αυτές οι εταιρείες τον περασμένο μήνα αντιπροσώπευαν σχεδόν το 15% της συνολικής αξίας του δείκτη των εταιρειών S&P 500.
Το iPhone και η εποχή του smartphone βοήθησε να ανασηκωθούν άλλοι τεχνολογικοί γίγαντες και διέλυσε πολλές άλλες επιχειρήσεις. Τα smartphones οδηγούν επιχειρήσεις κινητής διαφήμισης στο Google και το Facebook και αντιπροσωπεύουν ένα αυξανόμενο μερίδιο των συναλλαγών ηλεκτρονικού εμπορίου που ανυψώνουν την Amazon.
Η πανταχού παρούσα τεχνολογία, ο μεγάλος πλούτος και η επιρροή του κλάδου έχουν επίσης προκαλέσει αυξανόμενη κριτική και ρυθμιστικό έλεγχο – έναν από τους παράγοντες που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την έκρηξη. Φέτος, η Apple αντιμετώπισε πίεση από τους επενδυτές για να αντιμετωπίσει τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία από την αύξηση της εξάρτησης των νέων smartphones. Το Facebook και η Google επικρίθηκαν από τους νομοθέτες των ΗΠΑ σχετικά με τη χρήση προσωπικών δεδομένων. Ο πρόεδρος Τραμπ κατηγόρησε την Amazon για τις επιχειρηματικές πρακτικές της.
Ο ΤΙΤΛΟΣ. Η Apple δεν είναι η πρώτη εταιρεία στον κόσμο που θα διεκδικήσει τον τίτλο του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων. Το 2007, η κεφαλαιοποίηση της PetroChina Co. υπερέβη το επίπεδο αυτό με ορισμένα μέτρα, αν και η περίπλοκη εταιρική δομή του κινεζικού κολοσσού πετρελαίου και φυσικού αερίου κράτησε τα περισσότερα από τα μερίδιά του κλειδωμένα σε κυβερνητικά χέρια, καθιστώντας δύσκολο τον προσδιορισμό της πραγματικής αξίας της επιχείρησης.
Εκτός των δημόσιων αγορών, υπάρχει η Saudi Arabian Oil Co, η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία. Υποβλήθηκε σε τεστ με μια αρχική δημόσια προσφορά που θα μπορούσε να εκτιμήσει την επιχείρηση σε αξία 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Ωστόσο, το σχέδιο έχει σταματήσει και η πραγματική αξία της εταιρείας, γνωστή ως Saudi Aramco, δεν είναι σαφής.