Η επικοινωνιακή αντεπίθεση της κυβέρνησης προκειμένου αποσείσει τις ευθύνες για τις απώλειες σε ζωές και περιουσίες από τις καταστρεπτικές πυρκαγιές ξεδιπλώνεται κάθε μέρα που περνάει όλο και πιο πολύ…
Οι άνθρωποι που προβάλλουν τον σχεδιασμό ότι θα κατεδαφίσουν μάντρες –σε ζώνη 500 μέτρων από το όριο αιγιαλού –και τα αυθαίρετα που χτίστηκαν σε αναδασωτέες περιοχές είναι αυτοί που εδώ και τριάμισι χρόνια δεν έχουν κάνει τίποτα για τα 1.639 αυθαίρετα στην Αττική για τα οποία υπάρχουν τελεσίδικες αποφάσεις κατεδάφισης. Είναι αυτοί που έστελναν αιτήματα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση για προσωρινή αναστολή κατεδαφίσεων. Και τώρα υποστηρίζουν πως για όλα τα προβλήματα και τις αστοχίες που σημειώθηκαν φταίει η αυθαίρετη δόμηση…
Χθες, η Νέα Δημοκρατία έφερε –και πάλι –στη δημοσιότητα το μπλόκο της κυβέρνησης στην κατεδάφιση αυθαίρετων σε Σπάτα, Αρτέμιδα και Περιβολάκια – Ραφήνα και παρουσίασε έγγραφα στα οποία φαίνεται πως οι πρώην υπουργοί Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής και Νίκος Βούτσης ζητούσαν να σταματήσουν οι κατεδαφίσεις ακόμη και σε αναδασωτέες περιοχές.

Τι ζητούσαν. Μάλιστα, στο έγγραφο που εστάλη από τον Νίκο Βούτση (στις 17/2/2015) στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση προκειμένου όπως αναφέρεται «να ανασταλεί προσωρινά η προγραμματισμένη για τις 18/2/2015 κατεδάφιση στα Περιβολάκια (…) έως ότου εξεταστούν οι ισχυρισμοί του ιδιοκτήτη ως προς τον χαρακτηρισμό της έκτασης (…)» επισημαίνεται πως η κίνηση γίνεται με τη σύμφωνη γνώμη του προερχόμενου από τους Οικολόγους πρώην αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη…
Στην περίπτωση τώρα του Παναγιώτη Κουρουμπλή, όπως φαίνεται και στο έγγραφο που έστειλε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση (29/10/2015) ζητείται η προσωρινή αναστολή των αυθαιρετων σε δασικές και αναδασωτέες περιοχές σε όλη τη Δημοτική Ενότητα Σπάτων ΄- Αρτέμιδος (…), ενώ βάζει και θέμα ασφάλειας των πολιτών (!).
Σημειώνεται ότι με την προχθεσινή ρύθμιση της κυβέρνησης ένα από τα κριτήρια κατεδάφισης είναι τα αυθαίρετα που θα κατεδαφιστούν να έχουν ανεγερθεί σε αναδασωτέες περιοχές. Επιπλέον, είναι νωπές ακόμη οι μνήμες από τις «προσπάθειες» που καταβλήθηκαν να κατεδαφιστούν οι πέντε ταβέρνες στον Σχινιά (κατεδαφίστηκαν τελικά στις αρχές του 2018) για τις οποίες υπήρχαν τελεσίδικες αποφάσεις κατεδάφισης από το 1999 (!).
Μετατοπίζουν την ευθύνη. « Η κυβέρνηση προσπαθεί να συγκαλύψει τις τραγικές ευθύνες που τη βαραίνουν για την τραγωδία στο Μάτι μετατοπίζοντας τη συζήτηση στην άναρχη δόμηση», επισημαίνει μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Σκρέκας.
Οπως λέει, «το υποκριτικό ενδιαφέρον για την επίσπευση των κατεδαφίσεων δεν είναι τίποτα άλλο παρά το νέο επικοινωνιακό πυροτέχνημα του κ. Τσίπρα που όμως γκρεμίζεται από αποφάσεις δικών του υπουργών που επί τριάμισι χρόνια εμπόδιζαν την εκτέλεση τελεσίδικων αποφάσεων για κατεδαφίσεις αυθαίρετων κτισμάτων και κατασκευών σε δασικές και αναδασωτέες περιοχές».
Σύμφωνα με τον Κώστα Σκρέκα στην Αττική υπάρχουν 1.639 αυθαίρετα για τα οποία υπάρχουν αμετάκλητες αποφάσεις που έχουν κριθεί στον ανώτατο βαθμό και δεν εκτελούνται με ευθύνη της κυβέρνησης.
Γεμίζουν τα ταμεία. Πρόθεση της κυβέρνησης δεν είναι να αλλάξει τίποτα προς την κατεύθυνση αλλαγής του νόμου για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων που η ίδια έχει αλλάξει κάνοντάς τον πιο… ελκυστικό για τους αυθαιρετούχους. Κοινώς, τη μια ρίχνουμε την ευθύνη στην αυθαίρετη δόμηση και από την άλλη παίρνουμε λεφτά από αυτά για να κλείνουμε τις μαύρες τρύπες του προϋπολογισμού.
Στην Αττική, όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε την Τετάρτη από τους υπουργούς Περιβάλλοντος Γιώργο Σταθάκη, Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη και τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο, τα δασικά αυθαίρετα ανέρχονται σε 2.500 και αυτά που έχουν ανεγερθεί σε παραλίες γύρω στα 700.
Τα αυθαίρετα που έχουν δηλωθεί προκειμένου να τακτοποιηθούν στους τρεις τελευταίους νόμους (Γιώργου Παπακωνσταντίνου, Σταύρου Καλαφάτη, Γιώργου Σταθάκη) ξεπερνούν σύμφωνα με τα στοιχεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) τα 971.000 –πολλά από αυτά έχουν ήδη τακτοποιηθεί και τα έσοδα από την τακτοποίησή τους ξεπερνούν τα δύο δισ. ευρώ.
Πού θα κατεδαφίσει η κυβέρνηση. Ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης ανέφερε ότι μέχρι τη Δευτέρα θα είναι έτοιμη η λίστα με τα πρώτα 100 προς κατεδάφιση αυθαίρετα κτίσματα. Οπως είπε, η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει από μερικές μέρες έως μερικές εβδομάδες.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι κατεδαφίσεις θα γίνουν στην Πεντέλη (στα καμένα του 2009), στην Ανατολική Αττική (Σχινιά, Μαραθώνα, Αρτέμιδα), αλλά και σε Βάρη, Βούλα, Βουλιαγμένη από τη μεριά της θάλασσας καθώς και στο ρέμα στη Μάνδρα.