Σε «μάχη της πορσελάνης» σε δύσβατο σημείο στα Γεράνεια Ορη εξελίσσεται η έρευνα για την αιτία της πυρκαγιάς στην Κινέτα που κατέκαψε τουλάχιστον 15.000 στρέμματα δάσους το πρωί της ίδιας ημέρας που σημειώθηκε και η τραγωδία στο Μάτι. Η μάχη διεξάγεται μεταξύ εμπειρογνωμόνων, αξιωματικών της Πυροσβεστικής κι εκπροσώπων της ΔΕΗ σχετικά με τον προσδιορισμό της αιτίας της πυρκαγιάς που εκτιμάται ότι είναι ένας σπασμένος μονωτήρας (έχει επένδυση πορσελάνης) σε κολόνα ηλεκτροδότησης. Με την εστία να είναι ακριβώς στο σημείο της κολόνας. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η πλευρά της εταιρείας φαίνεται να διατυπώνει την άποψη ότι ο μονωτήρας είχε πιθανόν σπάσει από χτύπημα κεραυνού σε προγενέστερο χρόνο και η αιτία της πυρκαγιάς είναι άλλη.
Σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί και από τις σχετικές τεχνικές αναλύσεις ότι τα καλώδια της ΔΕΗ είναι η αιτία της πυρκαγιάς, θα πρόκειται για την τρίτη πύρινη καταστροφή μέσα σε δύο χρόνια που φαίνεται να οφείλεται σε προβληματική διαχείριση του ηλεκτρικού δικτύου. Κι αυτό γιατί είχαν προηγηθεί πέρυσι οι αποτεφρώσεις μεγάλων δασικών εκτάσεων στον Κάλαμο αλλά και στην Ανατολική Μάνη το 2017, που αποδόθηκαν στην ίδια αιτία. Αξίζει ωστόσο ν’ αναφερθεί ότι, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η εστία της πυρκαγιάς στην Κινέτα ήταν τελικώς μόνο μία, έναντι των… 14 που είχαν παρουσιαστεί σε δορυφορική ανάλυση, στην περιώνυμη συνέντευξη Τύπου στη Λεωφόρο Κατεχάκη, δύο ημέρες μετά τις μεγάλες καταστροφές. Προκειμένου να καταδειχθεί το υποτιθέμενο οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών.
ΑΠΟ ΞΕΡΑ ΧΟΡΤΑ ΣΤΗ ΡΑΦΗΝΑ. Σημειώνεται ότι και στην περίπτωση του πύρινου ολέθρου της Ραφήνας τα νεότερα στοιχεία οδηγούν στο ότι η πυρκαγιά οφείλεται σε προσπάθεια να καούν ξερά χόρτα κι ότι το σημείο έναρξής της ήταν κοντά στην αυλόπορτα κατοικίας όπου διαμένει ένας 60χρονος. Εχοντας πλέον σχεδόν αποκλεισθεί η πυρκαγιά να ξεκίνησε από ένα άλλο σημείο με ύποπτα ευρήματα, που είχε επιδειχθεί στην προαναφερθείσα συνέντευξη Τύπου. Ακόμη δεν επιβεβαιώνεται ότι στο Νταού Πεντέλης υπήρχαν κι άλλες εστίες πυρκαγιάς για ν’ ακολουθηθεί το σενάριο του «οργανωμένου σχεδίου παράδοσης της Αττικής στις φλόγες».
Σημειώνεται ότι σε σειρά περιπτώσεων έχει αποδειχθεί προβληματική η συντήρηση περίπου 250.000 χιλιομέτρων του ηλεκτρικού δικτύου (ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ) με φερόμενο κόστος άνω των 40-50 εκατ. ευρώ. Οπου ωστόσο φαίνεται ότι είναι προβληματική η υλοποίηση. Τα κύρια προβλήματα που παρουσιάζονται είναι στην κοπή των δέντρων που έρχονται σε επαφή με τα ηλεκτρικά καλώδια αλλά και στον ανεπαρκή καθαρισμό των μονωτήρων και των μετασχηματιστών των πυλώνων. Οπως επισημαίνουν πρώην αξιωματικοί της Πυροσβεστικής, «φαίνεται ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα στον σχετικό έλεγχο του ηλεκτρικού δικτύου, με προβληματικές εργολαβίες κ.λπ.».
Σύμφωνα με αναλύσεις τεχνικών, οι πυρκαγιές που αποδίδονται εξακριβωμένα στο δίκτυο της ΔΕΗ είναι της τάξης του 5%, όμως το ποσοστό αυτό στην πράξη είναι μεγαλύτερο αφού σε μεγάλο αριθμό πύρινων μετώπων, της τάξης του 40%-45%, δεν υπάρχει πλήρης απόδειξη για την αιτία της.
ΤΟΥΣ «ΕΚΑΨΕ» Η ΔΕΗ. Στα καλώδια της ΔΕΗ αποδίδονται η τεράστια καταστροφή στην Πάρνηθα το 2007, η πυρκαγιά τον Ιούλιο του 2010 στο Μικροχώρι Αττικής, στις Αφίδνες το 2012, στα Κύθηρα το 2013, αλλά και μία ακόμη στους Μολάους Λακωνίας πριν από τέσσερα χρόνια. Σε αρκετές από αυτές τις περιπτώσεις έχει υπάρξει καταδίκη υπαλλήλων της ΔΕΗ για την προβληματική συντήρηση του δικτύου. Σημειώνεται ότι και οι εκπρόσωποι των εταιρειών ηλεκτροδότησης αμφισβητούν τα σχετικά πορίσματα και παρουσιάζουν μελέτες με διαφορετικά αποτελέσματα, τις οποίες συντάσσουν πρώην ανώτεροι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής. Αναφέρεται ακόμη η περίπτωση όπου οι εταιρείες ηλεκτροδότησης έχουν στραφεί δικαστικά εναντίον πραγματογνώμονος γιατί καταλόγισε ευθύνες στην εταιρεία για πυρκαγιά σε νησί προ μερικών ετών.