Η υπόθεση της εταιρείας Folli Follie που έκανε αίσθηση στην ελληνική αγορά είναι μια κλασική περίπτωση χειραγώγησης και παραπληροφόρησης όσον αφορά τα πραγματικά οικονομικά στοιχεία της εταιρείας και την αληθινή χρηματοοικονομική της κατάσταση.
Η συγκεκριμένη εταιρεία είναι ήδη αντιμέτωπη με υπέρογκο πρόστιμο, ένα από τα μεγαλύτερα για τα ελληνικά δεδομένα, μετά και τις επίσημες ανακοινώσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Το πρόβλημα όμως και το ανησυχητικό παράλληλα είναι πως τα αντανακλαστικά των οικονομικών θεσμών στη χώρα, όπως το Χρηματιστήριο και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, λειτούργησαν με χαρακτηριστική καθυστέρηση όταν είχαμε εξαρχής σωρεία αδικημάτων.
Το μεγάλο θύμα της πτώσης της πολυεθνικής εταιρείας accessories είναι οι μικρομέτοχοι, οι επενδυτές αλλά και το προσωπικό της που αντιμετωπίζει σταδιακά το φάσμα της ανεργίας από μια πρώην κραταιά επιχείρηση.
Υπάρχουν σοβαρά διδάγματα για το ελληνικό επιχειρείν και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς από αυτή την ιστορία, όπως ο έλεγχος της διαφάνειας, η εταιρική κοινωνική ευθύνη, η επιλογή των ορκωτών ελεγκτών αλλά και η ίδια η ακεραιότητα των ελεγκτών όταν πρόκειται να υπογράψουν οικονομικές καταστάσεις για τις οποίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί βασικά στοιχεία εσόδων, δανεισμού αλλά και σημείων πωλήσεων.
Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι ο υγιής ανταγωνισμός στηρίζεται τόσο στη διαφάνεια των συναλλαγών όσο και στους απαραίτητους μηχανισμούς οικονομικού ελέγχου, αλλά και στη συνεργασία όλων των αρμόδιων θεσμών με τη Δικαιοσύνη, για την άμεση αποκατάσταση της αλήθειας καθώς και της αποζημίωσης μετόχων και επενδυτών.
Στην προκειμένη περίπτωση δυστυχώς δεν λειτούργησε τίποτε από τα παραπάνω, με αποτέλεσμα μια εταιρεία που εμφανιζόταν ως η πλέον επικερδής, τελικά να καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος με σημαντικές ποινικές ευθύνες της διοίκησης και των ιδιοκτητών της.
Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος – τραπεζικός