Με ένα μήνυμα συνοδεύτηκε η εκταμίευση της τελευταίας δόσης των 15 δις ευρώ από τον ESM.
«Η Ελλάδα θα πρέπει τώρα να αποδείξει στους εταίρους της και στις αγορές ότι είναι δεσμευμένη στο να μην ακυρώσει τις μεταρρυθμίσεις του παρελθόντος και στο να επιδιώξει τις βιώσιμες οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές που χρειάζονται μακροπρόθεσμα για να γίνει μια πιο ισχυρή οικονομία που δημιουργεί ανάπτυξη και θέσεις εργασίας» δήλωσε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ ο οποίος νωρίτερα είχε τονίσει ότι η 20η Αυγούστου, ημερομηνία λήξης του προγράμματος, αποτελεί «ορόσημο».
Η εκταμίευση της δόσης έρχεται μετά τις διορθωτικές κινήσεις στις οποίες εξαναγκάστηκε η ελληνική κυβέρνηση με περικοπές 28 εκατ. ευρώ από τις δαπάνες του υπουργείου Άμυνας ώστε να καλυφθεί το «κενό» που δημιούργησε η μη εφαρμογή της συμφωνηθείσας στο Μνημόνιο κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Β. Αιγαίου.
Το ύψος της δόσης ανέρχεται σε 15 δις ευρώ εκ των οποίων τα 9,5 δις ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για το «μαξιλάρι» ρευστότητας και τα υπόλοιπα 5,5 για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους.
Μετά την εκταμίευση της δόσης, το «μαξιλάρι» φτάνει τα 24,1 δις ευρώ και σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ESM αρκεί για να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για τους επόμενους 22 μήνες από τη λήξη του προγράμματος.
Συνολικά από τα 86 δις ευρώ του τρίτου προγράμματος χρηματοδότησης , δεν θα εκταμιευτούν ποτέ 24,1 δις ευρώ.

Ρέγκλινγκ: Μείνετε πιστοί στις μεταρρυθμίσεις

Ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, στη δήλωσή του τονίζει πως «η τελευταία εκταμίευση και η θετική κατάληξη της τελευταίας αξιολόγησης στέλνουν μήνυμα ότι η Ελλάδα έχει διανύσει μεγάλη απόσταση τα τελευταία τρία χρόνια του προγράμματος του ESM. Η δέσμευση και η σκληρή δουλειά των Ελλήνων αποδίδουν τώρα καρπούς. Η τελική δέσμη μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα περιλάμβανε σημαντικές δράσεις στον τομέα της φορολογικής πολιτικής, της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, της μεταρρύθμισης των δημοσίων εσόδων και της εκκαθάρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων».

«Από το 2012, οι EFSF και ESM έχουν στηρίξει τους Έλληνες στις προσπάθειές τους, προσφέροντας πρωτοφανείς ποσότητες μακροπρόθεσμων δανείων σε πολύ ευνοϊκά επιτόκια.»

» Το τέλος του προγράμματος του ESM στις 20 Αυγούστου θα αποτελέσει ορόσημο για τη χώρα. Η Ελλάδα θα πρέπει τώρα να αποδείξει στους εταίρους της και στις αγορές ότι είναι δεσμευμένη να μην ακυρώσει τις μεταρρυθμίσεις του παρελθόντος και να επιδιώξει τις βιώσιμες οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές που χρειάζονται μακροπρόθεσμα για να γίνει μια πιο ισχυρή οικονομία που δημιουργεί ανάπτυξη και θέσεις εργασίας» καταλήγει.

Μετά από την τελευταία αυτή εκταμίευση των 15 δισ. ευρώ, η συνολική χρηματοδότηση μέσω ESM φτάνει τα 61,9 δισ. ευρώ από το σύνολο των 86 δισ. Αν προστεθούν τα ποσά που πήρε η χώρα από τον EFSF η στήριξη φτάνει τα 204 δισ. ευρώ, υπενθυμίζει ο ESM.